16 Nisan 2008 00:00

Roj TV davasında belediye başkanlarına ceza

Roj TV’nin kapatılmaması için 53’ü DTP’li olmak üzere toplam 56 belediye başkanının Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e gönderdikleri mektup nedeniyle yargılandığı davada ceza çıktı

Paylaş

Roj TV’nin kapatılmaması için 53’ü DTP’li olmak üzere toplam 56 belediye başkanının Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e gönderdikleri mektup nedeniyle yargılandığı davada ceza çıktı. Belediye başkanlarından Nusret Aras, Hasan Karatekin ve Fahrettin Arslan beraat ederken, diğer 53 belediye başkanına TCK’nın 215’inci maddesi uyarınca 2 ay 15’er gün hapis cezası verildi. Hapis cezası kişi başı 1875 YTL para cezasına çevrildi.
Diyarbakır 6’ncı Ağız Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada ortak savunmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Baydemir, “Bu trajikomik yargılama çocukların kendi dilinde çizgi film izlemesini engelleyen bir yargılamadır, böyle kanalların yurtdışından değil, yurtiçinden yayın yapmasını sağlamak demokrasinin gereğidir. Bu dava Türkiye demokrasisine bir darbe niteliği taşımaktadır. Davaya konu olan mektubun 405 sözcüğüne de sahip çıkıyoruz” dedi.
Baydemir’in ardından avukatlar adına Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, 5 sayfalık savunma metnini mahkeme heyetine sundu. Mahkeme heyeti Baydemir’e son sözünü sordu. Baydemir ise “Mahkemenin kararı ne olursa olsun yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz” dedi. Ardından tüm belediye başkanlarına tek tek son sözleri soruldu. Bütün başkanlar savunmaya aynen katıldıklarını ifade ettiler.
Mahkeme heyeti, tüm belediye başkanlarına TCK’nın 215’inci maddesini düzenleyen “suç ve suçluyu övmek” gerekçesiyle 2 ay 15 gün ceza verdi. Cezalar 1875 YTL para cezasına çevrildi.
Anadil özgürlüğüne darbe
Mahkeme çıkışında basına açıklama yapan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, cezanın ifade ve anadil özgürlüğüne kesildiğini söyleyerek, bu özgürlükleri sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Mahkemeye milletvekilleri Gültan Kışanak, Ayla Akad Ata, Sebahat Tuncel ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca’nın yanı sıra aydın ve kitle örgütü temsilcileri katıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Newroz’da bir kol kırma iddiası daha

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...