15 Nisan 2008 00:00

GÜNCEL

Osmanlı İmparatorluğu’ nun neden yıkıldığı üzerine halk arasında yapılan sohbetlerin çoğunda Lale Devrinden söz edilir.

Paylaş

Osmanlı İmparatorluğu’ nun neden yıkıldığı üzerine halk arasında yapılan sohbetlerin çoğunda Lale Devrinden söz edilir. Ortaöğretim ders kitaplarından alınmış bu görüşe göre, Osmanlı padişahları, halk fakr-ü zaruret içinde iken, sevk-i sefa sürüyor, lale bahçeleri yaparak, Kağıthane ‘de kayıt gezintileri, sazlı sözlü sofralarla günlerini gün ediyordu. İmparatorluğun çöküşünde, Lale Devri eğlencelerinin rolü Kemalist Milli Eğitim’in iddia ettiği kadar değil elbette. Ama, her sömürü düzeninde görülen bir insanlık utancı olduğu da kesin. Bir tarafta; aç, çöplükten ekmek toplayan insanlar, diğer tarafta; kamu kurumlarındaki savurganlık, hırsızlık, rüşvet, adam kayırmacılık. Kaynakların halka değil, bir avuç azınlığa ve onların zevkine harcanması.
Yine, baharla birlikte İstanbul belediyesi milyonlarca lale ile süsledi kentin dört bir yanını.
Sabah akşam, günde iki kere darbe çığırtkanlığı yaparak muhalefet yaptığını sanan CHP, belediye meclisinde bu lale israfına karşı ne yapıyor acaba? Halka açıklasalar da öğrensek? Sadece on beş gün gözümüzü hoşnut edecek lalelere kaç para harcanıyor? Bu laleler için o kadar para kimlere veriliyor?
Bakın, Petrol-İş geçen gün bir rapor yayınladı. Ekonomist Mustafa Sönmez tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin derin bir krize sürüklendiği belirtiliyor. Büyüme tıkanmış, cari açık büyümüş, gerçek enflasyon yüzde 20 olmuş, gerçek işsizlik yüzde 20 olmuş, gelir uçurumu büyümüş, doğu ile batı arasındaki gelir uçurumu daha da büyümüş…
Gıda fiyatları artıyor. Merkez Bankası gıda fiyatlarındaki artışın şubat ayı enflasyonuna katkısı 1.4 puan diyor.
Ekmek fiyatı, pirinç fiyatı artmış. On beş günlük göz zevki için laleye trilyonlar harcayacağına, senede bir kaldırım değiştirip yandaşlarına para aktaracağına köylüye teşvik ver, buğday fiyatları, pirinç fiyatları düşsün.
Kapitalizm insanlık için değildir.
Kapitalizm bir avuç burjuva için var olan bir sistemdir.
Açlık, yoksulluk, işsizlik artarken, Türkiye’deki dolar milyarderleri de artıyor. Koç, Sabancı ve bilumum büyük şirketlerin kârları katlanıyor. Bankalar kârlarını arttırıyor.
Yirmi sene önce, sosyalizm yıkıldı, tarihin sonu geldi dediler. Kapitalizm tek ve sossuza kadar sürecek olan sistemdir dediler.
Yirmi sene sonra, insanlar yiyecek bulamaz hale geldi. Her yerde savaşlar…
Açlık ve savaşın yol açtığı göçler.
Osmanlıyı Lale devrindeki laleler yıkmadı belki, ama, kapitalizmi, kapitalizmin lale devri yıkacak.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler ‘Emek Haftası’nı kutladı

SONRAKİ HABER

‘Adaletin gözü kör terazisi bozuk!..’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...