14 Nisan 2008 00:00

Gazze’de yine yakıt krizi

Gazze Şeridi’nin yeniden yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğu ve bölgenin elektrik üreten tek santraline ancak birkaç gün yetecek kadar yakıt kaldığı belirtildi.

Paylaş

Gazze Şeridi’nin yeniden yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğu ve bölgenin elektrik üreten tek santraline ancak birkaç gün yetecek kadar yakıt kaldığı belirtildi. Gazze’nin tek elektrik santralinin direktörü Refik Meliha, İsrail’in yeniden fuel oil göndermeye başlamaması halinde, santralin ancak birkaç gün daha çalışabileceğini ve sonra santrali kapatmak durumunda kalacaklarını bildirdi.
Gazze’de Ablukaya Karşı Mücadele Derneği Başkanı Cemal Hudari de yakıt yokluğu nedeniyle elektriklerin kesilmesinin Gazze’de tüm hayatı etkileyeceğini, sağlık ve iletişim hizmetlerinin duracağını belirtti. Gazze Şeridi’nde halen araçların yüzde 90’ına yakınının trafiğe çıkamadığını belirten Hüdari, öğrenci servislerinin de işlemez hale gelmesi nedeniyle, eğitimin de büyük darbe alacağını ifade etti. Dernek Başkanı Hüdari, akaryakıt darboğazı nedeniyle elektriklerin kesilmesinin, su depolarının kullanılmasını da imkansız hale getireceğini ve ekim döneminde su sıkıntısının baş göstermesiyle bölgedeki tarımın da bütünüyle yok olabileceğini, sıkıntıya bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade etti.
Yerel kaynaklar, Gazze’de yollarda sadece tek tük araçlar görülebildiğini, taksilerin bile dolaşmadığını bildiriyor. Taksilerin, depoladıkları yakıtla, ancak özel müşterilerinin çağrılarına gittiği, diğer zamanlarda işe çıkmadığı kaydedildi. Gazze’nin merkezindeki en büyük akaryakıt istasyonunun yetkilileri, müşterilerine sadece gaz verebildiklerini söyledi.
Benzinin 7 şekel (2 dolar), dizelin 6 şekel olan fiyatının, karaborsada litresi 6-7 dolara kadar çıktığı belirtiliyor.
İsrail Hamas’ı suçladı
İsrail ise yaşanan yakıt sıkıntısının sorumlusunun Hamas olduğunu ileri sürdü. Hamas’ın suni kriz yaratmaya çalıştığını iddia eden İsrailli yetkililer, “Gazze’deki gaz istasyonlarının sahiplerinin Hamas tarafından organize edildiği ve benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturularak, İsrail’in Gazze üzerinde ablukayı artırdığı duygusu yaratılmak istendiği” görüşünü savundu.
İsrail ordusunun Erez’deki irtibat ofisinin yönetimi de yaptığı açıklamayla Gazze’deki açıklamaların aksine, hafta sonu boyunca akaryakıt sevkıyatının sürdürüldüğünü bildirdi. İrtibat ofisinin başkanı Albay Nir Peres, Gazze’deki kapalı dolum tesislerinin ve benzin istasyonları önündeki kuyrukların, saatlerce tanklarını doldurmak için bekleyen araç görüntülerinin, “Hamas tarafından dikkatlice planlanmış bir medya kampanyasının doğrudan sonucu” olduğunu öne sürdü.
Öte yandan, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye kentinde meydana gelen patlamada, 2 Hamas üyesi öldü, 4 kişi yaralandı. Hamas’ın El Aksa radyosu, patlamanın İsrail saldırısından kaynaklandığını söylerken, İsrailli ordu sözcüsü olaydan haberdar olmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kenya’da muhalif lider Odingabaşbakan oldu

SONRAKİ HABER

Zimbabve’de oylar yeniden sayılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...