13 Nisan 2008 00:00

Tanrıkulu:Başbakan meseleyi çarpıtıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile “ana dilde eğitim hakkı” konusunda tartışma yaşayan ve Erdoğan’ın “yalan konuşuyorsun, dürüst değilsin” diyerek hakaret ettiği Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu dün bir basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile “ana dilde eğitim hakkı” konusunda tartışma yaşayan ve Erdoğan’ın “yalan konuşuyorsun, dürüst değilsin” diyerek hakaret ettiği Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu dün bir basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, yaşanan tartışmalara ilişkin Başbakan’ın bilgi eksikliği yada bilinçli olarak dile getirdiklerinin bir çarpıtmadan ibaret olduğunu dile getirdi.
‘Propaganda yapmıyorum”
Almanya ve İsveç’teki anadil eğitim hakkı üzerinde veriler sunan Tanrıkulu, “her iki ülkede de anadilde eğitim hakkı verilmektedir” dedi. Tanrıkulu, “yaşanan talihsizlik Başbakan tarafından yapılan yazılı açıklama ile daha da vahim bir hal almıştır. Türkiye’de demokrasi ve insan hakları sorunun kilit noktasında duran Kürt sorunuyla ilgili olarak ortaya çıkan böylesi bir tartışma düzeyi Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmamaktadır” dedi. Sözlerini “ben ne propaganda yapıyorum ne de bir yerlere servis yapıyorum” şeklinde sürdüren Tanrıkulu, “ben gençlik yıllarımdan beri prensip edindiğim gibi görüşlerimi özgür ve bağımsız bir şekilde her platformda ifade etmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan’ın bilgi eksikliğinin ve yanılgısının üç farklı boyutu olduğunu belirten Tanrıkulu, “birincisi Sayın başbakan AB üyeliği için imzalaması zorunlu olan ancak Türkiye’nin henüz imzalamamış olduğu 7 sözleşmeden altı tanesi doğrudan Kürt sorunu ve Kürt dilini kullanma hakkıyla ilgilidir” dedi.
‘Sorun yanlış yerden tartışılıyor’
Tanrıkulu sorunun ikinci boyutunu da Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’deki Kürtler ile Almanya veya başka bir yapancı ülkedeki Türklerin ve Kürtlerin hakları konusunda yaptığı karşılaştırmada yaşandığını ifade etti. Tanrıkulu, Başbakan’ın büyük bir yanılgı içinde olduğunu belirterek, “Almanya ve İsveç gibi ülkelerde yaşayan Kürtler ve Türkler oraya çalışma ve siyasi iltica nedeniyle göç etmiştir. Bizim tartıştığımız konu ise Kürtlerin yaşadığı topraklarda en temel insani hak olan ana dilleriyle konuşabilme, eğitim görme ve hizmet alma haklarıyla ilgilidir” dedi. Tanrıkulu, Başbakan’ın bir diğer yanılgısının da sorunu ele alış biçiminde olduğunu ifade ederek, “Başbakan benim yalan söylediğimi ve propaganda servis ettiğimi iddia ediyor. Eğer ben propaganda servis yapıyorsam, Sayın Başbakan’ın 12 Ağustos 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirmek gerekir” şeklinde sordu.
‘Kim yalan söylüyor?’
Tanrıkulu daha sonra İsveç ve Almanya’da verilen anadilde eğitim hakkı ile ilgili bilgiler ve rakamlar sundu. İsveççe ve Kürtçe sözlüğü yanında getirerek gösteren Tanrıkulu, “sadece 1997’da Almanya’nın Köln kentinde 86 bin öğrencinin anadilde eğitim aldığını ifade etti. Güneş balçıkla sıvanmaz diyen Tanrıkulu, “Ben sözümü Başbakan’ın benim sözlerime ilişkin agresif tutumu nedeniyle tekrar ediyorum. Sayın Başbakan kendi sözlerinin arkasında duruyor ve icraat konusunda irade ortaya koymak istiyor mu? Sorun buradadır. Benim heyetle birlikte ifade ettiğim esas nokta burasıdır” dedi. Tanrıkulu konuşmasının devamında “şimdi kimin yalan söylediğini, kimin bilgisizliğini agresif bir tutumla örtmek istediğini görmek için daha fazla örneğe ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim”diye bitirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü’nden polisin kolunu kırdığı C.E için kampanya

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...