14 Nisan 2008 00:00

SES ‘mücadeleyi büyütme’ kararları aldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 6’ncı Olağan Genel Kurulu’nda, savaşa karşı barışın savunulması, ırkçı-şoven politikalara, sermayenin başta SSGSS olmak üzere her türlü saldırılarına karşı mücadele edilmesi kararları alındı.

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 6’ncı Olağan Genel Kurulu’nda, savaşa karşı barışın savunulması, ırkçı-şoven politikalara, sermayenin başta SSGSS olmak üzere her türlü saldırılarına karşı mücadele edilmesi kararları alındı.
Genel kurul önceki gün geç saatlere kadar sürdü. Delegelerin konuşmalarında, iki ayrı listenin yarattığı gerginlikler zaman zaman kürsüye de yansıdı. Emek Hareketi, DSD ve Yurtseverler kastedilerek, “bu sendikada sadece üç dinamiğin olmadığı, bireylerin ve farklı grupların da bulunduğu” eleştirisini yönelten bazı delegeler, ilk kez ittifak yapılıyormuş gibi, yapılan ittifakları eleştirdiler. Emek Hareketi’nden genel başkanlığa karşı çıkan Ankara’dan Fikret Çalağan’ın, “Hakkaniyetse, başkanlık DSD’li arkadaşlarındır” dedi. Genel kurulda, başkan adayı Şükran Doğan, “Grev fonu yok” eleştirilerine karşılık, “Hukuk fonu” diye geçtiğini, sendikalarında baştan beri bu fonun bulunduğunu söyledi. Genel Başkan Köksal Aydın da SES’in 3 yılda 5 kez iş bırakarak emekçilerin en önemli silahı olan “grev”i, bu ad altında olmasa da kullandığını söyledi. Aydın, “Bu yönetim bir şey yapmadı” eleştirilerinin haksızlık olduğunu kaydetti.
Mücadele kararları
Konuşmaların ardından önergeler tartışıldı. “Kadın sekreterliği” oluşturulması yönündeki bir önerge, “kadın sekreterliği” olan birçok sendikada bu sekreterliğin erkekler tarafından yapıldığı eleştirilerine rağmen 268 oyla kabul edilerek, Hukuk ve Toplu Görüşme Sekreterliği’ne “Kadın” ifadesi de eklendi.
SES’in sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetlerde yaşanan yıkıma karşı mücadele programı oluşturması, işkoluna yönelik saldırılara karşı örgütsüz kesimlerle buluşularak bütünlüklü bir mücadele programı oluşturulması oybirliği ile karar altına alındı.
GSS’ye karşı mücadelenin yükseltilmesi, bunun için de başta İstanbul olmak üzere birçok yerde oluşturulan yerel platformlara güç verilmesi de kabul edilen kararlar arasında yer aldı. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve esnek çalışma uygulamaları nedeniyle farklı statülerde istihdam edilen kamu emekçilerinin ortak örgütlenmesinin hayata geçirilmesi, komite-konsey-birim-meclis gibi ortak işyeri örgütlerinin yaratılması da karar altına alınan başka bir konu oldu.
Geniş bir emek cephesinin yaratılması, savaşa karşı barışın savunulması, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl temelde çözümüne katkı sunulması, sağlığa zararlı olan sigaraya karşı da mücadele edilmesi kararlarının da alındığı genel kurulda, anayasa tartışmalarına müdahil olunması istendi.
İki liste yarıştı
SES genel kurulu yapılan seçimlerle sona ererken, çarşaf liste yöntemi ile gidilen seçimlerde iki ayrı anahtar liste yarıştı. Emek Hareketi, DSD ve HÖC’ün ittifak listesinde Şükran Doğan, Köksal Aydın, Hakan Güleşe, Burhan Görür, Zülfikar Kartal Akçay ve Meryem Özsöğüt, Yurtseverler ile Yön grubunun listesi ise Bedriye Yorgun, Kemal Yılmaz, Salman Kılıç ve Ümit Doğan yer aldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BES Genel Kurulu’nda üç liste

SONRAKİ HABER

Tersane işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa