16 Nisan 2008 00:00

Hrant’ın katiline destek yok

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301’inci maddesini tümden devreden çıkarmayan hiçbir düzenlemeye destek vermeyeceklerini” söyledi. 301’inci maddenin ruhunu koruduğunu ifade eden Türk, “Bu madde sabıkalıdır, sevgili Hrant Dink’in katilidir” dedi

Paylaş

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301’inci maddesini tümden devreden çıkarmayan hiçbir düzenlemeye destek vermeyeceklerini” söyledi. 301’inci maddenin ruhunu koruduğunu ifade eden Türk, “Bu madde sabıkalıdır, sevgili Hrant Dink’in katilidir” dedi.
Türk, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, 17 Aralık 2007’den beri tutuklu bulunan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın davasının 21 Nisan Pazartesi günü görülmeye başlanacağını belirterek, tutuklamasına son verilmesini umduklarını dile getirdi.
Siyasetin baskıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, Türkiye’de istikrarın sağlanmasına yönelik ara rejimin yaşandığını ifade eden Türk, “Türkiye bu ara süreçte yörüngesini arıyor; rotasını bulmaya çalışıyor. Rota, demokrasiden yana mı dümen kıracak? Yoksa, ülkeyi karanlığa sürükleyecek siyasal bir kaosa doğru mu yol alacak? Birileri Türkiye’nin önünü kesmek, kaosa sürüklemek isteyecektir. Geçmişte olduğu gibi bu güçler bugün de ne yazık ki devrededir” diye konuştu.
Halkın demokrasi, özgürlük, adalet istediğine, siyasete düşen görevin de halkın bu tercihleri doğrultusunda bir duruş sergilemek olduğunu belirten Türk, “Halka dayanmayan hiçbir hareket, dünyanın neresinde olursa olsun başarı kazanamamıştır. Başka yerlerden medet umanlar geçmişte kaybetti, bugün de kaybetmekten kendilerini alıkoyamayacaktır” dedi.
‘Siyasete müdahale’
AKP ile DTP hakkında açılan kapatma davalarını “sivil siyasete müdahale” olarak değerlendiren Türk, “Başbakan hiç çıkıp da kendisini mağdur konumuna sokmaya çalışmasın. Başbakan bu ürün sizindir, bir başkasının değil. Mağdur olan siz değil demokrasidir, halklarımızın ortak geleceğidir. Türkiye, bugün AKP mağdurudur. Evet, Türkler, Kürtler, Aleviler, bu ülkede yaşayan bütün farklı kültürler bugün AKP mağdurudur. AKP şimdi çıkmış hakkındaki kapatma davasından kurtulmaya çalışıyor. Halen olup bitenlerden ders çıkarmıyor. Hani derler ya ‘bir musibet bin nasihatten iyidir’ diye. Ama AKP, ne musibetlerden ne de nasihatlerden ders çıkarabilmiş. ‘Bir yolunu bulur da bu davalardan kurtulabilir miyiz?’ diye, orayla burayla uzlaşma arıyor. Biz de diyoruz ki sorun kapatma davalarından kurtulmak değil, buna yol açan mekanizmadan, sistemden, zihniyetten kurtulabilmektir. Kapatma davalarını kazanmak için uğraşacağınıza gelin demokrasi davasını kazanmaya çalışalım” diye konuştu.
Toplumun, ulusal-milliyetçi-şoven çizgiyle siyasal İslam çizgisi arasında tercihe zorlandığını ifade eden Türk, “Bu toplumun çizgilere ihtiyacı yok, demokrasiye ihtiyacı var” dedi.
‘301 kaldırılsın’
TCK’nın 301’inci maddesinin değişikliğine ilişkin kanun teklifini eleştiren Türk, “Teklif neresinden tutarsan tut, 301’in ruhunu korumaya yöneliktir. İşte deniyor ki soruşturma izni Cumhurbaşkanı’nda mı olsun, Adalet Bakanı’nda mı? Şimdi sorun bu mu? Önemli olan bu soruşturmaları ortadan kaldırmak, aydınlarımızı, yazarlarımızı bu soruşturmalardan kurtarmak değil midir” diye sordu.
“Biz Hrant Dink’in katili 301’in tümden kaldırılmasını istiyoruz” diyen Türk, şöyle konuştu: “301’i tümden devreden çıkarmayan hiçbir düzenlemeye destek vermeyeceğiz. Burada tek sorun 301 de değil. TCK’da düşünce özgürlüğünü sınırlayan buna benzer maddeler var. Örneğin 215’inci madde ‘suç ve suçluyu övme’ fiilini düzenliyor; 220’nci madde ‘örgüt propagandasını’ kapsıyor. Meclis’e son dönemde gelen toplam 154 fezlekeden 62’si DTP’liler hakkında. 20 kişilik grubumuz var ama 3 katı fezleke ortalıkta dolaşıyor. Ve bu fezlekelerin büyük çoğunluğu bu maddelere dayanıyor. Şimdi bunları görmeyeceksiniz, sadece 301’deki bir makyajla göz boyamaya çalışacaksınız. Bunun kabul edilir bir tarafı yok. İşte AKP’nin zihniyetinin ne olduğu bu durumla da bir kez daha ortaya çıkıyor. Eğer düşünce özgürlüğünden yanaysanız, dürüstseniz, o halde diğer maddeleri de kaldırın. Var mı buna cesaretiniz?” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Hükümet yeni bir aymazlık içinde’

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...