15 Nisan 2008 00:00

Küresel kriz uzun sürecek

Caruana, Washington’da hafta sonu düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında “The Financial Times Deutschland”a yaptığı açıklamada, Avrupa ekonomisini uzun dönemli riskler konusunda uyardı.

Paylaş

Caruana, Washington’da hafta sonu düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında “The Financial Times Deutschland”a yaptığı açıklamada, Avrupa ekonomisini uzun dönemli riskler konusunda uyardı.
Jaime Caruana, gerçekçi olarak bakıldığında, krizin sonuna ulaşmak için uzun süre geçmesi gerektiğini ifade etti.
ABD’nin bütün bu ekonomik gelişmelerin merkezi olduğunu, ancak kredi sıkışıklığının dünyanın diğer bölgelerinde hatta Avrupa ve Euro Bölgesi’nde görülmesinin olası olduğunu belirten Caruana, Avrupa bankalarının, riskli yatırımlarından sonra baskı altında olduklarını kaydetti.
Türkiye için stagflasyon uyarısı
Türkiye için “stagflasyon” (durgunluk+enflasyon) uyarısı yapıldı. The Wall Street Journal’da yayınlanan bir analizde, Türkiye’de enflasyon yükselirken büyümenin yavaşladığına dikkat çekilirken bu tür ekonomilerde sahnenin “stagflasyonist senaryo” için hazırlandığı görüşü dile getirildi.
The Wall Street Journal tarafından yayınlanan “Yükselen Maliyetler Riskler Gösteriyor” başlıklı analizde, Türkiye ve Romanya’da enflasyonun Avrupa’daki diğer ülkelerden daha hızlı yükseldiği
belirtilerek, bunun yüksek gıda ve petrol fiyatlarının “ikinci tur etkileri”nin, yüksek borçlanmaya dayanan yükselen ekonomilerde nasıl daha hızlı yayıldığını gösterdiği yorumu yapıldı.
Christopher Emsden imzalı analizde, Türkiye’de mart itibariyle yıllık enflasyonunun 9.2’yi bulduğu belirtilirken, son yapılan beklenti anketinin enflasyona ilişkin beklentilerin kötüleştiğini ortaya koyduğu da kaydedildi.
Türkiye’deki ikilem
Analizde enflasyonun, yükselen ürün fiyatları nedeniyle dünya çapında bir sorun oluşturduğu, ancak fiyatlardaki yükseliş trendinin Avrupa’nın doğu sınırında daha yaygın ve sinsi olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Polonya gibi Orta Avrupa ülkeleri, artan enflasyon baskıları ile yükselen para birimi ile mücadele edebilirken bu, ağırlıklı bir biçimde dış finansmana dayanan Türkiye ve Romanya için pahalı bir stratejidir. Her iki ülkede politika yapımcıları, bir ikilem ile karşı karşıya ve piyasa oynaklığı, para birimi ve varlık fiyatlarında büyük düşüş riskine işaret ederek önemli ölçüde yoğunlaştı.”
The Wall Street Journal tarafından yayınlanan analizde, Dankske Bank’ın Yükselen Piyasalar Baş Analisti Lars Christensen’in görüşlerine de yer verildi.
Christensen, “Kırılgan para birimleri, yüksek dış borç, yüksek enflasyon oranları ve kararan ihracat olanakları karışımı “stagflasyonist senaryo” için sahne hazırlıyor” yorumunu yaptı.
Büyüme durma noktasına gelirken, enflasyonun yükselmeye devam ettiği ekonomik durum “stagflasyon” olarak adlandırılıyor. Christensen, “Böyle bir ortamda politika yapımcıları için ‘doğru kararları’ vermek gerçekten daha zor oluyor” dedi.
Türkiye’deki büyümenin şimdiden önemli ölçüde yavaşladığına dikkat çekilen analizde, Merkez Bankası’nca yayınlanan son beklentiler anketinin yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 8 üzerine çıktığına işaret edildi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Maraşlı çiftçiden destek politikasına protesto

SONRAKİ HABER

ARASIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...