17 Nisan 2008 00:00

Kürt basını her ülkede zorda

Türkiye, İran ve Suriye’nin basına yönelik sansür ve ceza sicili giderek kabarıyor.

Paylaş

Türkiye, İran ve Suriye’nin basına yönelik sansür ve ceza sicili giderek kabarıyor. Türkiye’de 24, İran’da ise en az 8 gazeteci tutuklu bulunurken Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin halen uygulamada olduğu Suriye internete en fazla baskı uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.
Türkiye’de Tayyip Erdoğan, İran’da Mahmud Ahmedinecad ve Suriye’de Başar Esad hükümeti basın ve düşünce özgürlüğü önüne karşı adeta terör estiriyor. Her üç ülkede de Kürtler haklarından yoksun ve baskı altındalar. İran ve Suriye Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nin (RSF) internet düşmanı ülkeler listesinde yer alıyor. Türkiye’de ise Erdoğan hükümeti dönemi düşünce ve basın özgürlüğü konusunda karanlık bir dönemi ifade ediyor. Daha önceki hiçbir iktidar döneminde özellikle Kürt medyası hiç bu kadar baskı ve tehdit altında bulunmadı.
Suriye’de Firaz Saad isimli bir yazar internette “yanlış haber” yayınladığı iddiasıyla 4 yıl hapse mahkum edildi. Cezaevinde bulunan Saad yaptığı haberle devletin toprak bütünlüğüne zarar vermekle suçlanıyor. 4 yıl hapse mahkum edilmesinin nedeni El Hiwar El Mutamaden isimli internet sitesinde “İsrail’in Lübnan’a karşı savaşında Suriye ordusu ne yaptı?” başlıklı haberi. RSF, bu mahkumiyetin haksız olduğunu belirterek Suriye’nin muhalifleri baskı altına almaya çalıştığını kaydetti ve Saad’ın serbest bırakılmasını istedi.
Suriye’de geçen yıl hiç olmadığı kadar internet sitesi yasaklarla karşılaştı. Suriye internet üzerine en fazla baskı uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. 25 Temmuz 2007’den bu yana internet sitesi sahiplerinin, haber yayımlayanlar ve yorum ekleyenlerin kişisel bilgilerini muhafaza etmeleri gerekiyor.
Türkiye ve İran’da durum farklı değil. Hatta daha kötü. Türkiye İran’ı da geri bırakarak bölgede gazeteciler açısından en büyük cezaevi durumunda. Erdoğan hükümeti Kürt medyasına karşı sansür iktidarına dönüştü. Bu iktidar döneminde Yaşamda Demokrasi, YedinciGün, Yaşamda Gündem, Güncel, Azadiya Welat, Gündem, Gerçek Demokrasi, Haftaya Bakış, Toplumsal Demokrasi ve Öteki Bakış gazeteleri art arda kapatma cezaları ile karşılaşıyor. Bu gazetelere sayısız dava açılırken, dağıtımcıları ve muhabirleri de gözaltı ve tutuklamalara maruz kalıyor. Halen Türkiye cezaevlerinde en az 24 gazeteci bulunuyor. (ANF)
Celil Demiralp
ÖNCEKİ HABER

İranda’da Ahmedinecad kıskacı

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...