14 Nisan 2008 00:00

Süleymancılar mercek altında

Almanya’da DİTİB ve Milli Görüş’ten sonra en büyük İslami kuruluş olarak tanıtılan ve Federal Hükümet tarafından da İslam Konferansı çerçevesinde resmi muhatap olarak kabul edilen Süleymancılar Tarikatı’nın Almanya’daki kolu İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ile ilgili olarak Köln polisi tarafından özel bir çalışma grubu kurulduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Almanya’da DİTİB ve Milli Görüş’ten sonra en büyük İslami kuruluş olarak tanıtılan ve Federal Hükümet tarafından da İslam Konferansı çerçevesinde resmi muhatap olarak kabul edilen Süleymancılar Tarikatı’nın Almanya’daki kolu İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ile ilgili olarak Köln polisi tarafından özel bir çalışma grubu kurulduğu ortaya çıktı.
Polisin kurduğu çalışma grubu tarafından hazırlanan raporda, örgütün kendisini resmi olarak “anti-Batı, antidemokratik, Yahudi karşıtı” olarak tanımladığı, ayrıca vergi kaçırdığı ifade edildi.
Köln Emniyet Müdürlüğü tarafından kurulan çalışma grubunun örgüt hakkında tuttuğu toplam 3 bin dosyada, ayrıca çocukların ailelerinden alınarak Kuran kurslarına götürüldüğü ve buralarda dövüldüğü somut olarak ortaya konuldu.
Polis tarafından hazırlanan ve cuma günü Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine yansıyan raporda, örgütün kendisini “politik olmayan dini bir cemaat” olarak gösterdiği, ancak elde edilen Türkçe “Strateji Belgesi”nde bunun tam tersine çalışmalar yaptığı kaydedildi. Söz konusu belgede Süleymancılar tarafından verilen vaazlarda, İslam uğruna savaşın kutsal olduğunun öne çıkarıldığı vurgulandı.
Hazırlanan raporda ayrıca, belli belgelerin sistematik olarak yok edildiği, Müslümanların Alman toplumuna uyumunun planlı olarak engellediği de yer aldı. Raporda devamla, örgütün, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 120 milyon Avro değerinde emlak sahibi olduğu da vurgulandı. Polis, söz konusu taşınmaz malların alınması için harcanan paraların önemli bir bölümünün kaynağının belirsiz olduğunu tespit etti.
‘Yasak bizim konumuz değil’
Raporla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtlayan Köln Emniyet Müdürlüğü, Süleymancılar için özel bir çalışma grubu kurulduğunu doğrulayarak, örgütün antidemokratik hiyerarşi yapısının bulunduğunun tespit edildiği, ancak Anayasa düşmanı olduğu konusunda ise kesin saptamaların yapılmadığı belirtildi. Bazı uzmanların yaptığı araştırmaların raporda yer aldığını belirten Emniyet Müdürlüğü’nün bir sözcüsü, “Anayasa düşmanlığını daha çok bazı üniversitelerde yapılan araştırmalar ortaya koyuyor. Bizim özel değerlendirmemiz değil” dedi.
Demokrasi düşmanı tavırlar içerisinde bulunan, çocukları Kuran kurslarında dövdüren VIKZ’in bu özelliği nedeniyle Almanya’da yasaklanıp yasaklanmayacağı yönündeki sorumuza Emniyet Müdürlüğü sözcüsü, “Biz yasakla ilgilenmiyoruz. Çalışmaları raporlaştırıyoruz. Yasak konusunu eyalet ve federal içişleri bakanlıkları gündemine alabilir” dedi.
Eğitime izin verilmemişti
Kısa bir süre önce VIKZ’in yapmak istediği eğitim kamplarına, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Gençlik Dairesi tarafından izin verilmemişti. Örgütün Köln-Buchheim’deki Villa Hahnenburg ve Bergisch Gladbach’daki eğim merkezinde imam yetiştirmek üzere başvuran VIKZ’e yaptığı çalışmalarda güven vermediği için onay verilmemişti. Eyalet Gençlik Dairesi Başkanı Martin Stoppel, “Yapmış olduğumuz incelemeler bu kurumun güvenilir olmadığını ortaya koyduğu için öğrencileri ailelerinden kopararak yetiştirmesine izin vermedik” demişti.
Örgüt tarafından ders izni almak için sunulan planda bir sorun görmediklerini, ancak pratik işleyişin çok daha farklı olduğunu ifade eden Stoppel, özellikle Gençlik Koruma Yasası’na aykırı hareket edildiğini dile getirmişti.
Süleymancılar tarafından kurulan yatılı Kuran kurslarına götürülen çocukların haftalarca aileleriyle görüştürülmediği, yöneticiler tarafından kendilerine dayak atıldığı daha önce basına yansımıştı.
Geçtiğimiz yıl eylül ayında örgüt tarafından Bergisch Gladbach’taki merkezde izinsiz halde kız çocuklarının bir araya getirildiği tespit edilmişti. Bunun üzerine örgütü uyaran gençlik dairesi, kız çocukların eve dönmesini sağlamıştı. VIKZ merkezi ise izin almaları gerektiğine dair bilgilerinin olmadığını ileri sürerek kendisini savunmuştu.
Ayrıca benzer bir şekilde Wuppertal ve Nettetal’da da izinsiz olarak bir araya getirilen çocuklara dini eğitim yaptırıldığı tespit edilmişti.
Antidemokratik bir şekilde işleyen Süleymancılar Tarikatı, buna karşın Almanya tarafından İslam Konferansı çerçevesinde resmi muhatap olarak kabul ediliyor. VIKZ, aynı zamanda DİTİB, İslam Konseyi ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi tarafından kurulan Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi üyesi. (Köln/EVRENSEL)
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Başıbüyük ve Sulukule yalnız bırakılmadı

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...