15 Nisan 2008 00:00

Balıkçılar sezonu kârsız kapattı

Karadeniz’de balık avlama sezonu yarın sona eriyor. Bu sezon yaklaşık 600 bin ton hamsi avlandığı, ancak buna rağmen balıkçının para kazanamadığı belirtildi.

Paylaş

Karadeniz’de balık avlama sezonu yarın sona eriyor. Bu sezon yaklaşık 600 bin ton hamsi avlandığı, ancak buna rağmen balıkçının para kazanamadığı belirtildi.
Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz’de balık avlanma sezonunun yarın sona erecek olması nedeniyle, bu sezonun değerlendirmesini yaptı.
Bu sezon yok denecek kadar az yapılan palamut avının ardından bol miktarda hamsi avlandığını, buna rağmen balıkçının yüzünün gülmediğini savunan Necipoğlu, “Karadeniz’de yaklaşık 4 ayı aşkın sürede hamsi avlandı. Yaklaşık 600 bin ton hamsi avlanmasına rağmen balıkçı sezonu kârsız kapattı. Balıkçı hamsinin kasasını manava 4 YTL’den, manav da bunu 10 YTL’den sattı. Zarar etmedik, ama yine para kazanamadık” dedi.
Avlanan hamsinin ancak 100 bin tonunun tüketildiğini belirten Necipoğlu, “Kalan 500 bin tonu ise yok pahasına balık unu ve yağı fabrikalarına gönderildi. Bu da bizi oldukça üzdü” diye konuştu.
Hamsi avına kota uygulanmalı
Necipoğlu, Karadeniz’de avlanan balık miktarının büyük bölümünü hamsinin oluşturduğunu ifade etti. Hamsinin bir gıda maddesi olduğunu ve buna göre avının yapılması gerektiğini kaydeden Necipoğlu, şunları söyledi:
“Bu sezon 500 bin ton hamsinin balık unu ve yağı fabrikalarına gitmesi doğru değildir. Vatandaş hamsiyi ortalama 1 YTL’den tüketirken, tüketim fazlası hamsi 10 YKr’den fabrikalara gönderildi. Bunun önlenmesi için hamsi avına mutlaka kota uygulanmalıdır. Eğer hamsi avına kota uygulanmış olsaydı, yine 100 bin ton hamsi tüketilecek ve 200 bin tonu balık unu ve yağı fabrikalarına gidecekti. 300 bin ton hamsi de gelecek sezon için denizde stok olarak kalacaktı.”
İstavrit bollaşırken av yasağı başladı
Necipoğlu, Karadeniz’de bu sezon yaklaşık 50 bin ton istavrit avlandığını da belirterek, “Bu yetersiz bir rakamdır. İstavrit avının bollaştığı bu günlerde denizlerde avlanma yasağı başlıyor. Şimdi takımlar, sezonun sona ermesiyle birlikte bakım ve yeni sezon hazırlıkları için liman ve barınaklara çekildiler. Artık bol balık avı ve bol kazanç umudu, gelecek sezona kaldı” dedi. (TOPLUM-YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Suyu çekildi diye tarla yaptılar ancak su bastı

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...