13 Nisan 2008 00:00

Milli Eğitim’de e-rezalet

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçtiğimiz ay uygulamaya koyduğu Okul Kütüphane Otomasyon Sistemi’ndeki (OKUT) hatalar skandal boyutlara ulaştı.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçtiğimiz ay uygulamaya koyduğu Okul Kütüphane Otomasyon Sistemi’ndeki (OKUT) hatalar skandal boyutlara ulaştı. Dünya ve Türk edebiyatının önemli yazarları ve eserlerinin birçoğunun adı sisteme “Bu kadar da olmaz” dedirten harf hatalarıyla girilince yazar ve eser isimleri ağır küfürlü bir hal aldı.
MEB’nin okul kütüphanelerinde bulunan kitapları internet ortamına aktarıp, milyonlarca öğrencinin istedikleri kitaplara ulaşmasını sağlayacak olan sistemdeki hatalar “pes” dedirtti. “Kastı aşan hatalar” nedeniyle proje, utanç abidesine dönüştü.
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün alt yapısını oluşturduğu ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Okul Kütüphane Otomasyon Sistemi’ne okullar tarafından yapılan ‘yanlış girişler’ Yayımlar Dairesi tarafından da denetlenmeyince ortaya görenleri şoke eden ‘hatalar’ çıktı.
Dünya edebiyatında ‘skandal’ hatalar
Tıp biliminin öncülerinden İbni Sina, Mukaddime’nin yazarı İbni Haldun gibi isimlerin sisteme “İb..” olarak girmesi de, “hatadan çok kasıt olarak” değerlendirildi. Sevin İzgü’nün “Sirk Gitti Biz Kaldık” eserinin ismindeki yanlış sözcük yazımı eleştirilere yol açtı. En fazla hatanın Goethe’nin isminde yapıldığı görüldü. Birçok okul “Goethe”yi sisteme okunduğu gibi yazdı. Sisteme yapılan yanlış girişlerden en ağırı ise ünlü Rus edebiyatçı Dostoyevski’nin isminde yapıldı. Bir okul tarafından Dostoyevski’nin son harfleri değiştirilmiş olarak sisteme girildi.
‘Yaprak Dökümü’ne saygısızlık
Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Reşat Nuri Güntekin’in ismi ‘Reşet’ olarak yazılması bir yana son günlerde dizisi de çekilen klasikleşmiş ‘Yaprak Dökümü’ adlı eserindeki harf hataları yazarın kemiklerini sızlattı. 8 okul tarafından yazarın eseri ‘p’ harfi düşmüş ve galiz ifade oluşturacak şekilde sisteme girildi. Şair Orhan Şaik Gökyay da e-kütüphaneden nasibini aldı. Şaik ismindeki ‘a’ harfinin düşmesi ve ‘ş’nin de ‘s’ye dönüşmesi ile Gökyay’ın adı sisteme yanlış girildi.
Gülen ve Harun Yahya da var
Okullarda Harun Yahya’nın (Adnan Hoca), evrim teorisine yerden yere vuran kitaplarının da ilköğretime kadar girmesi tartışma yarattı. Harun Yahya’nın evrime ilişkin kitaplarının başta imam hatip liseleri olmak üzere çok sayıdaki ilkokulun kütüphanesinde olması dikkat çekti.
Okul kütüphanelerinde Fethullah Gülen ile Said-i Nursi’nin kitapları da bulunuyor. Fethullah Gülen’in çok sayıdaki okul kütüphanesinde kitapları bulunurken Said-i Nursi’nin de “Risale-i Nur” külliyatının kütüphanelerde olduğu görüldü. (Ankara/ANKA)

Çocuklarınızı MEB’den koruyun!

CHP Yalova Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi Muharrem İnce yaptığı açıklamada, daha önce de MEB ile ilgili yaptığı bir konuşmada “Çocuklarınızı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan koruyunuz” dediğini hatırlattı. İnce, “Bir kez daha haklı çıktım. Niteliksiz kadrolaşmanın sonucu bu tür özensizlikler, dikkatsizliklerdir. Bu sisteme girilen kayıtları kim giriyor, kim denetliyor” dedi. İnce, ilköğretim okullarında Fethullah Gülen, Harun Yahya ve Said-i Nursi’nin kitaplarının okutulmasını ise “dehşet verici” olarak nitelendirdi.
ÖNCEKİ HABER

Edirne’de 5 öğrenci tutuklandı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...