15 Nisan 2008 00:00

Ümit Kaftancıoğlu ödülleri verildi

Yazar, TRT yapımcısı Ümit Kaftancıoğlu öldürülüşünün 28. yılında Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesinde düzenlenen bir törenle anıldı.

Paylaş

Yazar, TRT yapımcısı Ümit Kaftancıoğlu öldürülüşünün 28. yılında Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesinde düzenlenen bir törenle anıldı. Aslı Can’ın sunduğu gecede 2008 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödüllerinde dereceye girenlere de ödülleri verildi. Ümit Kaftancıoğlu’nun eşi Nurcan Kaftancıoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı geceye yazarın oğlu Ali Naki Kaftancıoğlu, gelini Canan Kaftancıoğlu, torunları Çağım ve Çağla Kaftancıoğlu, Adnan Özyalçıner, Öner Yağcı ve edebiyatseverler katıldı.
Ümit Kaftancıoğlu’nun yaşamından çeşitli kesitleri yansıtan dia gösterisi sonrası seçici kurul üyelerinden Adnan Özyalçıner söz aldı. Özyalçıner, Ümit Kaftancıoğlu’nun halktan aldığını halka veren bir yazar olduğunu, bütün yapıtlarında özgür, eşitlikçi, demokratik, din, dil, inanç ayrımı gözetmeyen gerçekten laik bir Türkiye’nin özlemini dile getirdiğini belirterek; “Kuzeydoğu Anadolu’nun kuş uçmaz kervan geçmez yüksek yaylalarında yaşayan yoksul halkın yaşamı öyküleri ve romanlarının konusu oldu. Bu yönüyle o, bütün öteki köy enstitülü yazarlar gibi toplumcu gerçekçi bir yazar olduğu kadar bir aydınlanmacıydı.” dedi.
Daha sonra söz alan Öner Yağcı ise konuşmasında köy enstitülerinin önemi üzerinde durdu.
Tuncay Özkan da köy enstitülü bir öğretmen olan dedesiyle olan anılarını anlatarak başladı konuşmasına ve “Ümit Kaftancıoğlu ve köy enstitülü yazarlar dünyayı güzelleştirmek için evrensel bir bakış açısıyla çalışmışlardır.” dedi.
Son olarak Ümit Kaftancıoğlu’nun kitaplarının yeni basımlarını yayımlayan Yalın Ses Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Öztürk Tatar söz aldı. Tatar, Kaftancıoğlu’nun köy enstitülerinden aldığı eğitim ve araştırma ruhuyla, genç cumhuriyetin “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” kuşaklar yetiştirmek davasında, etkin olarak yer almakla kalmayıp; yazın ve dinleti dünyasına, romanları, öyküleri ve radyo programlarıyla girdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Eğer Köy Enstitüleri kapanmasaydı, yaşam içindeki yerimiz daha sağlam, geleceğe bakışımız daha bir umutlu olacaktı. Köy Enstitüleri kapanmasaydı, insanlarımız doğdukları yerde doymanın güzelliğini yaşayacak, sokaklarda tehlike saçan çocuklarımız olamayacaktı.”
Yapılan konuşmalar sonrasında ise Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülünde dereceye girenlere ödülleri verildi.
Adnan Özyalçıner, Osman Şahin, Feyza Hepçilingirler, Mehmet Güler ve Öner Yağcı’dan oluşan seçici kurulun 280 öykü içerisinden yaptığı değerlendirme sonucunda; birincilik ödülü ‘Asmalar Üzüm Vermeyecek’ adlı öyküsüyle İbrahim Şaşma’ya, ikincilik ödülü ‘Isırgan Otları’ adlı öyküsüyle Ayşe Akaltun’a, üçüncülük ödülü ise ‘Karlı Eylül ve Saksağanlar’ adlı öyküsüyle Hikmet Yılmaz’a verildi.
Seçici kurul ayrıca, Gönül Çatalcalı’nın ‘Yollar’, Murat Taş’ın ‘Toprak’, Salim Nizam’ın ‘Ters Lale’, Mahmut Yamalak’ın ‘Rahat mısın Yavrum?’, Muammer Küçükergör’ün ‘Hain Lodos’, Berdar Doğan’ın ‘Özlem’ ve Suna Dündar’ın ‘Hayat Akarken’ adlı öykülerini de mansiyona değer gördü.
Dereceye giren öyküler 2008 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri adıyla Yalın Ses Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.
Etkinlik halk ozanı Mürsel Sinan’ın müzik dinletisiyle sona erdi.
Kadir İncesu
ÖNCEKİ HABER

Gatlif ve Sissako’dan sinema dersi

SONRAKİ HABER

Klişeleri yıkan bir film, Gitmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...