12 Nisan 2008 00:00

Erdoğan’dan AB’ye ve muhalefete eleştiri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB’ye katılım konusunda “Türkiye bütün engellemelere, motivasyon kırıcı tüm girişimlere rağmen aynı kararlılıkla, aynı heyecanla yoluna devam ediyor” dedi.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB’ye katılım konusunda “Türkiye bütün engellemelere, motivasyon kırıcı tüm girişimlere rağmen aynı kararlılıkla, aynı heyecanla yoluna devam ediyor” dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Barosso ile yapılan görüşmede AB katılım sürecinin enine boyuna değerlendirildiğini söyledi. Erdoğan, “Halbuki AB müktesebatı içerisinde ‘imtiyazlı ortaklık’ diye bir ifade yok. Bu oyunun içerisinde kural değiştirmek demektir. Bunun ne yazık ki, iki ülke başını çekti, bunun yanına bazı ülkeleri de dahil etmek istediler. Şu ana kadar başarılı oldular mı? Henüz olamadılar. Bu kafaları karıştırırken, benim ülkemde de halkımın AB’ye olan kanaatlerini olumsuz etkilemeye başladı” diye konuştu. AB’ye “güven kaybı” yaşandığını ifade eden Erdoğan, “Güven kaybının nedeni de Avrupalı dostlarımızın yapmış oldukları bu açıklamalardır. AB’ye bir şeyler katacağımıza inanıyoruz. Biz AB’ye yük olmaya değil, AB’den yük almaya geliyoruz” dedi.
Erdoğan, 11 Aralık 2006’da AB Genel İşler Konseyinde bir araya gelen dışişleri bakanlarının 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin tavsiye kararını kabul ettiğini, 15 Aralık zirvesinde de bu kararların onaylandığını ifade ederek, “Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil ki, benim halkımın bunu kabul etmesi mümkün değil ki” dedi. Türkiye’nin, AB içindeki ülkelerin en az 10 tanesinin önünde olduğunu ifade eden Erdoğan, “Şu anda AB üyesi ülkeler içerisinde, coğrafi olarak Avrupa kıtası içerisinde olmayan ülkeler var. Kopenhag siyasi kriterleri itibariyle, ekonomik kriterler itibariyle verilen AB müktesebatı içerisindeki başlıkları henüz yerine getirememiş ülkeler var” diye konuştu.
İlginç gelişmeler
Vakıflar Kanunu’nun çıkarıldığını, Meclis’ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı’nın onayladığını ama CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gittiğini hatırlatarak, bunları “ilginç gelişmeler” olarak nitelendiren Erdoğan, “Bu konuda da adeta mücadelemiz farklı şekilde sürüyor. Maddeler çok ciddi zaman alıyor. Bir haftada, iki haftada bitiririz derken, ama, muhalefetin engellemeleri sebebiyle gerek komisyonda, gerek genel kurulda bu uzadı. Temenni ederiz ki önümüzdeki hafta sonuna kadar Sosyal Güvenlik Yasası’nı çıkarırız. Arkadaşlarıma gelirken talimat verdim; Cuma, cumartesi hatta pazartesi çalışın, bu hafta bunu çıkaralım... Eğer mutabakat sağlandıysa Cuma cumartesi çalışmalar devam edecek, bu hafta sonuna kadar bitirelim diyoruz” diye konuştu.
301 geliyor
Sosyal Güvenlik Yasasından sonra 301. maddeyi Meclis’e getirmeyi düşündüklerini yineleyen Erdoğan, “Meclis Başkanı döner dönmez, sanıyorum ki bu komisyona havale edilecektir. Komisyonda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 301’i süratle çıkaracağız. Burada şarta bağlı bir 301 getiriyoruz. Yani Cumhurbaşkanının iznine bağlı, eskiden bu bakanlıktı. Biz bunu siyasetten arındıralım, siyaset üstü bir makama verelim dedik ve Cumhurbaşkanı müsaade ederse 301’den bir kişi hakkında dava açılacak, müsaade etmezse dava açılamayacak” dedi. Erdoğan, 301’inci maddede yer alan “Türklük” ifadesinin, eskisi gibi “Türk milleti” şeklinde değiştirildiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Barroso: Müdahale olarak görmeyin

SONRAKİ HABER

Gıdadan sonra ‘su krizi’ uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...