15 Nisan 2008 00:00

Kocaeli’nde Lale Devri

1 Nisan’da SSGSS yasasına “esastan” itiraz için öğleden sonra iş bırakarak “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” nun yürüyüş öncesi toplanma yeri olan Kocaeli Devlet Hastanesi’ne doğru yola çıkmaya hazırlanırken Gar anonsu çalışmaya başlıyor:

Paylaş

1 Nisan’da SSGSS yasasına “esastan” itiraz için öğleden sonra iş bırakarak “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” nun yürüyüş öncesi toplanma yeri olan Kocaeli Devlet Hastanesi’ne doğru yola çıkmaya hazırlanırken Gar anonsu çalışmaya başlıyor: “Memur eylemleri nedeni ile trenler ikinci bir duyuruya kadar çalışmayacaktır”. Bu yasa makinistlerin fiili hizmet zammını da ortadan kaldırdığı için makinistlerin eyleme katılımı yüksek oluyor. Silahlı memurların fiili hizmet zamları yasada korunuyor ama tek silahları iş tulumları olan makinistler o gün tulumlarını giymeyi reddederek alanlara çıkıyorlar. Hastaneden geleneksel güzergahımız “Yüyüyüş yoluna” çıkıyoruz. İşte o sırada farkediyorum sıra sıra dizilmiş laleleri. Değişik renklerde laleler sağlı sollu dizilmiş. Bu arada bir slogan atılmaya başlanıyor “Laleci AKP’den hesabı emekçiler soracak”. Yürüyüş sonrası dev panolarda ilanları görüyorum ; Bu yıl 1. Lale festivalini düzenliyormuş Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Aklıma birden “Lale devri çocuklarıyız biz zamanımız çabuk geçti” şarkısı geliyor. Gerçekten çabuk mu geçer bilmem ama bu mevsimlik olan laleler fazla uzun süreli çiçek açmıyor yanlış bilmiyorsam. Adana’da da görmüştüm her yanı çiçeklerle bezenmiş kavşak ve yürüyüş yollarını orada da menekşeler ağırlıktaydı. 15 günde bir yenisi ekilmesi gerekiyordu. Bu nedenle belediyenin işi vermiş olduğu taşeronlara bağlı çalışan şalvarlı, tülbentli genç -yaşlı kadınları günün her saati çiçek dikerken görmek mümkündü. Nereden geliyordu bu kısa ömürlü çiçek merakı bilmiyorum. Belki “döner sermaye” meseleleri olabilir. Gerçi uzun ömürlü palmiyeler de getirilmişti İsrail’den ama onlarla beraber “kızıl palmiye böceği”de gelince tüm palmiyeler kuruduğu gibi diğer ağaçlara hatta mısır türü hububata kadar yayılma riski baş göstermişti. Çiçekli alanların 1 km uzağında içme suyu olmayan evler. Amerikan İç savaşından hatırlarsınız “Kuzeyliler” ile “Güneyliler”i. Adana’da ki durumda öyleydi; Kuzeylilere menekşeli yollar, Güneylilere metan gazlı fabrikalar, kimyasal artıklı sular.
Kocaeli’nde de durum pek farklı gözükmüyor. Lale Festivali’nin yapılacağı Seka Park’ın hemen üst tarafında D-100 karayolunda uzun zamandır bitirilemeyen “battı- çıktı” inşaatı ve bu inşaat nedeni ile peşpeşe gelen çocukların araba altında kalma haberleri. Sırada Burgulu Otel benzeri 41 katlı inşaat için ihale varmış (İzmit’in deprem bölgesi olduğunu bilmem hatırlatmaya gerek varmı?) Kocaeli plakası 41 olması nedeni ile sanırım 41 kat AKP’li belediyenin kulağına şık geldi.(Bu burgulu otel meselesi İstanbul ‘da da rağbet görüyor demek bir bildikleri var) Ama keşke şu Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sağlam bile gitse yolların durumu nedeni ile hasta olma ihtimali yüksek olan hemşehrilerimiz için de şık projeler geliştirilseydi.
Bu 1.Lale Festivali geleneksel olur mu bilmem ama bu belediyelerin ikiyüzlü uygulamalarının gelenekselleştiği kesin. Umarım emekçilerin örgütlü mücadelesi ile şarkıdaki gibi zamanları çabuk geçer. Bu satırları lale düşmanı vandalist olmakla suçlanma riskini göze alarak yazdım.
Buradan, önce 14 Mart’ta sonra 1 Nisan’da “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” için açan çiçekleri selamlıyorum. Baharınız hiç bitmesin.
İlker ÖNAL
Demiryolu Emekçisi (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

MKܒde ve Antakya’da öğrenci olmak

SONRAKİ HABER

Amargi, Nisan ayını Duygu Asena’ya ayırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...