15 Nisan 2008 00:00

ABAKÜS

Geçen hafta taşınabilir uygulamalardan bahsetmiştim. Ayrıca taşınabilir uygulamaların alternatifinin taşınabilir tam donanımlı işletim sistemleri olduğunu da eklemiştim.

Paylaş

Geçen hafta taşınabilir uygulamalardan bahsetmiştim. Ayrıca taşınabilir uygulamaların alternatifinin taşınabilir tam donanımlı işletim sistemleri olduğunu da eklemiştim. Bu hafta iki ayrı taşınabilir Linux dağıtımının kurulumunu anlatacağım.
İlk dağıtımımız Slax, Thomas Matejicex tarafından hazırlanmış Slackware tabanlı bir Linux dağıtımı. Bu dağıtımı kullanbilmek için 256 Mb´lık bir USB disk yeterliİlk iş olarak Windows´ta USB diskinizin içinde ne var ne yok boşaltın. Ardından (1) nolu adresten Slax´ın tar dosyasını indirin. İndirdiğiniz tar uzantılı dosyayı 7-zip, WinRar ya da WinZip benzeri bir program kullanarak USB diskinize açın. Bilgisayarıma girip USB diskinizin içindeki boot klasörünü açın ve bootinst.bat dosyasını çalıştırın. Herhangi bir hata mesajı çıkarsa devam´a tıklayın. Çıkan talimatları uygulayarak kurulumu tamamlayın. USB Slax diskiniz hazır.
İkinci dağıtımımız Pendrive Linux 2008, Mandriva Linux tabanlı bir Linux dağıtımı. Bu dağıtımı kullanabilmek için en azından 1 Gb´lık bir USB diske ihtiyacınız var. Yine ilk iş olarak USB diskinizin içini tamamen boşaltın. (2) nolu adresten Pendrivelinux08.zip dosyasını indirin ve bu dosyayı USB diskinize açın. USB diskineize girip makeboot.bat dosyasını çalıştırın. Pendrive Linux 2008 kullanıma hazır.
Her iki kurulum sırasında da dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bootinst.bat ve makeboot.bat dosyalarını mutlaka USB diskinizin içinden çalıştırmak. Bu dosyalardan herhangi birini sabit diskinizden çalıştırmanız durumunda diskinizin MBR adlı kısmında yer alan işletim sistemi açılış bilgileri silinebilir ve bu nedenle işletim sisteminiz açılmayabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşacak olursanız Windows XP CD’sini kullanarak kurtarma konsolunu açıp açılış bilgilerini onarabilirsiniz.
Şimdi sıra geldi bilgisayarınızı USB diskinizden başlatmaya. Taşınabilir Linux dağıtımlarını kullanacağınız bilgisayarların USB disklerden sistemi açabilmesi gerekiyor. Son senelerde çıkan bilgisayarların hemen hemen hepsi USB disklerden sistemi açabiliyor. Bilgisayarınızın BIOS ayarlarını ya da eğer varsa boot menüsünü kullanarak bunu kolayca yapabilirsiniz. Eğer BIOS ayarlarıyla uğraşacaksanız ilk iş olarak mevcut ayarlarınızı bir kenara not alın ki bir sorun çıkması halinde orjinal ayarlarınıza dönebilesiniz. Ayarlar her anakart markası ve modeli için değişebildiğinden ayarları öğrenmek için anakartınızın kullanım klavuzuna ya da üreticisinin Internet sitesine göz atabilirsiniz. Ya da bununla uğraşmayıp Google´a parantezsiz olarak [(anakart modeliniz) USB boot] sorgusunu gönderebilirsiniz. Bilgisayarınızı USB´den açılacak şekilde ayarlayıp USB diskinizi takıp yeniden başlatın. Linux´un eğlenceli dünyasına hoş geldiniz.
Slax dağıtımı için öntanımlı herhangi bir şifre yok. Slax açıldıktan sonra kolayca yeni şifrenizi ayarlayabilirsiniz.
Pendrive Linux 2008 için giriş şifreleri şöyle

Yönetici hesabı: user : root ; password : root
Misafir hesabı: user: guest ; password : guest

...


Demonoid tekrar açıldı

Kasım 2007’de yayın hayatına son vermek zorunda kalan popüler torrent sitesi Demonoid tekrar açıldı. Demonoid Kanada Kayıt Endüstrisi Kurumu´nun (CRIA) Demonoid sitesini barındıran servis sağlayıcıyı dava açmakla tehdit etmesi nedeniyle kapanmak zorunda kalmıştı.
Site yönetimi, site henüz yeni açıldığı için torrent tracker´larınının çok düzgün çalışmayabileceğini, ancak siteyi tekrar ayağa kaldırmak için ne gerekiliyorsa yapılacağını belirtti.
www.demonoid.com adresinden erişilebilen Demonoid zengin torrent içeriği ve çok sayıda kullanıcısıyla en büyük torrent sitelerinden biriydi.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

SONRAKİ HABER

Suyu çekildi diye tarla yaptılar ancak su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...