15 Nisan 2008 00:00

İDǒyi dava edene baskı artıyor

Aliağa’da kurulu İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikasında yöneticilerin, hakkını arayarak işyerini mahkemeye veren işçilere karşı adaletsiz davranışları işçilerin sabrını tüketiyor.

Paylaş

Aliağa’da kurulu İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikasında yöneticilerin, hakkını arayarak işyerini mahkemeye veren işçilere karşı adaletsiz davranışları işçilerin sabrını tüketiyor.
İzmir Demir Çelik patronu 2003 senesinde fabrikadaki işçilerin ücretlerini yarı yarıya düşürmüş, kabul etmeyen işçilerin ise çıkışını vermişti. Yaşananlarla ilgili 165 işçi patronun bu uygulamasına karşı dava açmıştı. Davaları görülmeye başlayan işçiler şimdilerde yönetim tarafından baskı altına alınıyor. Düşük sözleşme zamlarından sonra iyileştirme sözü alan işçiler, yönetimin mahkemelik işçilere iyileştirme yapmamasına tepkili.
Fabrika yönetimi ortalama 25 lira olan yevmiyeleri çelikhanede çalışan işçiler için 32 lira, haddanede çalışan işçiler için de 36 YTL’ye çıkacak şekilde iyileştirme zammı yaptı. Ancak bu iyileştirmelerden fabrikaya dava açan işçiler yararlanamadı. Üstelik işçiler müdürün, eğer davalardan vazgeçen olursa onlara da iyileştirme yapacağını, yoksa hiçbir mahkemelik işçinin bundan yararlanamayacağını söylediğini aktardı. İşçiler ayrıca, fabrikaya karşı dava açmayan işçilerin sürekli korunduğunu, kollandığını, 15-20 yıllık kıdemli işçiler varken yeni girenlerin ödüllendirildiğini, mahkemeye vermeyenlerin teknisyen yapıldığını söyleyerek yönetimin mahkemelik işçilere baskı yaparken fabrikada da bölünme yaratmayı amaçladığını söylüyor.
‘Ayağımızda don kurumuyor çalışmaktan’
Mahkemeye veren işçilerden birisi “Bütün işleri eski işçiler yapıyoruz, ayağımızda don kurumuyor koşturmaktan. Çünkü fabrikanın bütün ayrıntılarını biliyoruz. Bizler işimizi aksatmadan ve özenli yaparken bir nevi cezalandırılıyoruz. Bu haksızlık” diye konuşuyor.
Şu anda fabrikada fabrikayla mahkemelik 3 değişik grup var. Bunlar mahkemeye verip çalışan, mahkemeye verip emekli olduğu halde çalışan ve mahkemeye verip emekli olup gidenler. Gazi İmer ise emekli olup ayrılanlardan. Gazi, emekli olduğu halde çalışmaya devam etmek istediğini söylemiş, yönetim ise mahkemelik olduğu için bunu kabul etmemiş. Üstelik davadan vazgeçerse çalışmaya devam edebileceğini söylemişler, ancak Gazi İmer davadan vazgeçmeyi kabul etmemiş. “2003’te ücretlerimizin yarısını elimizden aldılar. Mecbur olduğumuz için imzalamak zorunda kaldık. Çocuk okutuyoruz, işten ayrılamazdık. İmzalamasak işten ayrılmamızı istediler o zaman. Sendika da ses çıkarmadı, biz de mecbur katlandık. Ama şimdi mağdur olan herkes dava açtı. Bu daha önce görülmemiş bir şey. Şimdi benim emekliliğim geldi, çalışmaya devam etmek istediğimi söylediğimde bana ‘Mahkemeye vereni çalıştırmıyoruz, git dava dilekçeni geri al çalışmaya devam et’ dediler. Ben de bunu kabul etmedim” diyor. Mahkemelik 165 işçinin bir kısmının davası 23 Mayıs’ta görülecek. (Aliağa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Depremden kurtuldular AKP’den kurtulamadılar

SONRAKİ HABER

Küçük esnaf yok oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...