14 Nisan 2008 00:00

Kepenk kapatanlar her geçen gün artıyor

Kriz belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonun tek haneli rakamlara inmesinden kendisine pay çıkaran AKP Hükümeti, şimdi de basit hesap hileleriyle kişi başına düşen milli gelirin 9 bin dolara çıkmasıyla övünüyor.

Paylaş

Kriz belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonun tek haneli rakamlara inmesinden kendisine pay çıkaran AKP Hükümeti, şimdi de basit hesap hileleriyle kişi başına düşen milli gelirin 9 bin dolara çıkmasıyla övünüyor. Ancak, emekçilerin cebine giren para her geçen gün reel olarak azalmaya devam ediyor. Halkın eline geçen paranın azalmasından ilk etkilenenler ise esnaflar oluyor.
Balıkesir’de esnaflara ekonomideki gelişmeleri ve sorunlarını sorduk. Kepenk kapatanların sayısının arttığına dikkat çeken bütün esnaflar, benzer değerlendirmelerde bulundular.
Borcu borçla kapatıyorlar
Hasan Baba Çarşısı’ndaki Merve Tuhafiye’nin sahibi İbrahim Demir, “2001 yılında bir kriz yaşamıştık, fakat şu anda o günkü işlerimizi arar durumdayız” dedi. Çektiği kredileri başka kredilerle kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Demir, “Çoğu zaman siftahsız kapatıyoruz. Eş dosttan borç alıyoruz” şeklinde konuştu. Evine ekmek götüremeyen arkadaşları olduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu: “Memurun, işçinin, köylünün alım gücünün düşmesi bizlere de yansıyor. Yarından çok umutsuzuz.” Belediyenin uygulamalarından da şikayetçi olan Demir, “Üstyapıyı yapan belediye, bizlerden yaptığı yatırımları tahsil ediyor. Bunlar göz boyamaktan başka bir şey değil” dedi.
‘Ne kadar gider bilmiyorum’
3 yıl önce dükkanını açtığını söyleyen Çevik Elektronik’in sahibi Dursun Çevik ise “İlk açtığımızda da işler kötüydü ama şimdi günde 1-2 tane iş yapabiliyoruz. Günlük 5-10 YTL gelirimiz var. Oysa dükkanın kapısını açtığımız zaman bile 30-35 YTL masrafımız oluyor” dedi. Kodamanlar bütün işleri aldığı için küçük esnafın bittiğini belirten Çevik, büyük marketlerin durumuna ilişkin ise şunları söyledi: “Burası elektronik eşya satan bir dükkan, fakat büyük marketlerde her şey var. İnsanlar büyük marketlere gidip her türlü ihtiyaçlarını alıyorlar. Onlar bizden daha ucuza alabiliyorlar malları, bu yüzden de daha ucuza satıyorlar. Nereye kadar böyle gidecek bilmiyoruz” dedi.
‘Kimse ufka bakmıyor’
Keskin Mobilya’nın sahibi Mustafa Keskin de ekonominin kendileri için hep kötüye gittiğini düşünenlerden. “Ekonomik durum umut verici değil. Bizim meslekte de her meslekte de durumlar kötü. Malzemelere zam geliyor. Metale, süngere zam geldi. Bu da bizi olumsuz etkiliyor” diyen Keskin, kendilerinin umutlu olabilmesi için ülke ekonomisinin umut vermesi gerektiğini kaydetti. Dar gelirli vatandaşa hizmet verdiklerini vurgulayan Keskin, onların durumu kötüleştikçe işlerinin durgunlaştığına işaret etti. Meslek odalarını da eleştiren Keskin, şöyle konuştu: “Örgütsüzlük sorunumuz var. Esnaf odaları sadece aidat alıyorlar. Bizlerin sorunlarıyla ilgilenmiyorlar. Esnaf odalarında bizlerin tabanda örgütlenip yönetime baskı yapmamız lazım. Herkes kendi sorunlarının içine kafasını sokmuş, kimse kafasını kaldırıp ufka bakmıyor.” (Balıkesir/EVRENSEL)
Orçun İlhan-Pınar Özkanat
ÖNCEKİ HABER

‘Halk İnisiyatifi’nin model olmasını istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Üniversitelerine sahip çıkıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...