16 Nisan 2008 00:00

Kürt sanatçılar Diyarbakır’a yürüyecek

Mezopotamya Kültür Merkezleri (MKM), sınır içi ve sınır ötesi operasyonlara, Kürt kültürüne ve kimliğine yönelik baskılar ile Kürt kurumları üzerinde geliştirilen şiddet politikalarına karşı Türkiye’nin 15 ilinden Diyarbakır’a yürüyüş düzenliyor

Paylaş

Mezopotamya Kültür Merkezleri (MKM), sınır içi ve sınır ötesi operasyonlara, Kürt kültürüne ve kimliğine yönelik baskılar ile Kürt kurumları üzerinde geliştirilen şiddet politikalarına karşı Türkiye’nin 15 ilinden Diyarbakır’a yürüyüş düzenliyor. “Yönümüz güneşimiz yüreğimiz halka dönük” sloganıyla 19 Nisan’da düzenlenecek yürüyüşe müzisyen, şarkıcı, tiyatrocu ve dansçıların bulunduğu yüzlerce Kürt sanatçı katılacak.
Türkiye’deki Kürtlerin en önemli kültür ve sanat kurumu olan MKM, 2007 yılının son aylarında kendi içersinde yaptığı tartışmalar sonucunda özellikle Kürt kurumları ve örgütleri üzerinde gelişen baskı ve sindirme politikalarına karşı, “Kürt sanatçıları halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesi ve anlayışına karşı yönelmiş olan baskıların karşısında halkın yanında olmaya karar verdi” diyerek başlattığı hamle süreci kapsamında Türkiye ve bölgenin 15 ilinden Kürt sanatçıların katılımıyla Diyarbakır’a yürüyüş gerçekleştiriyor. Özellikle Türkiye’nin sınır içi ve ötesi operasyonlarına karşı Ocak ayında ‘açlık grevi’ eylemleri ile tepkisini gösteren MKM, bu defa sanatçı Koma Agıre Jiyan, Koma Amed, Koma Azad, Koma ve Rewşen Aynur, Nilüfer Akbal ve tiyatrocu, dansçı ve müzisyenlerin aralarında bulunduğu yüzlerce Kürt sanatçısını 19 Nisan’da Diyarbakır’da buluşturacak.
Yürüyüşe ilişkin bilgi veren MKM Dönem Sözcüsü Tuncay Korkmaz, MKM’nin felsefesini özgürlük mücadelesinden onun yarattığı kültürden beslenerek aldığını kaydederek, Kürt sanatçılarının halka yönelik saldırıları ve kurumlara yönelik baskıları, sınır içi ve dışı operasyonları, kültür ve dil üzerindeki engellemeleri protesto etmek için böyle bir yürüyüş düzenlediklerini kaydetti. Korkmaz, “Daha önce bu etkinliği Ankara Yürüyüşü olarak planlamıştık. Ancak gördük ki, Ankara özü itibari ile bir protokol şehridir. Eylemimizin bu protokol şehrinde protokol eksenli yaklaşımlarla sınırlandırılması ve içeriğinin boşaltılması söz konusuydu. Özellikle Newroz döneminde çok yoğun geliştirilen saldırı ve baskıları esas aldığımız da biz Kürt sorununun kalbi olan halkımızın ve özgürlük mücadelesinin temeli olan Amed’te buluşmayı Amed’te halkımızla olmayı esas aldık” dedi. Korkmaz, eylemin yapıldığı gün Avrupa’da da Kürt sanatçılarının Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve devletin baskıcı yaklaşımlarına karşı ortak bir deklarasyon yayınlanacakların söyledi.
‘Sanat Sokağı’nda buluşacağız’
Korkmaz, yürüyüş programına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “15 ilden 250 MKM’li sanatçı ve kurumsal dışında da kalan Kürt sanatçılar, 19 Nisan’da Diyarbakır Sanat Sokağı’nda binlerce kişi tarafından karşılanacak. Daha sonra oradan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önüne yürüyeceğiz. Anıt önünde basın açıklaması yapacağız ve ardından 12 Eylül 2006’da çocukların da yaşamını yitirdiği bombanın patladığı yere karanfiller atacağız. Bu eylem için hazırladığımız ortak bir şarkı var. Orada Erdoğan’a ve onun temsil ettiği zihniyete tepkimizi de ifade edeceğiz. Kürt sanatçıları olarak bütün hassasiyetlerimizi içeren bir tiyatral gösterimiz olacak. Erbaneler ve ulusal kıyafetlerimiz ile katılım sağlayacağız. Yürüyüşümüz öncelikle halkla birlikte yapılacak. Bunun dışında da bütün demokratik kitle örgütleri ve belediyeler ile parlamenterlerimizin de destekleyeceği bir etkinlik olacak.” (Diyarbakır/DİHA)
Hikmet Erden
ÖNCEKİ HABER

‘Özden İze İzden Öze’ Arslantepe

SONRAKİ HABER

Uluslararası karikatür festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...