15 Nisan 2008 00:00

Maraşlı çiftçiden destek politikasına protesto

Kahramanmaraş’ta çiftçiler tarafından hükümetin tarımsal destekleme uygulamalarını protesto mitingi düzenlendi.

Paylaş

Kahramanmaraş’ta çiftçiler tarafından hükümetin tarımsal destekleme uygulamalarını protesto mitingi düzenlendi. Hafız Ali Efendi Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge yüzlerce çiftçi katıldı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın mitingdeki konuşmasında, ülke çiftçisinin yanlış politikalar nedeniyle giderek fakirleştiğini, üretime ilişkin yaşadığı sorunların arttığını belirtti.
“Genel tarım politikaları” mağduru Kahramanmaraşlı çiftçiler, 60 köy muhtarı vasıtasıyla organize ettikleri eylemde, IMF patentli tarım politikalarının hükümet eliyle hayata geçirilişi sebebiyle ülke
genelindeki çiftçilerin hayatlarının olumsuz yönde etkilediğini dile getirdiler.
Prim indirimine tepki
Türkiye’de 80 bin köyde 25 milyon çiftçinin yaşadığına dikkat çeken Günaydın, “Bu 25 milyon insanın yaşamını doğrudan ilgilendiren mısır primi geçen yıl 67 YKr, bu yıl ise 20 YKr. Bu Türkiye’de başka bir sektörde yaşansaydı, yer yerinden oynamaz mıydı?” diye konuştu.
Türkiye’nin yıllık mısır ihtiyacının 4.5 milyon ton dolayında olduğunu, Türk çiftçisinin 2005 yılında 4.2 milyon ton mısır üretmeyi başardığını vurgulayan Günaydın, sonra çiftçinin mısırı üzerine oynanan bazı oyunlar nedeniyle üretimin düşmeye başladığını kaydetti.
Mısıra uygulanan destekleme priminin azaltılması sonucunda Türkiye’de mısır üretiminin iyice azalacağını, ithalatın kaçınılmaz olacağını vurgulayan Günaydın, şöyle konuştu: “Geçen yıl mısır üretimi 3.5 milyon ton gerçekleşti. Prim geçen seneden 3 katı daha aşağıya indirildiği için, önümüzdeki yıl Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı mısır yeniden 1.5-2 milyon tona çıkacak. Size vermedikleri mısır parasını Amerika’nın, Arjantin’in çiftçisine verecekler. Razı mısınız arkadaşlar?”
Çiftçinin Avrupa’da bir çiftçinin mazota ödediği paranın 1.5-2 katını ödediğine, ABD’de mazotun Türkiye’ye göre 3 kat daha ucuz olduğuna işaret eden Günaydın: “Gübre fiyatları da çok pahalandı. Gübre üretimi yabancıların eline geçti. Türkiye’de bir avuç yabancı 25 milyon çiftçiyle canının istediği gibi oynuyor.”
Yanlış karar
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da konuşmasında, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini, Miting Tertip Komitesi Başkanı Aziz Ilıksoy da konuşmasında, bölgelerinin bir mısır üretim merkezi olduğunu, mısır için verilen destekleme priminin azaltılmasının çiftçileri önemli bir gelir kaybına uğratacağını, yanlış karardan vazgeçilmesini istediklerini vurguladılar.
Merkez, Türkoğlu ve Pazarcık ilçelerinde yaşayan çiftçilerin çoğunlukta olduğu mitingde, sorunların dile getirildiği pankartlar taşınıp, sloganlar atılırken, taşınan ‘Babamızı aldık geldik’ dövizi dikkat çekti. Mitinge traktörleriyle gelen çiftçiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. (Maraş/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KENT YAZILARI

SONRAKİ HABER

Küresel kriz uzun sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...