14 Nisan 2008 00:00

Tersane işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyorlar

Tuzla tersane işçileri 1 Mayıs hazırlıklarına başladı. Tersanede 1 Mayıs’ı kutlayıp alana gitmeye hazırlanan işçiler, iş cinayetlerine, kuralsız çalışmaya, kötü barınma koşullarına, düşük ücrete ve taşeronluğa karşı işçileri mücadeleye çağırıyorlar.

Paylaş

Tuzla tersane işçileri 1 Mayıs hazırlıklarına başladı. Tersanede 1 Mayıs’ı kutlayıp alana gitmeye hazırlanan işçiler, iş cinayetlerine, kuralsız çalışmaya, kötü barınma koşullarına, düşük ücrete ve taşeronluğa karşı işçileri mücadeleye çağırıyorlar.
Peş peşe yaşanan ölümlü iş kazalarının ardından Türkiye gündemine oturan Tuzla tersanelerinde ‘önlem alınıyor’ açıklamalarına rağmen, ölümlü iş kazaları devam ediyor. Son olarak mart ayı içinde meydana gelen kazalarda iki işçinin daha hayatını kaybetmesi, patronların ve hükümetin aldığı önlemlerin yetersizliğini ve samimiyetsizliğini de gözler önüne serdi. 27-28 Şubat tarihlerinde iş cinayetlerine karşı binlerce işçinin katıldığı grevin ardından alınan önlemler ise işçilere yeterli gelmiyor. Grevin ardından, birçok tersanede eskiye göre iş güvenliği önlemleri artırılırken, bazı tersanelerde çalışma saatleri düşürülmüş, işçilerin sigortaları ise asgari ücretten gösterilse bile yatırılmaya başlanmıştı.
Tersane çevresinde bulunan çay ocaklarında görüştüğümüz işçiler, mücadele etmedikçe patronların ve hükümetin iş güvenliği önlemlerini almayacaklarına inanıyorlar. Kazanımların kalıcı olmasının ve yeni kazanımlar elde etmenin mücadelenin sürekli olmasından geçtiğini belirten işçiler, 1 Mayıs çalışmalarının bu temelde yürütülmesini istediler. 1 Mayıs hazırlıklarına şimdiden başlayan işçilerle, hem tersaneleri hem de diğer ülke gündemlerini konuştuk.
Önyargılar kırıldı
Tersanede boyacı ustası olarak çalışan Ercan Sarıgül, yaptıkları grevin ardından, patronların aldıklarını söyledikleri önlemlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Grevin kendileri için öğretici olduğunu belirten Sarıgül, daha önce işçiler arasında Kürt illerinden gelen işçilerle Urfalı işçilere karşı diğer işçilerde olan önyargının kırıldığını belirtti. Eylemler sırasında özellikle bu işçilerin en önde yer almasının işçiler arasındaki bu ayrımı kaldırdığını söyleyen Sarıgül, işçilerin birbirlerine olan güvenlerinin arttığını dile getirdi.
İş cinayetlerinden sadece AKP Hükümeti’nin sorumlu olmadığına inanan Sarıgül, “CHP’nin ilçe başkanının taşeron firmasında bir işçi öldü, MHP’nin tersane patronu bir vekili var. Kamuoyu duyarlılıktan dolayı açıklama yaptılar. Hiçbiri bizim mücadelemizin yanında olmadı” diye bu partilere tepki gösteriyor. Tersanede yaşanan sorunların gerçek çözümünün işçilerin kendilerinin mücadele etmesinden geçtiğini belirten Sarıgül, 1 Mayıs’ın bunun için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Tersanede de kutlayarak burada patronlara gücümüzü göstermeliyiz” diyen Sarıgül, “Burada bir şey yapmadan alana gidersek, bu hem hükümetin, hem de patronların işine gelir” değerlendirmesinde bulundu.
Komite kurdular
Tersane bölgesinde 10 yıldır çalışan Mehmet Şahin, son zamanlarda alınan iş güvenliği önlemlerinin göz boyamak için alındığına inandığını ifade ediyor. İş yoğunluğunun devam etmesi halinde ölümlerin devam edeceğini belirten Şahin, çalışma saatlerinin düzenli olması, izin günlerinin belirlenmesi ve işçilerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. Bunlar sağlanmadan önlem aldık açıklamalarının gerçeği yansıtmak olmadığını dile getiren Şahin, 1 Mayıs’a da bu taleplerle hazırlandıklarını belirtti.Şahin, çalıştığı tersanede 1 Mayıs komitesi kurduklarını söyledi.
1 Mayıs hazırlıklarına şimdiden başlayan kaynakçı ustası Kemal Doğan da işçilerin mücadele etmeden haklarını alamayacağına inandığını belirtiyor. “1 Mayıs bunun için önemli, bizim şimdi istediğimiz talepler için mücadele eden işçiler 1 Mayıs’ı yarattı” diyen Doğan, yaptıkları çalışmalarla tersanede güçlü bir kutlama yapmak istediklerini ifade etti. Doğan, “Taşeronluk mutlaka yasaklanmalı, yevmiyeli çalışma yasaklanmalı, ücretlerimiz yükseltilmeli, hafta sonu ve yıllık izin hakkımız olmalı” diye konuştu.
Grev öncesi yapılan çalışmanın grevin başarılı geçmesini sağladığını belirten Yılmaz Bilgi ise 1 Mayıs’a da aynı şekilde hazırlanacaklarını belirtti. Grevden sonra patronların işçiye yaklaşımının değiştiğini, diğer kazanımlarla birlikte işçilerin kendine güveninin arttığını anlatan Bilgi, bu olumlu havanın tersanenin 1 Mayıs’a katılımını artıracağını belirtti. Tersane İşçileri Komitesi’nin çıkardığı Baret gazetesi ve kurdukları komitelerle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bilgi, hem tersanede yapacakları kutlamanın hem de alandaki kutlamaların çok güçlü geçeceğine inandığını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

1 Mayıs için özel çalışma
Tersane İşçileri Komitesi’nin aylık çıkardığı Baret gazetesinin sözcüsü Ali Doğan:
Yıllardır iş cinayetlerine, kölece çalıştırma koşullarına ve taşeronluk sisteminin yasaklanmasına karşı mücadele ederken bu mücadelemizde bizlerin sesini duyuran ve yol gösteren Evrensel ile yayın hayatına girdiği günden bu yana yanımızda olan Hayat Televizyonu, kamuoyunun yüzünü tersanelere dönmesinde önemli rol oynadılar. Tersane işçileri olarak iş cinayetlerinin durdurulması, kölece çalışma koşullarının düzeltilmesi, taşeronluk sisteminin yasaklanması ve gurbetçi işçi arkadaşlarımıza insanca barınma koşullarının sağlanması gibi temel taleplerimiz orta yerde duruyor. Ülkedeki işçi ve emekçiler SSGSS Yasası’na karşı alanları dolduruyor, Başıbüyük halkı evlerinin başlarına yıkılmasına karşı direniyor; Kürtler de, Türk işçi ve emekçisi kardeşleri gibi eşit haklara sahip olmak için mücadelelerini sürdürüyor. 1 Mayıs’ta bütün taleplerimizi birleştirerek, bu saldırıların talimatını veren Amerika ve diğer emperyalist ülkelere ve de bu talimatları uygulayan AKP Hükümeti’ne karşı gücümüzü birleştirmemiz gerekir. Türk-İş, DİSK ve KESK’in 1 Mayıs’ı Taksim’de ortak kutlama kararı çok önemli, işyeri ve fabrikalarda yürütülecek çalışmayla 1 Mayıs’ın sermayenin saldırılarına iyi bir yanıt olur. Gebze’nin birçok semtinde, Tuzla’nın mahallelerinde ve Pendik Esenyalı Mahallesi’nde tersane işçileriyle toplantılara başladık. 1 Mayıs komiteleri kurarak çalışmaları sürdürüyoruz. Aynı şekilde tersanelerde de 1 Mayıs komiteleri oluşturacağız. Çalışmalar sırasında Baret özel sayısı da çıkaracağız; bildiriler, duvar gazeteleri, afiş ve pankartlarla çalışmalarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.
İki günlük grevimizin ardından bazı iyileştirmeler oldu. Ancak şimdi oyalama taktiği içindeler. Bunun için 1 Mayıs çalışması önemli. Bu nedenle havzamızda güçlü bir kutlama yaptıktan sonra sendikamızla birlikte alana gideceğiz.
Metin İlgün
ÖNCEKİ HABER

SES ‘mücadeleyi büyütme’ kararları aldı

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...