14 Nisan 2008 00:00

Sıfır kaza için aktörler göreve

Hava-İş, uçucu ekiplerin uçuş görev ve dinlenme sürelerini belirleyen SHT 6A-50 Talimatı’nda gerekli düzenlemelerin yapılması, uluslararası kurullara uyulması için başlattığı kampanyaya devam ediyor.

Paylaş

Hava-İş, uçucu ekiplerin uçuş görev ve dinlenme sürelerini belirleyen SHT 6A-50 Talimatı’nda gerekli düzenlemelerin yapılması, uluslararası kurullara uyulması için başlattığı kampanyaya devam ediyor. ‘Sıfır Kaza için Aktörler Göreve’ başlığını taşıyan kampanya, daha güvenli bir uçuş için tüm tarafların bir araya gelmesini amaçlıyor. Yapılan etkinliklerle devam eden kampanyaya konunun diğer tarafları ise sessiz kalmayı tercih ediyor.
Dünyada ve Türkiye’de uçuş operasyonu ile ilgili onlarca yönerge, talimat ve yönetmelik var. Bu düzenlemeler birçok kuralı bir araya getirerek, operasyonun güvenlik ve emniyet içinde sonlandırılmasını amaçlıyor. Ancak uçuş görev ve dinlenme süre sınırlamalarının uçucu ekipler için bir başka önemi var. Bu konuları düzenleyen yönetmelikler, yönergeler, talimatlar doğrudan uçucu ekiplerin sağlığı, sosyal yaşamı ve çalışma koşullarını düzenliyor. Bu düzenlemeler, hukuki yönden önemli sorumluluklar yüklenen uçucu ekiplerin hukuki haklarını da belirliyor. Uçuş görev süre sınırlamaları havacılıkta maliyetle direkt ilgili bir kavram olduğu için, havayolu işletmelerince sürekli karşı saldırıya uğruyor ve uçucu ekipler yönünden kötüleştirilmeye çalışılıyor. Türkiye’de bu konudaki düzenleme olan SHT 6A-50 Talimatı’nın tam 4 kez revize edilmesi bu anlamı taşıyor.
Kurallara uyulması için
Hava-İş, SHGM SHT 6A-50 Talimatı’nın bilimsel kriterlere ve uluslararası standartlara uygun olmadığı, uçucu ekipler üzerinde biriken yorgunluğu pekiştirerek uçuş emniyetini tehdit ettiği görüşünde. Uçucu ekiplerin sağlıklarına, sosyal yaşam olanaklarının geliştirilmesine ve bilimsel kriterlere dayalı uluslararası standartlara uygun çalışması için başlatılan kampanya ile sendikalı sendikasız, örgütlü örgütsüz tüm uçucu ekiplerin bu ortak talep üzerinde birleşip mücadele etmesi de amaçlanıyor. Dünyada yorgunluk ve kazalar arasında oluşan ilişkinin yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konulduğunu belirten sendika, bu kurallara uymanın maliyet olarak ele alınmasına karşı çıkıyor.
Taraflar sessiz kaldı
Hava-İş kampanyayı başlatırken hükümet yetkililerine, havacılıkla ilgili özel ve kamuda bulunan tüm örgütlere ve şirketlere çağrı yaptı. 23 Ocak’ta kampanyanın başlığını taşıyan bir panel düzenleyen sendika, panele konunun tüm taraflarını çağırarak ortak hareket etme çağrısı yaptı. Ancak panele THY yönetimi birkaç personel gönderdi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ise katılmadı. Sadece bazı uçuş okullarının üst düzey yöneticileri panele katılarak bu konudaki fikirlerini açıkladılar. Kampanya çerçevesinde Atatürk Havalimanı’nda açılmak istenen standa ise TAV yetkilileri izin vermedi. Hava-İş’in stand açmak için gerekli tüm belgeleri vermesi, standın ücretini ödemesine rağmen TAV yetkilileri standa izin vermeyerek kampanyaya karşı tutumunu ortaya koydu. Ulaştırma Bakanlığı’na da bir dilekçe ile başvuran sendika, dilekçesine hala cevap alamadı. (İstanbul/EVRENSEL)

Temel talepler

* Uçucu ekipler eğer kendilerini uçuş için hazır hissetmiyorlarsa bu uçuşa gitmemekle mükelleftir kuralı kabul edilmelidir.
* Görevler (uçuş, nöbet, yedek ekip, eğitim, sağlık muayenesi, vb. ofis görevleri) aylık programlanmalı ve ay içinde havayolu işletmelerince keyfice değiştirilmemelidir.
* Uçuş ve uçuş görev sürelerini kısıtlayan zaman tanımları birbirini takip eden süreler olmalıdır.
* Gün tanımı yerel saatle 00.00’da başlamalıdır. UTC saat tanımı kaldırılmalıdır.
* Uçucu ekiplerin işverene tabi olduğu tüm süreler görev sayılmalıdır ve yılda 1800 saatle kısıtlanmalıdır.
* Günlük uçuş görev süresi azami 12 saat olmalı ve üçüncü bacaktan sonra her ilave iniş için yarım saat düşürülerek planlanmalıdır.
* Aylık fiili uçuş süresi azami 100 saatle,
* Yıllık fiili uçuş süresi azami 900 saatle,
* Aylık uçuş görev süresi azami 180 saatle,
* Haftalık uçuş görev süresi 56 saatle kısıtlanmalıdır.
* Bir takvim ayında 7 boş gün ana üste verilmelidir.
* Bir uçuş görev süresi sonrası dinlenme minimum 12 saat olmalıdır.
* Birbirini takip eden 7 günde boş günler dışında iki yerel geceyi kapsayan 36 saat dinlenme süresi sağlanmalıdır.
* Gece uçuşlarına kısıtlama getirilmelidir.
* Uzun menzil uçuşları, zaman dilimi geçilmesi ve bir yerin iklimine uygun olma kuralları dikkate alınarak planlanmalıdır.
ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye’de gıda anarşisi yaşanıyor’

SONRAKİ HABER

Anadilde eğitim talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa