14 Nisan 2008 00:00

Zimbabve’de oylar yeniden sayılacak

Zimbabve’de seçim komisyonu, 29 Mart’ta yapılan ve hâlâ kesin sonuçları açıklanmayan genel seçimlerin ardından 210 bölgeden 23’ünde oyların yeniden sayılmasını istedi.

Paylaş

Zimbabve’de seçim komisyonu, 29 Mart’ta yapılan ve hâlâ kesin sonuçları açıklanmayan genel seçimlerin ardından 210 bölgeden 23’ünde oyların yeniden sayılmasını istedi. Komisyon Başkanı George Chiveshe, Sunday Mail gazetesine yaptığı açıklamada, komisyonun bu bölgelerdeki oy sayımında hata yapıldığını düşündürecek “yeterli sebebi bulunduğunu” belirtti. 23 bölgedeki oyların tekrar cumartesi günü sayılmaya başlayabileceğini söyleyen Chiveshe, Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin desteklediği ZANU-PF partisinin 22, muhalefetin bir bölgede oy sayımında yanlışlık yapıldığını bildirdiğini ifade etti.
‘Sonuçlar açıklansın’ çağrısı
Zambiya’nın başkenti Lusaka’da bir araya gelen 14 Afrika ülkesinin devlet başkanları ve başbakanlarından oluşan Güney Afrika Kalkınma Topluluğu ise Zimbabve’deki seçim sonuçlarının “hemen açıklanması” çağrısında bulundu. Topluluğun genel sekreteri Tomaz Salomao, “topluluğun, yetkililerden seçim sonuçlarının kontrol edilmesi ve hemen açıklanmasını istediğini” belirtti. “Açıklandığında sonuçları seçime katılan tüm tarafların kabul etmesi” çağrısında da bulunan liderler, Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki’den Zimbabve’deki seçim krizini aşmak için arabuluculuğa devam etmesini istedi.
29 Mart’taki seçimlerinin ardından muhalefet zafer ilan etmişti. İki hafta geçmesine rağmen seçim sonuçlarının henüz kesin olarak belli olmaması, muhalefet tarafından “iktidar partisi lehine hile yapılacağı” şeklinde yorumlanmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gazze’de yine yakıt krizi

SONRAKİ HABER

Pirinç krizi Haiti hükümetini devirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...