17 Nisan 2008 00:00

Elazığ ekonomi ve sanayisindeki gelişmeler

Elazığ ili, tarihi birikimi ve doğal güzellikleri bakımından büyük avantajlara sahip olması ile birlikte, önemli bir altyapısı mevcuttur.

Paylaş

Elazığ ili, tarihi birikimi ve doğal güzellikleri bakımından büyük avantajlara sahip olması ile birlikte, önemli bir altyapısı mevcuttur. Fırat Üniversitesi, bölge müdürlükleri, yer altı kaynakları, tarihi birikimi ve doğal güzellikleri ile yetişmiş insan gücü, İlimizi öne çıkaran bazı değerlerdir.
Mevcut altyapı ile birlikte Elazığ’a has ve gelecekte Elazığ’ı Türkiye’nin önemli tarım ve sanayi şehri yapacak kaynakları da bulunmaktadır. Bunlar; 20’yi aşkın çeşidi ile zengin mermer yatakları ve şarapçılıkta dünyanın en kaliteli üzümü olarak bilinen Boğazkere ve Öküzgözü üzüm çeşitleridir. Bu iki sektörde özellikle son yıllarda bir canlanma yaşanmaktadır.
Bölgemizdeki 5 üniversite ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışması ile sonuçlandırılan DAP raporlarında Elazığ’ın kalkınma alternatifleri olarak; mermer, maden, tarım, hayvancılık, su ürünleri, turizm olarak belirtilmiştir.
İlimizde istihdam yaratılmasının önündeki engeller de kalkmaya başlamıştır. İlimiz Teşvik Yasası kapsamına dahil edilmiştir. Dolayısıyla yatırımcılarımız artık destek unsurlarından yararlanma şansı bulmuşlardır. Teşvik Yasası’nın sağladığı imkanlar ile 40’ı aşkın sanayi tesisi için çalışma başlatılmıştır. Bu işletmelerin büyük çoğunluğunun 2008 yılı içerisinde faaliyete geçmesi beklenmektedir. İlimizde bugüne kadar 709 işletmemiz teşviklerden yararlanmış ve toplam 4.248 olan istihdam sayısı 16.901 kişiye yükselmiştir.
Elazığ Havaalanı pistinin büyütülmesi ve doğalgaz konularında önemli aşamalar sağlanmıştır. Havaalanı pistinin büyütme çalışmasının bu yıl tamamlanması beklenirken OSB’de deneme amaçlı doğalgaz verilmeye başlanmıştır.
İl genelinde bulunan 3 adet imalat sanayi bölgesi ve hayvan organize sanayi bölgesinde toplam 77 sanayi kuruluşu faaliyetini sürdürmekle birlikte il genelinde toplam 500’e yakın KOBİ statüsünde işletme faaliyette bulunmaktadır. Bunlardan 48 firma ihracat yaparken Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarında Elazığ’ın 2007 yılı ihracat toplamının 60 milyon dolar olduğu belirtilmektedir. İhracatı direk Elazığ’dan gözükmeyen ve dolaylı ihracat ile birlikte bu rakamın 100 milyon doları aştığı tahmin edilmektedir.
Bölgenin en önemli hayvancılık merkezi olan Elazığ, bugün Türkiye’de bir ilk olan hayvan organize sanayi bölgesine sahiptir.Adeta bir yarım ada konumunda olan Elazığ, ılıman iklimi ile tarım alanında da özellikle bağcılık ile öne çıkmaktadır.
Elazığ’ın bu potansiyelini değerlendiren Devlet Planlama Teşkilatı 2006 yılında yayınladığı rapor ile, Türkiye genelinde kurulacak olan 12 ayrı cazibe merkezinden birinin Elazığ olduğunu açıklamıştır. Büyük kentlere göçün önlenmesi ve Anadolu’da yeni metropollerin oluşturulması için seçilen cazibe merkezleri hususunda Elazığ ili komşuları Bingöl, Tunceli ve Muş illerinin de kalkınmasını sağlayacaktır.
Bölgenin ticaret merkezi konumunda olan Harput ve onun devamı Elazığ tarihin her döneminde ticaret ve sanayinin merkezi olma özelliğini korumuştur.
Ethem Yalın Elazığ Ticaret ve
Sanayi Odası Hakla İlişkiler Müdürü
ÖNCEKİ HABER

Hüseynik’ten çıktım şeher yoluna

SONRAKİ HABER

Şiirin buluştuğu iki şair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...