12 Nisan 2008 00:00

SES ve BES kongrelerinde SSGSS’ye karşı mücadele çağrısı yapıldı

KESK’e bağlı SES ve BES’in olağan genel kurulları dün başladı. Genel kurullarda Meclis gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Paylaş

KESK’e bağlı SES ve BES’in olağan genel kurulları dün başladı. Genel kurullarda Meclis gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Tes-İş Toplantı Salonu’nda yapılan Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 6. Olağan Genel Kurulu, “omuz omuza mücadele” mesajıyla başladı.
Açılış konuşmasını yapan SES Genel Başkanı Köksal Aydın,
AKP iktidarının, 2009 sonunda özelleştirilecek bir şey bırakmamayı hedeflediğini söyledi. AKP’nin Kürt sorununa bakışının da son derece tehlikeli olduğunu dile getiren Aydın, Şemdinli’den bu yana Kürt sorununa şiddet ve çatışma temelinde yaklaşıldığını kaydetti. Patlayan bombalara ve yükselen ırkçı-şoven dalgaya dikkat çeken Aydın, “Türkiye’nin belki tarihinde olmadığı kadar bu dönem emek ve demokrasi güçlerine ihtiyacı olduğunu” söyledi.
“Sağlıkta dönüşüm” adı altında sağlığın özelleştirilmesi ve piyasalaştırılmasına karşı verdikleri mücadeleyi anlatan Aydın, “eşit, ücretsiz, nitelikli, başka bir sağlık mümkün” diyerek bir mücadele sürdürdüklerini ifade etti. Aydın, yargısız infazları protesto ettiği için MYK üyeleri Meryem Özsöğüt’ün tutuklanmasını da kınadı.
‘Sesi çığlığa dönüştürelim’
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, KESK’in mücadelede kararlı olduğunu, emek hareketini bekleyen yeni sürecin, yeniden yapılanmasının öncülüğünü de KESK’in yapacağını söyledi. Tombul, Genel Kurul’dan birlikte mücadele etme kararlılığı ile çıkılacağına inancını dile getirdi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da omuz omuza yürüme, mücadeleyi büyütme, sesi çığlığa dönüştürme çağrısı yaptı.
TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz da uygulanan politikalarla eşitsizlik yanında güvensizliğin de dayatıldığını, SSGSS ile yapılmak istenenin bu olduğunu söyledi.
Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Sendikal Haklar ve Özgürlükler Departmanı’ndan Chidi King de kamusal sağlık hizmetlerinin tüm dünyada neo-liberal saldırının hedefinde olduğunu söyledi. SES’in verdiği mücadeleyi selamlayan King, “Arkanızda 20 milyonluk gücü ile PSI ailesi var” dedi. Kıbrıs Türk Amme Hizmetleri Sendikası Başkanı Ahmet Kaptan da mücadele ve dayanışma mesajları verdi.
Genel Kurul bugün delegelerin konuşmaları ve karar tasarılarının tartışılmasıyla devam edecek. 13 Nisan Pazar günü yapılacak seçimler için ise kulisler devam ediyor. Genel Kurul’da, Emek Hareketi ile DSD ittifak yaparken, ittifaka Yurtseverler ve HÖC’ün de katılması için görüşmeler sürüyor.
‘Tasarıyı çöpe göndereceğiz’
BES 4’ncü Olağan Genel Kurulu ise İnşaat Mühendisleri Odası’nda toplandı. BES Genel Başkanı Mustafa Çınar, AKP Hükümeti’nin de IMF ve Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda yasalar çıkardığını ve Türkiye halkını her geçen gün daha da yoksullaştırdığını ifade etti. Sosyal güvenlik tasarısını tarihin çöplüğüne atana kadar emekçilerin mücadele edeceğini kaydeden Çınar, “Dün Kızılay’da direndik, yarın başka yerde direneceğiz ve tasarıyı çöpe göndereceğiz” diye konuştu.
SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt’ün hala tutuklu bulunmasına da tepki gösteren Çınar, adresi belli olan bir sendika yöneticisinin tutuklu yargılanmasını kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Türk-İş yönetiminin SSGSS karşısındaki tutumunu eleştirdi. Asgari ücretin belirlendiği dönemde de, Türk-İş’in sessiz kalarak kabul ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Türk-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen yönetimlerinin AKP’yle anlaştığını ifade etti.
DTP Van Milletvekili Özdal Üçer de, Türkiye’de mücadele eden kesimlerin üzerindeki baskıların gün geçtikçe arttığını bildirdi. Newroz kutlamalarında polislerin aşırı şiddet uyguladığına ve üniversitelerde eli silahlı kişilerin öğrenciler üzerinde terör estirdiğine dikkat çeken Üçer, demokrasiden dem vuranların yaşanan gelişmelere tepki göstermediğini söyledi. Türkiye’nin gerçek demokrasi güçlerinin “Demokratik Güçbirliği”ni kurmasının önemine işaret eden Üçer, aksi takdirde halkın ve emekçilerin her geçen gün yoksullaşmasının da önlenmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen de AKP Hükümeti’ni yıllar sonra Kızılay meydanını dolduran emekçilerin durdurabileceğinin ortaya çıktığına dikkat çekti. EMEP Ankara İl Yöneticisi Selma Gürkan ise, Türkiye’nin laik-antilaik olarak iki kampa bölünmek istendiğini, CHP ve AKP’nin demokrasi söylemlerini kullanarak birbirleriyle didiştiğini ifade etti. Buna karşın emek ve demokrasi güçleri üzerindeki baskıların her geçen gün büyüdüğünün altını çizen Gürkan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini kaydetti. Gürkan, 1 Mayıs’a sendikaların ortak mücadele talepleriyle hazırlanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SASA’da grev kararı asıldı

SONRAKİ HABER

Patronları farklı kaderleri aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...