16 Nisan 2008 00:00

Kuyruklar geri geldi!

Son 6 ayda pirinç fiyatlarının yüzde 100’ü aşan oranlarda artış göstermesi vatandaşları yeniden kuyruğa soktu. Piyasada kilosu 2.5-3 YTL’den satılan Osmancık cinsi pirinç, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) kilosu 1.80 YTL’den satılınca talep patlaması yaşandı

Paylaş

Son 6 ayda pirinç fiyatlarının yüzde 100’ü aşan oranlarda artış göstermesi vatandaşları yeniden kuyruğa soktu. Piyasada kilosu 2.5-3 YTL’den satılan Osmancık cinsi pirinç, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) kilosu 1.80 YTL’den satılınca talep patlaması yaşandı. TMO, sabah erken saatlerden itibaren kuyruğa girenlere 10 kilograma kadar pirinç verirken, talebin artması üzerine bu miktarı günlük 4 kilograma düşürdü.
Pirinç fiyatlarında son dönemde görülen artış, İzmir'de vatandaşları, piyasadakinden düşük fiyata ürün satılan Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) satış ofisine yöneltti. Yetkililer, önünde kuyruklar oluşan mağazaya 15 yıldır bu kadar ilgi gösterilmediğini belirtti.
Kuyruktaki vatandaşlar, bazı mağazalara göre yarı yarıya ucuz satılan pirinç için sabahın erken saatlerinde TMO mağazasının önüne geldiklerini söylediler.
Vatan gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre İzmir’deki Toprak Mahsullüri Ofisi önünde de vatandaşlar, piyasa fiyatının altında satılan pirinçden almak için erken saatlerden itibaren kuyruk oluşturmaya başladı. Hemen her kesimden vatandaşın akın ettiği ofis önüne, 20 yıldır pilav satarak ailesinin geçimini sağlayan Ali Tahta da pilav tezgahı bulunan motosikletiyle gelip sıraya girdi. Fiyatlardaki artışın kendisini böyle bir yola sevk ettiğini belirten Ali Tahta, “Marketlerdeki fiyatların artmasıyla bizim de maliyetlerimizde artış oldu. Bunu zam olarak müşterilerimize yansıtmamak için böyle bir yola başvurdum. Fiyatın daha ucuz olduğunu öğrenince buradan pirinç almaya başladım. İnsanlar da evlerine daha ucuza ürün götürmek için mecburen burada kuyruğa giriyor. Eskiden kuyruk oluşmazdı ama fiyatlar artınca kuyruk da uzadı” dedi.
Yeni 60 bin işsiz
Türkiye genelinde işsizlik oranı, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 0.3 puan artarak yüzde 11.3’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık-ocak-şubat dönemini kapsayan Hane Halkı İşgücü Anketi ile belirlediği ocak ayı işgücü göstergelerini açıkladı. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 59 bin kişi artarak 2 milyon 567 bin kişiye yükseldi.
Bu dönemdeki işsizlerin yüzde 75.6’sını erkek nüfus oluşturdu. Yüzde 58.9’u lise altı eğitimli olan işsizlerin yüzde 26.1’inin bir yıl ve daha uzun süredir iş aradığı belirlendi. İşsizlerin sıklıkla (yüzde 32.5) “eş-dost” aracılığıyla iş aradığı da dikkat çekti.
İstihdam edilenlerin yüzde 75.3’ünün erkek, yüzde 60.2’sinin lise altı eğitimli, yüzde 60.3’ünün ücretli, maaşlı ve yevmiyeli, yüzde 28.1’inin kendi hesabına ve işveren, yüzde 11.6’sının ücretsiz aile işçisi olduğu, yüzde 58.5’inin “1-9 kişi arası” çalışanı olan işyerlerinde çalıştığı bildirildi. İstihdamdakilerin yüzde 2.4’ünün ek işi bulunuyor, yüzde 3.3’ü mevcut işini değiştirmek veya mevcut işine ek olarak bir iş yapmak istiyor.
1.5 milyon mevsimlik işsiz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe istihdam azalmasının hızlandığını, kırsal kesimde işsizliğin daha hızlı arttığını bildirdi.
Daha önce bir işte çalışıp söz konusu dönemde işgücü dışında olan 10 milyon 597 bin kişinin yüzde 30’unun emeklilik, yüzde 13.9’unun mevsim gereği, yüzde 16.2’sinin sağlık nedeniyle, yüzde 5.2’sinin işten çıkartılma/işyerinin kapanması, yüzde 4.4’ünün işinden memnun olmamadığı belirlendi.
Ailelerin borç yükü arttı
Yurttaşların bankalar, katılım bankaları ve finansman şirketlerinden aldıkları konut, taşıt ve tüketici kredileri borçları ile kredi kartı borçları toplamı mart sonu itibariyle 103.8 milyar YTL’ye ulaştı.
Söz konusu hane halkı borç yükü yılbaşından bu yana 6.8 milyar YTL, son bir yılda ise 30.1 milyar YTL arttı. Hane halkı borç yükü, 2005 sonunda 48.6 milyar, 2006 sonunda 71.6, 2007 sonunda 96.9 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Fakir fukaranın parası Galatasaray’a verilmiş

SONRAKİ HABER

Grevcilere gaz bombası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...