15 Nisan 2008 00:00

Denizli’de ihaleler AKP’lilere

AKP’li Denizli Belediyesi, görevli olduğu 4 yıl içinde belediyenin tüm hizmet birimlerini özelleştirdi.

Paylaş

AKP’li Denizli Belediyesi, görevli olduğu 4 yıl içinde belediyenin tüm hizmet birimlerini özelleştirdi. Belediyenin gerçekleştirdiği önemli ihalelerin çoğu, Denizli dışındaki firmalar tarafından alınırken, ihaleleri kazanan şirketlerin AKP’ye yakın çevrelerden olması dikkat çekti. İhaleleri kazanan firmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü Albayraklar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bacanağı Şerif Enis, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler gibi yakınlardan oluşuyor. Bu yakınlık sayesinde ulusal ve uluslararası boyutta pek çok isim Denizli’ye yatırım yapma olanağı buldu.
Her şey ‘yandaşlar’ için mi?
“Her şey Denizli için” sloganıyla faaliyetlerini sürdüren AKP’li belediyenin hizmeti, AKP çevreleri ile sınırlı kaldı. AKP merkez ilçe yöneticisi ilk önce, Denizli Belediyesi’nin hizmet araçları ihalesini kazandı. Bu ihalenin ardından AKP il yöneticilerinden biri, şehir içi otobüs taşımacılığı işini aldı.
Bu yakınlıklardan dolayı yapılan torpiller tiyatroda da devam etti. AKP Denizli Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Soyfidan, 150 bin YTL ile Şehir Tiyatrosu’nu aldı. Belediye önce eski tiyatro çalışanlarını işten attı, ardından yakını olan bir isme tiyatroyu devretti. Denizli halkı, Şehir Tiyatrosu’nda tasavvuf kültüründen esinlenen oyunlardan başka oyun sergilenmediğini ve amatör tiyatro topluluklarının salonu kullanmasına izin verilmediğini dile getiriyorlar.
Özelleştirmeler ve yakınlık torpilleri bunlarla da sınırlı kalmadı. AKP’li Başkan Nihat Zeybekci’nin yönetimindeki Denizli Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nin Hataylı bir firmaya sattığı Sümer Park arazisi için çok sayıda meclis kararı alarak, buraya yapılacak dev projenin önünü açtı. Ancak firma, burayı Kentsel Gayrimenkul Ortaklığı’na devretti. Bu şirket Global Menkul Yatırım Ortaklığı’nın iştirakleri arasında yer alıyor. Global’in yöneticilerinden Kutman, Erdoğan’la pazarlıkları basına yansıyan Ofer’le birlikte 3.5 milyar Avro’luk Galataport ihalesini de almıştı. Denizli Belediyesi’nin bu yaklaşımları ve satımları akla “Her şey ‘yandaşlar’ için mi” sorusunu getirdi.
Erdoğan’ın akrabası da var
Yönetim Kurulu başkanlığını Kemal Unakıtan’ın bacanağı Şerif Enis’in yaptığı ve Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde yıldızı parlayan Biat İnşaat, 4 milyon 372 bin 625 YTL ile Bakırlı Köprülü Kavşağı’nı yaptı. Denizli Belediyesi özelleştirmeye yönelik ilk adımını, Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası üyelerince kurulan şirketin kazandığı ihaleyle attı. İhaleyi alan şirket zarar yüzünden iflas edince, işi AKP İl Yöneticisi Halil Karakaya’nın “Halkaya” şirketine devretti. Halkaya şirketinin de iflas etmesi sonucunda, 2 gün otobüs çalıştırılmamasıyla en çok halk mağdur oldu. Düzenlenen ikinci ihale bu kez, TUREX firmasında kaldı. Firma, Kiler Holding iştiraki. Yani AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e ait olduğu biliniyor.
Denizli Belediyesi’nin temizlik ihalesini de, Erdoğan’ın akrabası olan Albayraklar kazandı. Saffet Albayrak’ın ortağı Şafak Temizlik, Denizli’nin çöp toplama ve temizlik işlerini yapıyor. Denizli Belediyesi, bu hizmet karşılığında firmaya 2008 yılı için 5 milyon 998 bin 443 YTL ücret ödedi. 2005 yılı Mart ayından bu yana yapılan ihaleyi kazanan Şafak Temizlik, Türkiye’de yine birçok AKP’li belediyenin işini yürütüyor. (Denizli/EVRENSEL)
Deniz İpek
ÖNCEKİ HABER

“Eski İnternete Yeni Sansür” paneli yapıldı

SONRAKİ HABER

İlhan Selçuk ameliyat oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...