16 Nisan 2008 00:00

Irak’ta yeni Sünni partisi kuruluyor

ABD tarafından desteklendiği ifade edilen Irak Uyanış Konseyi, parti kurma kararı aldığını açıkladı

Paylaş

ABD tarafından desteklendiği ifade edilen Irak Uyanış Konseyi, parti kurma kararı aldığını açıkladı. Başkent Bağdat yakınındaki en etkin Uyanış Konseyi’nin lideri Abu Azzam el Tamimi yerel seçimler öncesinde kuruluşu ilan edilen Irak Karama Cephesi’nin “ülkedeki politik boşluğu dolduracağını” iddia etti.
Yeni kurulan Cephe’nin Amririya, Ghazaliya, Khadra, Taji ve Ebu Garib’teki konsey liderlerinin çoğunun yanı sıra eski ordu komutanları ve önemli aşiret önderlerini de içinde barındıracağı ifade edildi. Tamimi, partinin barışçıl amaçlar taşıyacağını, şiddetten sakınacağını ve bölünmelere yol açabilecek mezhepsel kimlikleri reddedeceğini söyledi.
Irak Karama Cephesi’nin, Irak Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi’nin İslamcı Partisi ile yakın ilişkileri bulunduğu ifade edilirken, Müslüman Ulema Birliği gibi Sünni gruplar, konseyi “Amerikan işgaline karşı meşru direnişi zayıflatmak”la eleştiriyorlar.
Bakuba’da 40 ölü
Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba’da, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti. Irak polisi, Bakuba’da yerel yönetime ait bir binanın önünde meydana gelen 70 kişinin de yaralandığını bildirdi. Bu arada yetkililer, infilak eden bomba yüklü aracın, yerel yönetim binası ile mahkeme binasının olduğu sokağın karşısında bulunan bir restoranın yakınına park edildiğini belirtti.
Irak’ın Ramadi kentinde de, bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında ilk bilgilere göre 13 kişi hayatını kaybetti. 14 kişi de yaralandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Grevcilere gaz bombası

SONRAKİ HABER

Berlusconi’den çifte zafer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa