16 Nisan 2008 00:00

‘Pippa savaş kültür ününkurbanı oldu’

İzmir’de Eğitim Sen üyesi kadınlar Bacca’nın tecavüz edilip öldürülmesini kınayan bir basın toplantısı düzenledi

Paylaş

İzmir’de Eğitim Sen üyesi kadınlar Bacca’nın tecavüz edilip öldürülmesini kınayan bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında, Bacca'nın başına gelenlerin savaşlarla kadına yönelik şiddet arasındaki bağın acı bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
Toplantıda konuşan Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Mercan Ünlü, Pippa'ya reva görülen muamelenin ülkede eril şiddet kültürü ve kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyutun göstergesi olduğunu belirtti. "Uzun yıllardır ülkemizde, savaş, ırkçılık, milliyetçilik, yabancı düşmanlığı ve şiddet dolu erkeklik kültürü birbirini beslemekteydi. En sonunda bu gidişatın ulaştığı yer Pippa'nın katledilmesi oldu" diyen Ünlü, Pippa Bacca'nın barış yürüyüşünü sürdürmenin kadına yönelik şiddet ile birlikte savaş kültürüne karşı çıkmaktan geçtiğini belirtti.
İstanbul’da oturma eylemi
“Öfkeliyiz. Tesadüf değil erkek şiddeti” yazılı pankart açan kadınlar, önceki gün Galatasaray Lisesi önünde toplanarak sanatçı Bacca’nın Gebze’de tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesini protesto ettiler.
Yüzlerce kadın Bacca’nın fotoğrafları ve “Öfkeliyiz”, “Pippa kadın olduğu için öldürüldü”, “Seni de, Güldünyaların yanına uğurladık” yazılı dövizler taşıdı. Mumlar yakan ve oturarak basın açıklaması yapan kadınlar, “Pippa Bacca’nın yaşasaydı münferit ‘bir’ tecavüz mağduru olarak kayıtlara geçeceğine dikkat çektiler. Şiddetin Pippa’yı barış yolculuğundan, yol arkadaşlarından, sevdiklerinden, dünyadan ayırdığını söyleyen kadınlar, çok üzgün olduklarını belirtti.
‘Kaygılıyız’
Kaygılı olduklarını dile getiren kadınlar, “Kaygılıyız çünkü: Daha birkaç ay önce kendisine tecavüze kalkışan kocasına, Pippa gibi direnen, Ü.Y.’nin kocasına ‘haksız’ tahrik indirimi uygulandığını biliyoruz. Kaygılıyız çünkü: Geçtiğimiz sene iki erkek tarafından dövülüp dört gün boyunca tecavüze uğrayan Rus uyruklu, İrina Ryabchenko’nın tecavüz zanlıları ‘Yabancı uyruklu kadınların Türkiye’ye ne amaçla geldiklerinin bilinen bir gerçek olduğu, ancak kadın pazarlayıcıları ile aralarındaki menfaat sürtüşmesinden kaynaklanan iddiaların abartılmış olduğu sonuç ve kanaatine varıldığından ırza geçmenin tıbbi delillerinin mevcut olmadığı…’ gerekçesi ile tecavüz davasından beraat ettiğini biliyoruz” diye konuştu.
Sistematik olarak kadınlara uygulanan şiddeti, tecavüzü, ölümleri çok iyi tanıdıklarını kaydeden kadınlar, kadınları eve kapatıp üç çocuğa baktırmak isteyenlerin sahte ‘üzüntüden ne diyeceğini bilmeme’ hallerine inanmadıklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Yamaçlı’nın kentsel dönüşüm kabusu

SONRAKİ HABER

ATO seçimlerinde TUS dershanesi gölgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...