16 Nisan 2008 00:00

Dağıtmadıkları bildiriye bile soruşturma açıldı

İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde okuyan beş öğrenciye dağıtmadıkları bildiriyi dağıttıkları gerekçesi ile soruşturma açıldı. Üniversite öğrencileri, ifadelerinin göz önünde bulundurulmayıp, kamera kayıtlarının incelenmemesinin keyfi bir soruşturmanın göstergesi olduğunu belirtirken, bildiri dağıtmadıkları halde orada olmalarından kaynaklı soruşturma açılıp ceza aldıklarını söylediler

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde okuyan beş öğrenciye dağıtmadıkları bildiriyi dağıttıkları gerekçesi ile soruşturma açıldı. Üniversite öğrencileri, ifadelerinin göz önünde bulundurulmayıp, kamera kayıtlarının incelenmemesinin keyfi bir soruşturmanın göstergesi olduğunu belirtirken, bildiri dağıtmadıkları halde orada olmalarından kaynaklı soruşturma açılıp ceza aldıklarını söylediler.
13.11.2007 tarihinde 12.30 sıralarında Öğrenci Kültür Merkezi önünde ‘Bildiri dağıtmak ve görevli memura mukavemette bulunmak’ ile ilgili açılan disiplin soruşturmasında, iki öğrenci iki dönem, üç öğrenci bir yarı yıl ve gelecek dönemin kayıt dönemindeki bir hafta uzaklaştırma ve bir öğrenci ise kınama cezası aldı.
Kınama ve uzaklaştırma cezası alan Avcılar Kampüsü Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sedef Kavuklu, ulaşım zamlarına ilişkin dağıttıkları izinli bildirilere öğrenci güvenlik birimlerinin müdahale ettiğini söyledi. “Soruşturmanın gerekçeleri hiçbir şekilde mantıklı temellere dayandırılmıyor. Kamera kaydının izlenmemesinden tutun da, verilen ifadelerin göz önünde bulundurulmamasına kadar” diyen Kavuklu, üniversitelerde yapılan her duruma yasaklarla müdahale edildiğini ifade etti.
Sınavlara girmemiz engeller
Soruşturmanın sınav haftasına denk gelmesinin kendilerinin sınavlara girmemeleri yönünde bir engelleme olarak gördüklerini dile getiren Kavuklu, “Bizim sınav haftamız ve sınav başlamadan üç gün önce öğreniyoruz soruşturma aldığımızı. Yapılan uygulamaların amacı üniversitelerde demokratik, düşünen, sorgulayan öğrencileri engellemek” diye konuştu.
Kavuklu, herkesin üniversitelerin bilimsel, demokratik, laik eğitimlerine karşı yapılan her türlü saldırıların önüne geçmesi için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Kınama cezası alan İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kamil Murat Demir de, dekanın okulda siyasi hiçbir şey istemediğini belirterek şöyle konuştu: “Dekanın bildiriye izin verip, hem de güvenliğin buna müdahale etmesi bunun ardından da soruşturma açılması bir tesadüf değil. İfadelerimizin hiçbir şekilde göz önüne alınmadığı ve kamera kayıtları incelenmediği ortada. Bu cezaların daha önceden kesilmiş. Benim ifadem alınırken size daha önceden açılan bir soruşturma var mı diye soruldu. Yani ben şu an kınama aldım. Ama arkadaşlar daha önce soruşturma açıldığı için uzaklaştırma aldılar.” Demir, açılan bu soruşturmaların yaklaşan 1 Mayıs’ta okullardaki afiş çalışmalarını önüne geçip öğrenci hareketini sindirmek olduğunu söyleyerek, “Okul yönetimi de polisle işbirliği yapıyor” dedi.
Sorun cezalarla çözülemez
Kınama ve uzaklaştırma cezası alan Avcılar Kampüsü Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi Hasan Uçar ise, verilen cezaları keyfi bir uygulama olarak değerlendirdi. Uçar, “Bu olaya karışmasak da, ceza vermek için bir bahane yaratıldı” dedi. Kampüse giremediklerini belirten Uçar, bunun hem kendileri hem de diğer öğrenciler üzerinde baskı unsuru olduğunu sözlerine ekledi. Uçar şöyle konuştu: “Bu cezaları veren insanlar öğretim üyesi olarak görev yapanlar. Bizim gibi insanlara ceza vermesi onların bilim adamı kimliğine ters düşüyor” diyen Uçar, sorunların cezalarla çözülemeyeceğini bilmeleri gerektiğini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

67 öğrenciye soruşturma
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Oğuz Soydemir de izinli bir bildiri dağıtımından soruşturma aldı. Soydemir, dokuz hafta üst üste gazete (Evrensel) dağıtmaktan ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın üniversiteler paralı olsun sözlerine ilişkin dağıttıkları bildirilerin ‘üniversite içerisine siyasi içerikli belge sokmak’ olarak görülerek kınama cezası aldı.
Açılan soruşturmaya ilişkin Soydemir, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı ‘türban siyasi bir simge de olsa girebilir’ demesinin sorun olmadığını ama YÖK Başkanının üniversitelerin paralı olması gerektiğine ilişkin açıklamasıyla ilgili dağıttıkları bildirinin üniversiteye siyasi içerikli belgeler sokmak olarak değerlendirilmesini eleştirdi.
Soydemir, Beyazıt Kampüsünde bahar soruşturmalarının hız kazandığını belirtirken, Edebiyat Fakültesinde çeşitli nedenlerle dolayı 67 kişiye soruşturma açıldığını söyledi.
“Akdeniz Üniversitesinde oynanan oyunun bir parçası da İstanbul’da oynanmaktadır. Çünkü herhangi bir kulübün etkinliğine çeşitli engeller çıkarılırken, ülkücülerin yapmış oldukları herhangi bir etkinliğe çok rahat izin verilebilmekte” diyen Soydemir, gençliğin bilimsel ve demokratik eğitimine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Sinan köylüleri yine eylemdeydi

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...