16 Nisan 2008 00:00

Le Monde’da grev

Fransa’nın dünyaca ünlü Le Monde gazetesinde çalışan gazeteciler, işverenin işten çıkartma politikasını protesto etmek için önceki gün greve gitti. Le Monde idaresi, gazetenin içinde bulunduğu ekonomik kriz yüzünden 130 gazetecinin işine son verileceğini açıklamıştı

Paylaş

Fransa’nın dünyaca ünlü Le Monde gazetesinde çalışan gazeteciler, işverenin işten çıkartma politikasını protesto etmek için önceki gün greve gitti. Le Monde idaresi, gazetenin içinde bulunduğu ekonomik kriz yüzünden 130 gazetecinin işine son verileceğini açıklamıştı.
Greve destek veren gazeteci sendikaları, yaptıkları ortak açıklamada “Kamuoyu basının içinde bulunduğu krize duyarsız kalamaz. Halkın haber alma hakkı tehdit altında” dedi. Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT), son dokuz ayda ülkede 28 medya kuruluşunda greve gidildiğini belirtti.
Temsilcilerden Christiane Chombeau “Karşı karşıya olduğumuz bu vahşi plana ancak grevle cevap verebilirdik” dedi. Chombeau, zorunlu işten çıkarmaların, bugüne kadar süren bir geleneğin sonu anlamına geldiğini de ekledi. Chombeau “Gazetenin önceki yöneticilerinin sorumsuzluklarının bedelini bizim ödememizi istiyorlar” dedi.
Le Monde son birkaç yıldır kriz içinde. 2003’te 398 bin olan günlük tiraj 2007’de 358 bine düştü. Geçen yıl 15 milyon avro zarar eden şirket yedi yıldır kar edemiyor.
Fransa’nın en saygın gazetelerinin başında gelen ve dünyada her gün 2 milyon kişinin okuduğu tahmin edilen Le Monde gazetesinde 340 kadrolu gazeteci çalışıyor. 2006 yılında 14.3 milyon avro zarar eden Le Monde’un 2007 yılındaki toplam zararı 20 milyon avroya ulaşmıştı. Reklam gelirlerinin düşmesiyle birlikte, internet ortamında gazetenin daha fazla okunmasının da, Le Monde’un içine düştüğü ekonomik krizde etkili olduğu tahmin ediliyor.
Fransa’nın Nazi işgalinden kurtuluşunun ardından 1944 yılında kurulan Le Monde, diğer büyük gazetelerden farklı olarak her gün öğle saatlerinde bir sonraki günün sayısı olarak bayilerde satışa çıkıyor. Bundan önce sadece 1976’da France Soir gazetesinin satılması üzerine Le Monde çalışanları oradaki meslektaşlarıyla dayanışma için iş bırakınca gazete bir gün yayınlanmamıştı. Önceki günkü grev, gazetenin tarihinde gazetecilerin gerçekleştirdiği ikinci iş bırakma eylemi oldu. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Meydan’ın yayını durduruldu

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...