14 Nisan 2008 00:00

Azadiya Welat ‘toplatma kararı’ olmadan toplatıldı

Azadiya Welat gazetesinin 12 Nisan’daki sayısının dağıtımı Van’da engellendi.

Paylaş

Azadiya Welat gazetesinin 12 Nisan’daki sayısının dağıtımı Van’da engellendi. “Eğitimciler Buluşuyor” Van bölge mitinginde, gazeteye toplatma kararı olduğu iddiasıyla el konuldu. Savcılığın kararı olmadan el konulan 100 adet gazete, akşam saatlerinde polis tarafından gazetenin Van bürosuna getirilerek iade edildi. Azadiya Welat Gazetesi Van Temsilcisi Nadir Erdem, uygulamanın keyfi olduğunu belirterek, polis memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Savcılık adına sahte tutanak
Azadiya Welat gazetesinin dağıtımını yaptıkları sırada polislerin gazetenin toplatma kararı olduğunu belirterek el koyduklarını belirten Erdem, gazete dağıtımının gün boyu polisler tarafından engellendiğini belirtti. Erdem, “Bunun üzerine İHD Van Şube Başkanı Cahit Bozbay ile birlikte güvenlik şube amirinin yanına gittim. Güvenlik şube müdürü bana ‘İstanbul’da savcılıkla görüştüm, toplatma kararı var, daha sonra toplatma kararı ile ilgili yazı gelecek, biz bu yazıyı sonra size getiririz’ dediler” dedi. Van’da gün boyu satış yapamadıklarını dile getiren Erdem, “Miting alanında saatlerce bekletildik. Daha sonra bir tutanak getirdiler ve imzalattılar. Tutanağı imzalatan polise ‘Toplatma kararı yoksa sizden davacı olacağım’ dedim. O da ‘Ben enayi miyim, kendimi yakayım, toplatma kararı olmadan ben size neden bu tutanağı imzalatayım? Yarın gelir tutanağı alırsın’ dedi. Ama merkeze herhangi bir toplatma kararının gitmediğini öğrendiğimizde şüphelendik” diye konuştu.
Akşama doğru gazetenin toplatma kararı olmadığının kendilerine bildirildiğini ifade eden Erdem, şunları söyledi: “Polise sorduğumuzda, ‘Biz hata yapmışsız gazetenin toplatma kararı yok. Tutanağı da yırtıp attık, gazeteleri de geri vermeye geldik’ dediler. Polislerin keyfi uygulamalarından dolayı o gün gazeteleri satamadık, hepsi elimizde kaldı ve daha sonra gazeteleri iade ettik. Savcı adına kendileri karar vermişler ve savcı adına imza atmışlar. Tutanakta savcının ismi yazıyordu ve ‘toplatma kararı’ diye yazıyordu. DTP Van yöneticileri ve İHD Van Şube Başkanı da bizimle beraberdi ve güvenlik şube amiri çok emin bir şekilde ‘Toplatma kesindir. Biz kendimizi niye riske atalım?’ dedi. Ama daha sonra gazete bürosuna gelip toplatma kararı olmadığını söyleyerek, yaptıkları hatadan dolayı özür dilediler.”
‘Öcalan’ın olduğu sayfayı yırtın’
Aynı gün Mikail Tunç adlı dağıtımcılarının da engellendiğini söyleyen Erdem, “Mitingte gazetemizi dağıtmak isteyen arkadaşımızdan Abdull-ah Öcalan’ın bulunduğu sayfanın yırtmasnı istemişler. Erdem, bugün için İHD Van Şubesi’ne başvurarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. (Van/DİHA)
Ercan Öksüz
ÖNCEKİ HABER

Türkiye ve İran PKK’ye karşı bir araya geliyor

SONRAKİ HABER

Acılarının faillerini istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...