16 Nisan 2008 00:00

Sağlık çalışanlarının ihtiyacı göz ardı edilmekte

Türkiye’de yıllarca sağlık üzerinde yapılan reform adı altındaki düzenlemeler, işleyen ve tökezleyen taraflarını çok daha iyi bilen sağlık çalışanlarının önerileri ve şikayetleri göz ardı edilerek yapılmaktadır

Paylaş

Türkiye’de yıllarca sağlık üzerinde yapılan reform adı altındaki düzenlemeler, işleyen ve tökezleyen taraflarını çok daha iyi bilen sağlık çalışanlarının önerileri ve şikayetleri göz ardı edilerek yapılmaktadır. Sağlık hizmetini veren ve alanların kimi zaman itirazlarına rağmen uygulamalar, iddia edilenin aksine her iki tarafa da fayda değil çoğu zaman zarar getirmektedir.
SSK hastanelerinin 2005 tarihindeki devri sağlık çalışanlarını mağdur etmiştir. İlaca ve sağlık hizmetine rahat ulaşım, hemşire ve hekimin bakmakla yükümlü olduğu hasta sayısında azalma olacağı ve daha birçok konuda yapılan vaatler ve bunun için yapılan radikal değişiklikler, hizmet veren ve alanlar tam olarak bilgilendirmeden yapıldığı için tam bir kaos ortamı yaratmıştır. Bundan dolayı mağdur olan hasta ve yakınları ise mağduriyetini hemşire ve hekime fatura etmektedir. Devlete verilen verginin tasarrufunun ait olmadığı, sadece verdiği hizmetin karşılığında ücret alan sağlık çalışanına bu tasarrufun hesabı sorulmamalıdır.
Acilde bir günde 1250 hasta bakan, yoğun bakımda yeterli yatak ve araç gereç olmadığı için sedye üzerinde hasta takibi yapan, zaten ağır olan iş yükünü daha da artıran prosedürler yüzünden ekstra efor sarf etmek zorunda kalan sağlık çalışlarının ihtiyaçları göz ardı edilmekte. Ne yazık ki beyan edilenlerle gerçekte yaşananlar çok farklı. Sağlık çalışanı ile hasta-hasta yakınını karşı karşıya getiren hatta birbirine düşman eden uygulamalar karşısında her iki tarafın da uyanık olması gerekmektedir.
Sağlık her insanın öncelikli ve en önemli hakkıdır. Ve bunu kaliteli, hasta merkezli ve huzurlu bir ortamda almaya ve vermeye hakkı vardır. Ancak bu hakkı talep ederken hak gasp etmemeye ve saygı göstermeye dikkat etmeliyiz.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma
Hastanesi’nden bir sağlık emekçisi (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Patronlar bizimle patron olur

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa