14 Nisan 2008 00:00

‘Halk İnisiyatifi’nin model olmasını istiyoruz’

Balıkesir’de 1 yıl önce kurulan Demokratik Halk İnisiyatifi’nin çalışmalarını İnisiyatif Dönem Sözcüsü Avukat Necdet Bayhan’a sorduk. Bayhan, çok sayıda kurumun katılımıyla oluşturulan inisiyatifin ülke genelinde bir model haline gelmesini istediklerini söyledi.

Paylaş

Balıkesir’de 1 yıl önce kurulan Demokratik Halk İnisiyatifi’nin çalışmalarını İnisiyatif Dönem Sözcüsü Avukat Necdet Bayhan’a sorduk. Bayhan, çok sayıda kurumun katılımıyla oluşturulan inisiyatifin ülke genelinde bir model haline gelmesini istediklerini söyledi.

Demokratik Halk İnisiyatifi ne zaman kuruldu, bileşenleri kimlerden oluşuyor, hangi talepler etrafında oluştu?
Ekim 2007’de kuruldu. Küreselleşme adı altında emperyalist merkezlerin ülkemizi ‘böl, parçala, özelleştir, yönet’ politikalarına ve stratejilerine, uluslararası şirketlerin ve yerel ortaklarının yaşam ve doğamıza karşı yürüttükleri faaliyetlere karşı yaşam haklarımızı savunup geliştirmek için inisiyatif oluşturuldu. Balıkesir’de 20’yi aşkın oda, meslek örgüttü, demokratik kitle örgütü ile Balıkesir Demokratik Halk İnisiyatifi kurulmuştur. İnisiyatif, gündeme gelen talepler etrafında eylem ve söylem birliği oluşturmak, alt girişim grupları kurmak, mevcut örgütler arasında dayanışma, yardım, iletişim ve eşgüdüm sağlamak üzere düşünce ve davranışlar üretip yaşama geçirmek faaliyetlerinde bulunmaktadır.
Bu örgütlenme; kooperatiflerden, esnaf derneklerinden, işçi kuruluşlarından, kitle örgütlerinden öğrenci örgütlerine, toplumun tüm kesimlerinde örgütlenmeyi hedeflemektedir. Bu örgütlenme Türkiye için bir model olabilir. Biz bunu Sovyetler Birliği modelinden aldık. Türkiye’de Demokratik Halk İnisiyatiflerinin çoğalmasıyla bu örgüt halk meclislerine, halk iktidarına ulaşacak bir yoldur. Gerçek yurtseverler, halk önderleri, demokrasiden yana tüm siyasi partilerin bu modeli desteklemesi ve kendi illerinde bu modeli oluşturmalarını; Demokratik Halk İnisiyatifi kurmalarını öneriyoruz.

Balıkesir Demokratik Halk İnisiyatifi kuruluşundan bu yana ne tür çalışmalarda bulundu?
Alt girişim grupları oluşturuluyor. Şu ana kadar iki girişim grubu var. Bunlar Kaz Dağları Girişim Grubu ve Su Girişimi. Kaz Dağları Girişim Grubu, Kazdağı’nın durumuna ilişkin bir konferans düzenledi. Kendi bileşenleri içerisinde bilgi toplantıları yapıldı. Televizyon programları ve gazetelerde zaman zaman demeçler verdi. Kendi bileşenlerinden başlamak üzere bilgilendirme, etkinleştirme, halkı örgütleme hedefindedir. Çanakkale, Balıkesir, Körfez bölgesinde bulunan 34 belediye ile birlikte 300’ü aşkın oda, demokratik kitle örgütü, benzeri kuruluşların oluşturduğu Kazdağı ve Madra Dağı Çevre Platformu ile birlikte altın aramaya karşı ortak çalışmalar yaptı. Platformun Yürütme Kurulu’nun aldığı kararları Balıkesir merkezde uygulayacak kitlesel basın açıklamaları yapmıştır. Ayrıca 5 Nisan’da Çanakkale’de yapılan ‘Altın’a Hayır’ mitingine Balıkesir merkezden kitlesel bir katılım sağlamıştır.
Su Girişimi ise Dünya Su Günü öncesi bileşenlerin yaptığı toplantı sonucu seçilen 5 kişiyle birlikte bir yürütme kurulu oluşturmuştur. Suyun metalaşması, ticarileşmesine karşı oluşturulmuştur. Suyun bir insan hakkı olduğu; herkesin temiz, kullanılabilir, içilebilir suya hakkı olduğu düşüncesiyle kurulmuştur.

Önümüzdeki dönem yapacaklarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Başlıca hedefimiz mevcut girişim gruplarına ek olarak yeni girişim grupları oluşturmak. Kooperatifler, esnaf odaları, öğrenci temsilciliklerine ulaşmaktır. Böylece oluşumun genişlemesi sağlanacaktır. Balıkesir’de alternatif halk iktidarına yönelik halk örgütlenmesini gerçekleştirmek, bir nevi Kuvayı Milliye meclislerini oluşturmak hedefindedir.

Son olarak ekleyeceğiniz bir şey var mı?
Duyarlı, onurlu, üretken, çalışkan insanların içinde bulunduğu örgütler ve siyasi partiler vasıtasıyla Balıkesir’de halkı Halk İnisiyatifi’ne sahip çıkmaya ve çalışmalara katkı vermeye davet ediyoruz. Örgütsüz halk köle halktır. Örgütlenmek yurttaşlık görevidir. Demokrasi, halk için halkla birlikte yapıldığında gerçekleşir. (Balıkesir/EVRENSEL)
Kezban Koçak
ÖNCEKİ HABER

Yörsan’da direniş Susurluk’ta bayram var

SONRAKİ HABER

Kepenk kapatanlar her geçen gün artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...