15 Nisan 2008 00:00

Barış yolculuğunda ‘zorunlu’ dönüş!

İtalya’dan barış için yola çıkan ve 5 ülkeyi otostop çekerek geçtikten sonra Türkiye’de tecavüz edilerek öldürülen “Pippa Bacca” ismiyle tanınan 33 yaşındaki İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo İtalya’ya geri uğurlandı.

Paylaş

İtalya’dan barış için yola çıkan ve 5 ülkeyi otostop çekerek geçtikten sonra Türkiye’de tecavüz edilerek öldürülen “Pippa Bacca” ismiyle tanınan 33 yaşındaki İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo İtalya’ya geri uğurlandı.
Pippa Bacca’yı uğurlamak için Elmadağ’daki Cenaze Evi’nin önünde bir araya gelen kadınlar; ‘Öfkeliyiz’, ‘Pippa Bacca’yı barış mücadelesinde yaşatacağız’, ‘Erkek şiddeti son bulsun’ pankartları taşıdı. Kadınlar barış bayrakları, alkışlar ve ‘Kadınlar Vardır’ şarkısı ile Pippa Bacca’yı İstanbul’dan uğurladı.
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) ve Emek Partili kadınların katıldığı törende konuşan Bacca’nın ablası Maria Pasqualino, desteklerinden dolayı kadınlara teşekkür etti.
Anmada konuşan ÖDP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkanı Ufuk Uras, Türkiye’de kadınların tacize, tecavüze, erkek şiddetine karşı on yıllardır sürdürdükleri mücadelenin henüz sonuca varmadığı bir dönemde, bu ülkedeki pek çok başka kadının acı sonuna Pippa da ortak olduğu için üzgün olduğunu dile getirdi.
CHP’li kadınlar olayı kınadı
İtalyan sanatçı Pippa Bacca için CHP kadın kolları bir protesto gösterisi düzenledi. İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan CHP’li kadınlar, basın açıklaması ile Pippa Bacca’nın katilini lanetledi. Pippa Bacca’nın kız kardeşi Antoniatta Pascalino’nun da katıldığı basın açıklamasında, ailesine ve İtalyan halkına başsağlığı dilendi. İtalyan Başkonsolosluğu önüne siyah kıyafetleri ile gelen CHP’li kadınlar, açıklamanın ardından Pippa Bacca anısına mum yaktı.
Dünya barışına katkı sağlamak amacıyla sanatsal performans gerçekleştirmek üzere beyaz gelinlik ile Filistin’e gitmek üzere İtalya’nın Milano kentinden yola çıkan ve ülkemizde kaybolan Pippa Bacca (Giuseppina Pasqualino di Morineo), Gebze’de tecavüze uğrayıp öldürülmüştü. (İstanbul/EVRENSEL)

DTP’li Bayındır: İyi irdelenmeli

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da, İtalyan sanatçının öldürülmesine ilişkin, “Bu vahşetin, neden kadın ve barışı hedef olarak seçtiğini iyi irdelemek gerekir” dedi. Barış yürüyüşünü başlatan eylemcinin güvenliğine yönelik ne tür tedbir alındığını soran Bayındır Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Pippa Bacca’nın öldürülmesini kınadığını belirterek, ailesi ve barışsever kadınlara başsağlığı diledi. Söz konusu olayın münferit bir olay olarak geçiştirilmemesi gerektiğini ifade eden Bayındır, “Bu katliam; savaşçı, cinsiyetçi ve milliyetçi politikaların kültürel olarak şekillendirdiği kişiliğin bir ürünüdür” diye konuştu.

Gebzeliler özür dileyecek

Gebzeliler, Pippa Bacca’nın ailesi ve İtalyan halkından özür dileyecek. Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, Pippa Bacca’nın öldürülmesini şiddetle kınadıklarını belirtti. Pehlivan, “Pippa Bacca’nın ailesine ve İtalyan Başkonsolosluğu’na özür mahiyetinde bir ziyarette bulunmak, sanatçının sürdürdüğü barış yolculuğunu devam ettirmek ya da Gebze’ye bir barış anıtı dikmek gibi düşüncelerimiz var” diye konuştu.
Öte yandan, Gebze’de yaşayan çok sayıda kişi, yerel gazeteleri telefonla arayarak ya da mail göndererek olayı kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Dܒde açlık grevi

SONRAKİ HABER

Yeni bir kara operasyonu iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...