13 Nisan 2008 00:00

MMO 42’nci Genel Kurulu başladı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) 42’nci Olağan Genel Kurulu başladı. “Bağımsız, demokratik, üreten, sanayileşen Türkiye” özlemiyle bir araya gelen makina mühendislerinin 42’nci buluşması dün Devlet Su İşleri Konferans salonunda başladı.

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) 42’nci Olağan Genel Kurulu başladı. “Bağımsız, demokratik, üreten, sanayileşen Türkiye” özlemiyle bir araya gelen makina mühendislerinin 42’nci buluşması dün Devlet Su İşleri Konferans salonunda başladı.
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan MMO Genel Başkanı Emin Koramaz ilk sözü aldı. Koramaz, MMO ve TMMOB Başkanlığı yapmış isimleri sayarak, “tüm kaybettiklerimizin anısı ve mücadelesi, üreten, hakça bölüşülen bir Türkiye uğraşımızda sürecektir” dedi. Küresel sermayenin egemenliğini tüm dünyaya yayarak, ülkeleri yeniden biçimlendirmeye çalıştığını aktaran Koramaz, Türkiye ve benzeri geri bıraktırılmış ülkelere biçilen görevin ekonomilerini uluslararası sermeyenin çıkarlarına uyarlaması olduğunu kaydetti. IMF ve Dünya Bankası gibi örgütlerin ücretlerin azaltılması, emek piyasalarının kuralsızlaştırılması, devletlerin sosyal alanlardan çekilmesi gibi birçok dayatmada bulunduğuna işaret eden Koramaz, mühendislik hizmetlerinin de dahil olmak üzere tüm toplumsal hizmetlerinin ticarileştirilerek uluslararası sermayeye açıldığını dile getirdi. Koramaz, Türkiye’nin iş kazaları, ölüm ve yaralanmada dünya rekorlarına doğru koştuğunu bildirdi. Kamuyu küçülten özelleştirmelerden derhal vazgeçilmesini isteyen Koramaz, yatırıma dayalı ve planlı bir sanayileşmenin benimsenmesinin önemine vurgu yaptı.
‘SSGSS karşı mücadelemiz sürecek’
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, bilimi ve teknolojiyi halkla buluşturan mühendislerin, sıkıntı ve sorunların arttığı bir dönemde ayakta kalmaya çalıştığını belirtti. Soğancı, işsizlik, mesleği icra etmede karşılaşılan engeller ve ücretlerin her geçen gün erimesi gibi sorunların mühendisleri zorladığını kaydederek, “bu nedenlerle mesleğimizi uygulayabileceğimiz ortamların yaratılması ve demokrasi, bağımsızlık ve hakça bölüşüm için mücadele daha da önem kazanmıştır” dedi. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’na karşı 14 Mart’ta ve 1 Nisan’da emekçilerin “dur” dediğini ve ülkenin karanlık tablosuna emekçilerin müdahale edebildiği oranda “hayır” denebileceğini ifade eden Soğancı, bu mücadeleyi 1 Mayıs alanlarına taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, Türkiye’nin ihtiyacının demokratik bir dönüşüm olduğunu dile getirerek, TMMOB, MMO ve KESK’in kol kola yürüyüşünü sosyal güvenlik yasası geri çekilene kadar kararlı bir biçimde sürdüreceğini bildirdi. Emek örgütlerinin sokağa taşmasıyla gücünü hatırladığını söyleyen Tombul, ABD’nin işgal politikalarına ve AKP’nin emekçilerin aleyhine yürüttüğü neoliberal politikalara karşı, tüm toplum kesimlerinin örgütlü mücadeleye atılması gerektiğine işaret etti. Sosyal güvenlik tasarısına karşı 4 yıldır mücadele verdiklerini, 15 Nisan’da milletvekillerine mektup gönderme eylemi yapacaklarını duyuran Tombul, 1 Mayıs’ta da mücadelenin süreceğini aktardı.
Çalışma raporunu özetleyen MMO Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar da MMO’nun 2 yıllık dönemde meslek içi eğitim çalışmalarına hız verdiğini, kongre, kurultay ve sempozyumlarla mühendislerin kişisel eğitimlerine de destek olunduğunu belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Aleviler dava açmaya çağrıldı

SONRAKİ HABER

Ölüm sezonu açıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...