12 Nisan 2008 00:00

Barroso: Müdahale olarak görmeyin

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, komisyonun Türkiye ile ilgili çalışmalarının bir “müdahale” olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, komisyonun Türkiye ile ilgili çalışmalarının bir “müdahale” olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.
Barroso, İstanbul’da öğle yemeğinde Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Yemek öncesi bir konuşma yapan Barroso, Türkiye’nin AB sürecinde ileriye doğru gittiğini, bu sürece tüm AB devletlerinin destek verdiğini kaydetti. Bu yılda başka müzakere başlıklarının açılacağını anlatan Barroso, bunun büyük önem taşıdığını belirtti.
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri çok dikkatle izlediğini belirterek, bu yöndeki çalışmaların “müdahale” olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Barroso, “Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip etmek komisyonun sorumluluğu, görevi” dedi.
Türkiye’deki siyasi reformlara ivme kazandırılması gereğini de vurgulayan Barroso, bu çerçevede ifade özgürlüğünün genişletilmesinin çok önem taşıdığını söyledi. Barroso, Türkiye’nin ilerleme sağlaması gereken alanlar arasında ombudsman, Sayıştay, sosyal haklar ve din özgürlüğünü de saydı. Ankara’da hem hükümet hem de muhalefet ile bir araya geldiğini anımsatan Barroso, reformlar konusunda “geniş mutabakat”ın önemine vurgu yaptı.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’ye dinamizm katacağını, rekabet gücünü artıracağını söyledi. Türkiye’nin AB sürecini hem Türkiye, hem de AB için bir “kazan-kazan” ilişkisi olarak gördüklerini belirten Babacan, “Bir arada sinerjinin oluşacağı, bir arada daha farklı daha güzel yarınlara doğru gideceğimiz bir Avrupa Birliği istiyoruz ve bunun için biz Türkiye olarak çalışıyoruz” diye konuştu.
Patrikle ve müftüyle görüştü
İstanbul’u gezen Barroso ve beraberindekiler, patrikhaneyi ziyaret edip patrikle görüştüler, Aya Yorgi Kilisesi’nde mum yaktılar; sonra İstanbul Müftülüğü’nü ziyaret ettiler.
Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret eden Barroso, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile basına kapalı olarak görüştü. Bartholomeos, Barroso’ya patrikhanenin tarihini anlatan bir kitapçık hediye etti ve görüşmenin yapıldığı binanın kapısına kadar uğurladı.
Barroso, patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret ederek mum yaktıktan sonra, İstanbul Müftülüğü’ne geçti. Barroso, burada Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez ve İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık ile görüştü. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Etnik gruba düzenleme yapılamaz’

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan AB’ye ve muhalefete eleştiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...