14 Nisan 2008 00:00

Anadilde eğitim talebi

Diyarbakır’daki Eğitim Sen bölge mitingine binlerce eğitim emekçisi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren Urfakapı’da toplanan eğitim emekçileri, İstasyon Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Paylaş

Diyarbakır’daki Eğitim Sen bölge mitingine binlerce eğitim emekçisi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren Urfakapı’da toplanan eğitim emekçileri, İstasyon Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Bingöl, Batman, Urfa, Mardin, Şırnak, Elazığ, Siirt, Malatya, Tunceli ve Adıyaman Eğitim Sen şubelerinden eğitim emekçilerinin katıldığı mitingin yürüyüş kolunda sık sık “Anadil haktır engellenemez”, “AKP yasanı al başına çal”, “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganları atıldı. Mitinge genç eğitim emekçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Demokrasi, barış, anadilde eğitim, SSGSS’ye karşı talepleri içeren döviz ve pankartların taşındığı yürüyüşün başında Eğitim Sen şube başkanları, Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Diyarbakır Demokrasi Platformu temsilcileri, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendika şube başkanları yürüdü.
‘AKP asimilasyoncu bir partidir’
Eğitim Sen Şube Başkanı Abdullah Karahan, AKP’nin Meclis’ten geçirmeye çalıştığı SSGSS Yasası ile emekçilerin sağlıksızlığa mahkum edildiğini belirterek, “İş güvencemiz elimizden alınıyor. Apolet yasaları, toplam kalite yöntemi, norm kadro uygulamaları, geçici, sözleşmeli, ücretli ve kadrolu öğretmenlik uygulamaları ile biz eğitim emekçileri bölünmek isteniyoruz. AKP’nin tüm bu oyunlarını örgütlü mücadelemizi güçlendirerek bozacağız” dedi. Gerici ve şoven eğitim anlayışının AKP döneminde daha da gericileştiğine değinen Karahan, “Bu gerici kuşatmayı yarmak bizim görevimiz” diye konuştu.
‘Anadil temel insani haktır’
AKP’nin tüccar mantık ile eğitim ve sağlığı ticarileştirdiğini söyleyen Karahan, anadilde eğitim hakkının en insani ve temel hak olduğunu vurguladı. Anadilde eğitim için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Karahan, AKP’nin Almanya’da anti-asimilasyoncu Türkiye’de asimilasyoncu zihniyetine karşı mücadele etmenin önemine değindi. AKP’nin ‘Kürt sorunu bizim sorunumuzdur’ diyerek bölgeden oy aldığını, ancak bu oyların bölgeye operasyon, kan ve şiddet olarak geri döndüğünü belirten Karahan, “Toplumsal uzlaşmadan bahsediyorlar. Kol kırarak, operasyon yaparak uzlaşma olmaz. Uzlaşmak istiyorsanız Kürtleri ve emekçileri dinlemelisiniz. Onlarla uzlaşmalısınız” dedi.
‘Kol kırarak Kürt sorununu çözemezsiniz’
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise konuşmasına 22 Mart Newroz kutlamalarında Yüksekova, Hakkari ve Van’da yaşamını yitirenleri, Cizre’de panzer atında kalan Yahya Menekşe’yi ve Kızıltepe’de 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ı anarak başladı. Dinçer, “Kol kırarak, çocukları öldürerek Kürt sorununu çözemezsiniz” dedi. Başbakan Erdoğan’ın AKP’nin kapatılma davasını milli iradeye müdahale olarak değerlendirdiğini belirten Dinçer, “Şimdi buradan Başbakan’a sormak istiyorum: DTP’nin kapatılması milli iradeye müdahale değil mi? Anadilde eğitim talebi tüzüğünde var diye Eğitim Sen’i kapatmaya çalışmak milli iradeye müdahale değil mi?” dedi. Dinçer, anadilde eğitim talebini geçici olarak tatile gönderdiklerini ama Eğitim Sen’in kalbinde ve beyninde bu talebin yaşamaya devam ettiğini belirterek, “Biz anadilde eğitim ilkesini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Çetelerle mücadele edilmiyor’
Çete örgütlenmelerine de değinen Dinçer, “Susurluk ve Şemdinli’de üstü örtülen çeteler bugün daha da büyüyerek Ergenekon gibi yapılanmalar olarak yeniden karşımıza çıkıyor.
Bugün hâlâ kontra örgütlenmeler, JİTEM gibi örgütlenmeler varlığını ve faaliyetini sürdürürken ‘çetelerle mücadele ediyoruz’ söylemi komik durmaktadır. Biz emek ve demokrasi güçleri olarak çetelere karşı mücadelemizi, kendi derin devletini yaratmak isteyenlere karşı da mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sıfır kaza için aktörler göreve

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...