15 Nisan 2008 00:00

Nepal’de Maocular çoğunluğu aldı

Nepal’de, Maocularla barış anlaşması yapılmasından sonra düzenlenen ve monarşiyi sona erdirecek tarihi kurucu meclis seçimlerinde belli olan ilk 115 sandalyenin 61’ini Maocular kazandı.

Paylaş

Nepal’de, Maocularla barış anlaşması yapılmasından sonra düzenlenen ve monarşiyi sona erdirecek tarihi kurucu meclis seçimlerinde belli olan ilk 115 sandalyenin 61’ini Maocular kazandı. Seçim Komisyonu, perşembe günü yapılan seçimlerde 2006 yılında 10 yıllık isyan hareketine son veren Maocuların belli olan 115 sandalyeden 61’ini kazandığını, sayım yapılan çoğu bölgede de önde gittiğini duyurdu. Nepal’in yeni anayasasının hazırlanmasından da sorumlu olacak 601 üyeli kurucu meclis için yapılan seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasının, karmaşık seçim sistemi nedeniyle birkaç haftayı bulabileceği kaydediliyor.
Komisyon, merkezdeki Nepal Kongresi’nin şimdiye kadar sadece 20 milletvekilliği kazandığını belirtirken, koalisyon hükümetinde görev alan Birleşik Marksist ve Leninist Komünist Partisi’nin ise 18 milletvekili kazandığı belirtiliyor. Parti lideri Madhav Kumar Nepal, yenilginin ardından dün yaptığı açıklamada, partisinin hükümette kalmasının ahlaken doğru olmadığını, kendisinin de parti genel sekreterliğinden istifa edeceğini söyledi. Bu arada seçimlere katılan bazı diğer küçük partilerin de kazançlı çıktığı bildirildi. Seçim Komisyonu, Nepal’in güneyinde kapsamlı özerklik isteyen Madeshi Halkının Hakları Forumu’nun şimdiye kadar 9 sandalye, Tarai Madeshi Demokrat Parti’nin de 3 milletvekilliği kazandığını duyurdu. Nepal İşçi Köylü Partisi 2 sandalyesini muhafaza ederken, Nepal Halk Cephesi ile Nepal Sadbhavana Partisi ise birer milletvekili çıkardı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmelere karşı kendilerini zincirlediler

SONRAKİ HABER

100 milyon insan daha yoksullaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa