13 Nisan 2008 00:00

İtalya sandığa gidiyor

İtalya’daki genel seçim kampanyası dönemi dün sona erdi.

Paylaş

İtalya’daki genel seçim kampanyası dönemi dün sona erdi. İtalya’da bu pazar ve pazartesi günü yapılacak erken seçimlerde kamuoyu yoklamaları eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’yi rakibi Walter Veltroni’nin önünde gösteriyor. Ancak bazı kamuoyu yoklamaları, Berlusconi’nin Parlamento’da Veltroni’nin ise Senatoda çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor. Seçimler, Roman Prodi liderliğindeki koalisyonun geçen ocak ayında çökmesi nedeniyle üç yıl erken yapılıyor.
Merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, yeni kurulan Özgürlükçü Parti’nin lideri olarak üçüncü kez iktidara gelmeyi umuyor. Görsel ve yazılı medya gücüne de sahip olan 71 yaşındaki milyarder işadamı, seçim kampanyasına, kamuoyu yoklamalarına göre, en yakın rakibi yine yeni kurulan Demokrat Parti’nin lideri Walter Veltroni’nin 12 puan önünde başlamıştı. Ancak eski Roma Belediye Başkanı merkez solcu lider Veltroni, oylama öncesi Berlusconi’yle arasında sadece üç puanlık bir fark kaldığını savundu. Seçimde oranları yüzde 15’i bulan kararsız seçmenlerin belirleyici olacağı kaydediliyor. Berlusconi’nin “Halkın Özgürlüğü” hareketi içinde yer alan UDC / Merkez-Birlik Partisi bu ittifaktan ayrıldı ve seçimlere kendi başına gireceğini duyurdu. Pier Ferdinando Casini bu kararıyla başta Berlusconi’yi ardından da Demokrat Parti’yi zora soktu.
Adaylar arasında fark yok
Berlusconi, başkent Roma’da yaptığı son seçim mitinginde taraftarlarına kendisine daha fazla oy getirmeleri çağrısında bulundu. Kendisini ABD’ne Demokrat Parti’de başkan adaylığı yarışı sürdüren Senatör Barack Obama’ya benzeten Veltroni ise ekonomiyi canlandırmak için maaşlarda artış vaadinde bulundu. Ancak, iki adayın politikaları arasında fazla bir fark bulunmuyor. Her ikisi de, kamu harcamalarını azaltmayı ve vergileri düşürmeyi vaat ediyor. İtalya’nın dış borcu şu anda 2 milyar 200 milyon doları geçmiş durumda ki bu rakam İtalya’nın yıllık gayri safi milli hasılasının da üzerinde.
Kadınların oyuna talipler
Hem Berlusconi hem de Veltroni kadınların ve yabancıların oylarını çekebilmek için yarışıyorlar. Demokratik Hareket’in parlamento adaylarının yüzde 30’unu ve senato adaylarının yüzde 42’sini kadınlar oluşturuyor. Berlusconi de hem kadınların hem de yabancıların oylarını çekebilmek için kadınların adaylığı noktasında çok önemli adımlar attı. Yabancı kadınların haklarını savunan ve dernek başkanı olan Faslı bir kadını aday göstermenin yanı sıra televizyon dünyasından tanınan birçok ünlü kadını da aday gösterdi. Berlusconi, ayrıca, seçimi kazanması durumunda hükümetin dörtte birinin kadınlardan oluşacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nepal’de Maocular önde gidiyor

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...