17 Nisan 2008 00:00

Film Festivali söyleşilerle renkleniyor

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ikinci haftası da sinema dersleri ve söyleşilerle renkleniyor.

Paylaş

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ikinci haftası da sinema dersleri ve söyleşilerle renkleniyor. Festival kapsamında görüntü yönetmeni Michael Ballhaus, yönetmen Alexander Sokurov, yapımcı Kim Aubry gibi usta sinemacılar devam edecek etkinlikleri sinemaseverlerin kaçırmaması öneriliyor.
Etkinlikler kapsamında Sinema Yazarları Derneği SİYAD’ın düzenleyeceği “Türk Sinemasına Dışarıdan Bakmak” başlıklı söyleşi, çeşitli ülkelerden deneyimli film eleştirmenleri, Türk sinemasının yurtdışında algılanma biçimleri üzerine fikirlerini festival takipçileriyle paylaşacak. Bugün saat 16.00’da Akbank Sanat’ta SİYAD Başkan Yardımcısı Tuna Erdem moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşiye katılacak konuşmacılar arasında Klaus Eder (FIPRESCI), Anna Franklin (Variety), Barbara Lorey (Junge Welt, Tip Berlin, epd film vb.), Daniela Sannwald (Tagesspiegel), Ninos Feneck Mikelides (Eleftherotypia), Pavlina Jeleva (Dnevnik, LIK) ve Dan Fainaru (Screen Daily) gibi isimler yer alıyor.
Söyleşiler kapsamında, Çağdaş Rus yönetmenlerinin en önemlilerinden Alexander Sokurov yarın saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşuyor. Sokurov’un sanat, sinema, tarih ve yönetmenlik üzerine vereceği sinema dersini meraklıları kaçırmasın. Sokurov, ünlü Moskova Film Enstitüsü VGIK’den mezun oldu. Usta yönetmen bugüne kadar çoğu ödüllü 40’ı aşkın belgesel ve uzun metrajlı film çekti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

FACE Ödülü’nü Boquicchio verecek

İstanbul Film Festivali kapsamındaki “Avrupa Konseyi Sinema Ödülü”nü, 19 Nisanda, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio verecek. Maud de Boer-Buquicchio, 19 Nisan cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek İstanbul Film Festivali kapanış törenine katılarak, “Sinemada İnsan Hakları Yarışması” jürisince seçilen bir filme, “Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE)” heykelciği ve 10 bin avroluk ödülü takdim edecek. Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine seçilen ilk kadın olan Maud de Boer-Buquicchio, özellikle kadına uygulanan şiddet, çocuk hakları ve çocukları şiddetten korumaya yönelik programlara ağırlık veriyor. Festivalin “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde FACE ödülü için yarışacak 10 film arasında, kendine has belgeselleriyle tanınan İngiliz yönetmen Nick Broomfield’in 2005’te Irak’ta gerçekleşen Hadisa katliamını perdeye taşıdığı “Hadisa için Savaş”, Thomas McCarth’nin yazıp yönettiği “Misafir”, Marc Munden’in “Kabil’in İşareti”, Michael James Rowland’ın kaçak yoldan Avustralya’ya giren Kamboçyalı ve Iraklı göçmenleri konu alan filmi “Talih Yolları” da bulunuyor. Yarışmada Türkiye’yi, “Saklı Yüzler” adlı filmiyle Handan İpekçi temsil ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Yunus Emre Ödülü Kübalı şairin

SONRAKİ HABER

Türkiye’de ekran dizilere mahkum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...