15 Nisan 2008 00:00

“Eski İnternete Yeni Sansür” paneli yapıldı

EMO Ankara Şubesi 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulu üyeliği yapan ve 10 Nisan 2007 tarihinde hayatını kaybeden Halil Eker anısına, İMO Güney Özcebe Salonu’nda “Eski İnternete Yeni Sansür” konulu panel düzenlendi.

Paylaş

EMO Ankara Şubesi 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulu üyeliği yapan ve 10 Nisan 2007 tarihinde hayatını kaybeden Halil Eker anısına, İMO Güney Özcebe Salonu’nda “Eski İnternete Yeni Sansür” konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, “Halil ağabeyi sevgiyle saygıyla anıyoruz, onu özlüyoruz” dedi.
Panel öncesi duygulu bir konuşma yapan Halil Eker’in eşi Gülcan Eker, “Halil Eker çok iyi bir insan, çok iyi bir babaydı. Kendisini saygıyla anıyoruz” dedi. Panel yöneticiliğini Ramazan Pektaş’ın yaptığı toplantıda konuşan ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Atilla Özgit, internetin Türkiye’ye giriş ve gelişim sürecini anlattı. Özgit, “Çıkartılan 5651 sayılı Yasa’ya göre uygulamalardan bilgi işlem merkezinin mi, yoksa bireylerin tek tek mi sorumlu olacağı belli değil. Bu yasada bir sürü şey boşlukta duruyor” şeklinde konuştu.
2001 yılında 5680 sayılı Basın Kanunu’nda değişiklik yapılarak interneti zapturapt altına alma girişimlerinde bulunulduğunun altını çizen Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Ali Köksal da “Hukukta temel hak ve özgürlüklerin ancak mahkeme kararıyla kısıtlanması hükmü vardır. Savcının kararı mahkemeye sunularak hakimin kararıyla temel hak ve özgürlükler kısıtlanırken, Telekomünikasyon İletişim Başkanı hiç kimseye bildirim yapma gereği olmadan internet erişimini durdurabilecek” dedi.
EMO Ankara Şubesi yöneticilerinden Taylan Özgür Yıldırım ise çıkartılan yasa ile internet için ihbar yapısı oluşturulduğuna ve ihbarların incelenerek internet üzerinde kontrol mekanizması oluşturulmaya başlandığına dikkat çekti. 5651 sayılı Yasa ile Türkiye dışından yayın yapan internet sitelerinin mahkeme kararı olmadan kapatılmasının gündeme geldiğini belirten Taylan Özgür Yıldırım, “Suçların oluşma ortamını araştırmak yerine internet günah keçisi olarak sunuluyor. Suç ve suçluyla mücadele şart ama bu sansürle olmaz. İnternet özgür olmalı ve özgürleştirilmeli. İnternet özgürlüktür, perde ile kapatılamaz. Devlet güdümünde değil halk kontrolünde internet oluşturulmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Emin Koramaz yeniden MMO Başkanı

SONRAKİ HABER

Denizli’de ihaleler AKP’lilere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...