14 Nisan 2008 00:00

Başıbüyük ve Sulukule yalnız bırakılmadı

TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB İstanbul İKK, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne dahil olan Başıbüyük ve Sulukule’yi dün ziyaret etti.

Paylaş

TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB İstanbul İKK, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne dahil olan Başıbüyük ve Sulukule’yi dün ziyaret etti. Başıbüyük ve Sulukule sakinleri, ziyaretçileri mahalle girişinde alkışlarla karşıladı. İlk olarak Maltepe Başıbüyük Mahallesi’ne uğrayan şehir plancıları, Başıbüyük halkının yalnız olmadığını dile getirdiler. Çadırın önüne “Evlerimizi Yıktırmayacağız, Sağlığımızı Sattırmayacağız” pankartı açan mahalleliler, sık sık belediye ve TOKİ aleyhine sloganlar attılar.
Başıbüyük girişinden itibaren mahallenin polis ablukası altında olduğu görülürken, akrep, panzer ve çok sayıda polis otosunun mahallenin içinde hazır bulunması dikkat çekti. Mahalle halkı 50 gün boyunca polislerle yaşadıklarını aktardılar. Mahallelilerin kurduğu direniş çadırında halkla bir araya gelen Şehir Plancıları Odası adına konuşan ODTÜ Şehir Plancıları Bölümü Öğretim Üyesi Tarık Şengül, Başıbüyük’e ilk defa geldiğini ifade etti. Manzarası ve doğası açısından Başıbüyük’ün rant alanı olabileceğinden söz eden Şengül, çözümlerin halk için bir şey ifade etmediğini ve zenginlerin hizmetinde bir yer olarak ayarlandığını kaydetti. Şehircilik ilkelerine göre 15 katlı konutun uygun olmadığını belirten Şengül, rant sağlanan alanların fakirlerin bölgesi olduğuna dikkat çekerken, mağdur halkın yanında olduklarını belirti. Şengül ve Şehir Plancıları Odası üyeleri, çadırdaki halkın sorunlarını ve taleplerini dinlediler.
Başıbüyük Mahallesi Doğayı, Çevreyi ve Tabiatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Lütfü Sel, şehir plancılarına belediye ile birlikte yaptıkları toplantılar hakkında bilgi verdi. Sel, belediyenin samimi olmadığını ve kandırma üzerine planlar yaptığını söyledi.
Başıbüyük’ün ardından ziyaretçiler Sulukule’ye de ziyarette bulundu. Sulukule’de de ziyaretçiler sevinç ile karşılandı. Şehir plancıları burada kısa bir açıklama yaparak, Sulukule gibi Kentsel Dönüşüm Projesi mağdurlarının yanında olduklarını kaydettiler. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Barış ‘Türkiye’den çıkamadı

SONRAKİ HABER

Süleymancılar mercek altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...