17 Nisan 2008 00:00

İki dilde edebiyat

Hamburg’da sergilenen yüzlerce kitap iki gün boyunca kitapseverlerle buluştu. Söylenen şarkı ve şiirler, konuşmalar, söyleşiler yoğun ilgi gördü.

Paylaş

Hamburg’da sergilenen yüzlerce kitap iki gün boyunca kitapseverlerle buluştu. Söylenen şarkı ve şiirler, konuşmalar, söyleşiler yoğun ilgi gördü.
DİDF Hamburg geçtiğimiz hafta cumartesi ve pazar günleri kültür ve edebiyat günleri düzenledi. Ver.di Sendikası’nın desteklediği ve Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Mehmet Yıldız’ın açılışını yaptığı Hamburg Dördüncü Kültür ve Edebiyat Günleri etkinliğini çeşitli yaş gruplarından 250 kişi izledi.
Yüzlerce kitabın okura sunulduğu ve satıldığı Heinrich- Wolgast- Schule Salonu’nda gerçekleşen etkinliklerde Nuri Aslan ve Ragıp Sosani’nin resimleri sergilendi.
Aralarında Rolf Becker, Cornelius Biscoff, Zehra İpşiroğlu, Fatih Polat, Sennur Sezer ve Demir Gökgöl’ün de bulunduğu yazar, çevirmen, gazeteci, ressam ve müzisyenler konuklara dinletiler sundu, konuşup sohbet edip tartıştılar. Hüseyin Olpak, Leman Stehn ve Aziz Özdemir’in müzik ve dinletileri ile katıldıkları etkinlikte, Susanne Hartmann Olpak da bir kabare sergiledi. Gösteride pek çok seyirci ilk kez geleneksel Türk gösteri sanatı Karagöz ile tanıştı.
Göçmenlik ve emekçi sorunları
Kültür ve edebiyat günlerine göçmenlik ve emekçi sorunları damgasını vurdu. Mehmet Yıldız’ın açılış konuşmasında değindiği göçmen işçiler ve çocuklarının sorunları, Essen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu tarafından göçmen edebiyatı çerçevesinde irdelendi. Evrensel Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, holdingleşen medyanın emek ve emekçi sorunlarına yabancılaşmasını, Türkiye’de bir kazada ölen 9 tarım emekçisinin gazetelerde yer alış biçimiyle örneklerken tiyatro ve sinema emekçisi Rolf Becker aynı konuyu suça ortaklık ve etik açıdan irdeledi, anlatısını Brecht’in sözleriyle destekledi.
Cornelius Bischoff’un Türkiye’de geçen çocukluğu ve aralarında Yaşar Kemal, Fikret Otyam, Orhan Peker gibi ünlü sanatçılarla arkadaşlığı konusunda yaptığı iki dildeki konuşma ilgi çekti. Sennur Sezer’in Türkiye halkları ve kadınları ile ilgili şiirleri gördüğü ilgi yüzünden ikinci gün de tekrarlandı. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri’nin ardından düzenleyiciler ve katılımcılar gelecek yıl düzenlenecek kültür ve edebiyat günlerine katılımı artırmak için yeni projeler üretme konusunda sözleşerek etkinliği tamamladılar. (Hamburg/EVRENSEL)

Emek ve sanat

Sennur Sezer

Sanat dünyayı değiştiriyor ama sanat emekçiyle buluşup onun sesi olduğunda dünyanın değişimi gözle görünür hale geliyor sanki. Çünkü hem sanatçı hem emekçi değişip dönüşüyor. 4. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri’nde bu değişim yaşandı bence. Yurtdışı koşullarında, örgütlenmenin önemini kavramış bir emekçi grubuyla karşılaştı yazarlar, müzikçiler, sanatçılar.
DİDF ve ver.di’nin desteklediği Literaturtage’de sergilenen yüzlerce kitap iki gün boyunca kitapseverlerle buluştu. Renk renk çocuk kitapları karıştırıldı, müzik CD’leri, film DVD’leri incelendi. Programda yer alan şarkılar, şiir ve konuşmalar da dinlendi. Aralardaki kahve ve çaylara eşlik eden nefis kek ve börekleri de unutmayalım!
Tiyatro ve sinemacı Rolf Becker ile Türkiye’den gelen Evrensel Yazıişleri Müdürü Fatih Polat, günümüzde emekçinin sorunlarının iletişim tekellerince nasıl göz ardı edildiğini dile getirdiler. İki ayrı ülkeden ve ayrı disiplinlerden iki aydını aynı noktada buluşturan, kuşkusuz dünya görüşlerinin emekten yana oluşuydu.
Essen Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Zehra İpşiroğlu, göç ve göçmenlik edebiyatını anlatıp örneklerken kadınımızın sorunlarını da dile getirdi. Kadının dünyamızdaki durum ve konumunu, izleyicilerle tartıştı.
Cornelius Bischoff, çocukluğunu Türkiye’de yaşamanın rahatlığıyla iki dilli bir konuşma yaptı. Yaşar Kemal’den Fikret Otyam’a, Ressam Orhan Peker’den Aktör Yazar Çetin Öner’e dostlarını da kattı söyleşisine. Onu dinlerken Orhan Peker’in kitaplaşan Corneliusa Mektupları’nı hatırladım. Türkiye’ye dönünce yeniden okumaya karar verdim.
Etkinlikte yer alan Susanne Hartmann Olpakin kabaresi çok beğenildi. Bu beğenişte küçük perdedeki Karagöz’ün Almanca esprileri ile Hüseyin Olpak’ın müziğinin payı büyüktü.
Demir Gökgöl’ün Türk edebiyatından seçtiği şiirleri yorumlayışı çok başarılıydı. Ona utla ve doğaçlama bir müzikle eşlik eden Aziz Özdemir’i bir dahaki sefere bir konserde dinlemek isterim.
Leman Stehn’in söylediği ezgilere kattığı yorumla Hüseyin Olpak’ın sesine eşlik eden gitarına hakimiyeti ciddi konuların tartışmalarıyla, yorulanları tazeleyip dinlendirdi.
Etkinliğin yapıldığı Heinrich Wolgast Schulenin duvarlarında Nuri Aslan ve Ragip Sosani’nin tabloları gözleri şenlendiriyordu.
Ben mi etkinlikteydim, şiir okudum, kitap imzaladım, Hambug Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Mehmet Yıldızla tanıştım, edebiyat odaklı bir emekçi şenliğinin bir parçası olmaktan kıvandım gönendim. Ama en çok konuşmalarını, ezgilerini ilk kez dinlediğim dostlarla tanıştığıma sevindim. O kadar mutlu oldum ki, sunucudan önce ben mırıldandım, 5. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri’nde buluşalım.
ÖNCEKİ HABER

Şiirin buluştuğu iki şair

SONRAKİ HABER

Yunus Emre Ödülü Kübalı şairin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...