14 Nisan 2008 00:00

Sovyet Devrim Sineması Festivali başlıyor

Bilim Sanat Felsefe (BSF) Akademisi’nin düzenlediği “Sovyet Devrim Sineması”yla mini festivaller dizisini başlatıyor.

Paylaş

Bilim Sanat Felsefe (BSF) Akademisi’nin düzenlediği “Sovyet Devrim Sineması”yla mini festivaller dizisini başlatıyor. Bugün başlayacak “Devrim Sineması Festivali” haftasında Sovyet Devrim Sineması, genel fikri ve estetik kaynakları ve film diline yaptığı çığır açıcı katkılar, öğretim üyeleri ve öğrencilerin sunumlarıyla keyifli bir film eğitimi ve film teorisi şölenine dönüşecek.
“Devrim Sineması Fesvivali”nde Kuleşov, Gerassimov, Ayzenştayn, Pudovkin, Vertov, Kozintsev, Yutkeviç gibi yönetmenlerin belli başlı filmleri hafta boyunca her gün saat 13.00’ten itibaren BSF Film Gösterimi Salonu’nda gösterilecek. Film gösterimlerinden önce ve sonra BSF Akademi Sinema-TV Okulu’nun öğretim üyeleri ve öğrencileri, yönetmenler ve filmler hakkında sunum yapacaklar ve Sovyet Devrim Sineması’nı bütün yönleriyle tartışacaklar.
BSF Akademi Genel Koordinatörü Yusuf Kaplan, Devrim Sineması Festivali’yle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “BSF Akademi olarak sinema eğitimine yeni bir soluk getirmeye ve Türk sinemasında parlak sinemacılar yetiştirmeye çalışıyoruz. Sinema eğitimi anlayışımız, medeniyetler ve düşünce tarihinden başlıyor, estetik teorileri ve film teorilerine kadar geniş bir alana yayılıyor. Öğrencilerimize yaratıcı bir film dilinin nasıl kurulabileceğini gösterebilmek için hem iyi bir teorik eğitim vermeye, hem de iyi bir pratik eğitim vermeye çalışıyoruz.”
Söylenecek bir çift söz
Kaplan, neden Sovyet Devrim Sineması’yla mini-festivaller dizisini başlattıkları konusunda ise şunları söyledi: “Sovyet Devrim Sineması’yla festival perdesini açmamızın üç temel nedeni var: Sinemada devrim yapan bu dönemin sinemacılarının üç temel özelliği dikkat çekiyor: Birincisi, bu yönetmenlerin hepsi de daha 20’li yaşlarından önce film çekiyorlar. İkincisi, hepsi de düşünce tarihi ve film teorisi üzerinde kafa patlatıyorlar ve önemli filmler ve teorik çalışmaları aynı anda ortaya koyuyorlar. Üçüncüsü de, hepsi de film okulu kuruyor, dünya sinemasını, düşünce tarihini, diğer sanat türlerinin estetik imkanlarını inceliyorlar ve birbirlerini eğitiyorlar. Devrim Sineması Festivali’ni düzenlememizin temel nedeni bu. Teoriyle uğraşmadan pratik yapılamayacağını, önce dünyaya söyleyecek bir çift söz sahibi olunması gerektiğini, ondan sonra pratiğe yönelindiği zaman sinemada önemli atılımlara ve açılımlara öncülük edilebileceğini düşündüğümüz için Devrim Sineması’yla festival programımızı başlatıyoruz.”
Mini festival boyunca derslere ara verilecek. Mini festivaller, Avrupa sanat sinemaları, Latin Amerika sineması, Çin sineması, Japon sineması, İran sineması, Afrika sineması ve önemli yönetmenler ve akımlarla ilgili mini-festivallerle sürecek.
BSF Akademi Devrim Sineması Festivali’ne sinema tutkunu ve film estetiğiyle ilgilenen herkes katılabiliyor.
Filmler ve sunumlar
Devrim Sineması’nın Fikri ve Estetik Kaynakları: İdeografik Bir Yaklaşım, Tarihi Materyalizm ve Sosyalist Gerçekçilik, Mayakovski, Fütürizm ve Rus Formalizmi, Meyerhold Tiyatrosu, Kuleşov Sineması, Gerassimov Sineması, Ayzenştayn Sineması, Ayzenştayn Sineması, Vertov Sineması, Pudovkin Sineması, Kozintsev Sineması, Dovçenko Sineması başlıklı sunumların yapılacağı mini festivalde Dziga Vertov’un Kameralı Adam ve Lenin İçin Üç Şarkı, Pudovkin’in Ana, Asya Üzerinde Fırtına, St. Petersburg’un Sonu, Ayzenştayn’ın Potemkin Zırhlısı, Grev, Aleksander Nevski, Korkunç İvan-1, Yaşasın Meksika, S. M. Eisenstein’in 1945, Aleksandrov’un Dünyayı Sarsan On Gün, Donskov’un Ekmeğimi Kazanırken, Çocukluğum ile Yutkeviç’in Türkiye’nin Kalbi Ankara isimli filmleri gösterilecek.
19 Nisan’da son bulacak olan festivaldeki film gösterimleri ücretsiz. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: (212) 245 93 93
ÖNCEKİ HABER

Ekmeğim Layner

SONRAKİ HABER

Hatırla Sevgili ekibi Lüleburgaz’daydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...