16 Nisan 2008 00:00

AKP’li belediyelerin Diyarbakır çıkarması

Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini “istediğini” açıklamasının ardından AKP’li belediye başkanlarının ikinci adreslerinin Diyarbakır olması dikkat çekiyor

Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini “istediğini” açıklamasının ardından AKP’li belediye başkanlarının ikinci adreslerinin Diyarbakır olması dikkat çekiyor. Kente iki ayda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Pendik Belediye Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve son olarak da AKP’nin “en sevilen” belediye başkanı olduğu söylenen Kayseri Belediye Başkanı geldi. Diyarbakırlı AKP’lilere “halkla ilişkiler” konusunda öğütler veren başkanlar “sandıktan çıkana saygılı” olmaya vurgu yapsalar da “Başbakan’ın arzusunu yerine getirin” demekten de geri durmadılar.
Başbakan’ın arzusunu yerine getirin!..
İlk olarak şubat ayında AKP Siyaset Akademisi Programı için Diyarbakır’a gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Diyarbakırlı AKP’lileri “eğitti”. Ardından Mart ayı sonunda Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya geldi. AKP milletvekili Abdurrahman Kurt ve Diyarbakır’daki 7 Belde ve İlçe Belediye Başkanı ile basın toplantısı düzenledi. Kaya, Erdoğan’ın seçimlerde belediyeleri alma isteğini hatırlatarak, “Yaklaşan bir seçim var. Buna Diyarbakır halkı karar verecek. Halkın güzel karar vereceğine inanıyorum. Verilecek her karara da saygı göstermek lazım. Bize düşen siyaseten Başbakan’ın arzusunu yerine getirmek için üzerimize düşeni yapmaktır” sözleriyle dikkat çekti.
Kürt sorunu değil “suni gerginlik”
Kaya’dan bir hafta kadar sonra ise bu kez Diyarbakır ziyareti sırası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’daydı. Topbaş, kentte “suni birtakım gerginliklerle” gündem oluşturulmaya çalışıldığını ileri sürerek ‘‘Bu senaryoları bu millet çok gördü. Milletimizin bununla ilgili kararlarını daha iyi vereceğini tahmin ediyorum. Tabii gelecekte bir seçim var. Yurttaş kararını kendisi verecek. Verilecek karara hepimiz saygılıyız. Bütün şehirler önemli ama her siyasi partinin gözünde bazı kentlerde söz sahibi olma, hizmet etme arzusu var.’’ dedi. Ardından da, Diyarbakır’a okul yaptıracaklarını da söyledi. Belli ki DTP’nin ağırlıkta olduğu Diyarbakır İl Genel Meclisi’nin okul yaptırmak için ayırdığı trilyonların Milli Eğitim tarafından bir türlü kullanılmadığından haberi yoktu.
Taziye dedikodusu
Kadir Topbaş ziyaretinin bir başka tartışılan konusu ise Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı’ya babasının vefatı nedeniyle taziye ziyaretinde bulunması oldu. Bazı internet siteleri AKP’nin Anlı’ya belediye başkanlığı teklif edebileceğinin bir işareti olduğu spekülasyonunu yaptılar. Ancak AKP’nin, “75 milletvekiliyle Kürtlerin gerçek temsilcisi biziz” sözünden sonra DTP’li bir belediye başkanına böyle bir teklif götürmeyi “düşünüyorsa” bile, bu olsa olsa AKP’nin kendi siyasetiyle Diyarbakır’da hiçbir ümidinin olmadığının bir göstergesi olabilir.
‘En sevilen başkan’ Diyarbakır’da!
Diyarbakır’a son olarak da “AKP’nin en sevilen belediye başkanı” olduğu ileri sürülen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki geldi. Siyasi Akademisyenler toplantısına katılan Özhaseki, Diyarbakırlı AKP’lilere bol bol öğüt verdikten sonra belediyeciliğin zorluğundan yakınması da dikkat çekti. Özhaseki: “78 il zor durumda Merkezden gönderilen paralarla kentlerin kalkınması mümkün değil” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Elif Görgü
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

Babacan: Aynı yargıçlara sahibiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...