17 Nisan 2008 00:00

KENTTENGELEN

Kültürel mirasımız olan tarihi evlerimizi korumak hepimizin görevidir. Yaklaşık 150 yıl önce oluşan Elazığ şehrimizin mahalle ve sokak mimarisini yitirmiş durumdayız.

Paylaş

Kültürel mirasımız olan tarihi evlerimizi korumak hepimizin görevidir. Yaklaşık 150 yıl önce oluşan Elazığ şehrimizin mahalle ve sokak mimarisini yitirmiş durumdayız. Bu durum bizlerin olduğu kadar gelecek kuşaklarımız içinde acı veren bir gerçektir. Geçmişte yapılan hatalardan ders alarak geleceğimizi daha anlamlı kılmalıyız. Artık biliyoruz ki yaşadığımız kentin tarihsel, kültürel dokusu, mimarisi yoksa bizlerde yokuz. O halde bizi geçmişten bugüne anlamlı taşıyacak şehrimizde ne varsa bunu iyi planlayıp korumak zorundayız.
Önümüzde fazla bir alternatif olmadığına göre ilk önce tüm Elazığlılar yöneticisi, seçilmişi, sivil toplum örgütü ve vatandaşı olarak Kazım Efendi Sokak’ını hüzünlü görünümünden kurtarmalıyız. Bu sokağı sadece bir sokak, birkaç eski ev olarak düşünmeden bu şehrin ortak hafızası, kültürü, yaşam biçimi olarak çok iyi bir şekilde geleceğe taşımamız gerekiyor.
Bir ev bir sokağı, bir sokak bir mahalleyi, bir mahalle ise bir kenti kurtarır. İşe nereden başlanırsa kârdır düşüncesiyle şehrimizin tek eski sokak örneği olan Kazım Efendi Sokak’ını iyi düşünmek, planlamak, restore etmek, çevresiyle ilişkilerine yeni anlamlar katmamız gerekiyor. Korunan bu sokağı kurtardığımız zaman bu sokaktan Vali Fahri Bey Caddesi’ne çıkmak, Nail Bey Mahallesi’nin eski halini düşünerek Nailbey Camisi’ne uğramak daha anlamlı olacaktır. Elazığ’ımızın tek gezilen caddesi olan Gazi Caddesi’ne alternatif ve onun trafik yükünü hafifletecek Vali Fahri Bey Caddesi bu sokakla daha güzel bir anlam kazanacaktır. Eski Arnavut kaldırımlarıyla, köşesinde yapılacak çeşmesiyle, eski sokak levhası ve aydınlatmasıyla Kazım Efendi Sokak’ı şehrimizin vitrini olacaktır. Şehrimize misafir olanların uğrayacağı bu sokağı bir misafir odası gibi düşünüp, tasarlayıp, ciddi bir şekilde restore etmeliyiz.
Kimlikli birey, bilinçli hemşehri, kentli olmanın yolu tarihsel mirasımıza bakışımızla ilgilidir. 21. yüzyıla kimlikli girmek, geleceğe daha emin bakmak, demokrasiyi ve katılımcılığı geliştirmek içinde tarihsel ve kültürel mirasımız bizim çıkış noktamız olarak görülmelidir. Bu açıdan tarihi kokan evimize, sokağımıza, çarşımıza, hanımıza, camimize yeni bir bakış açısı getirmek, ona doğru anlamlar yüklemeliyiz. Son yarım yüzyılda her yeri rant haline getiren, şehirlerimizi betonlaştıran, içinden çıkılmaz problemler yumağı yaratan anlayışlar yerine şehrimizin önceliklerini koyup bunun etrafında birleşmek zorundayız. Kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı projeleri hızla üretip hayata geçirmeliyiz. Artık biliyoruz ki kamunun diri güçleriyle, yerel güçler bir araya gelip yeni gündemler oluşturmalıdır. Bu gündemlerin halkla kucaklaşması, bütünleşmesinde ise tüm sivil örgütler, gönüllüler yer almalıdır. Kazım Efendi Sokak’ı Elazığ’dır, Elazığ Kazım Efendi Sokak’ıdır. Bu şehirde yaşayan her yurttaşın bu sokakta hakkı vardır, orada yapılanları desteklemek, sahiplenmek durumundadır. Bu bilinci doğru bir şekilde aktarabilirsek geleceğimiz daha parlak olacak, demokrasimiz biraz daha güçlenecektir.
Tarihi Kentler Birliği’nin kurucusu Elazığ Belediyesi kendisine yakışanı yapmalıdır. 2000 yılında ÇEKÜL’ün öncülüğünde kurulan birlik, kentlerin kültürel ve tarihsel miraslarını korumada belediyeler arasında bir dayanışma ve işbirliği sağlama amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan birliğe belediyelerin katılımı hızla sürüyor. Elazığ Belediyesi’nin kurucu olduğu bu birlik bizlere bazı sorumluluklar yüklüyor. Şehrimizin tarihsel, kültürel değerlerinin korunmasında hassas olmak, bunları sağlıklı bir şekilde geleceğe taşımak sorumluluğu atanmışlar, seçilmişler, sivil toplum örgütleri olarak hepimizin sorumluluğunda olduğu düşüncesindeyim. Elazığ Belediye Başkanı Sayın M. Süleyman Selmanoğlu’nun seçim sıralarında söz verdiği “Kapalı Çarşı restorasyonu, Şıra Meydanı düzenlemesi” projelerinin biran önce hayat bulmasını bekliyoruz. Başkanımızın Elazığ’ın kent kimliğine kavuşmasında öncü projeleri uygulama konusunda samimi olduğuna inanıyor ve beklentilerimizin ortak projeler olarak biran evvel uygulanmasını istiyoruz.
*Çekül Elazığ Temsilcisi
Mustafa Balaban*
ÖNCEKİ HABER

maksat demokrasi kurtulsun

SONRAKİ HABER

Hüseynik’ten çıktım şeher yoluna

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...