17 Nisan 2008 00:00

Harput tarihi kimliğine kavuşmak istiyor

19’uncu yüzyılın önemli yerleşim alanlarından biri olan tarihi Harput kenti son yıllarda tekrar gündemde.

Paylaş

19’uncu yüzyılın önemli yerleşim alanlarından biri olan tarihi Harput kenti son yıllarda tekrar gündemde. Gündeme gelişinin nedeni ise koruma amaçlı imar planı ile kentin, eski günlerinden kalan yapılarına sahip çıkma çabaları. Ancak kentin tarihi dokusunu koruma ve eskiyen, yıkılmaya yüz tutan yapıları restore ederek koruma altına alma çabaları bürokratik engeller yüzünden çok fazla ilerleme kaydedemiyor. Bugüne kadar bürokratik engelleri aşarak sonuç alabilen tek örnek, Ulu Cami çevresinde ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) tarafından başlatılan Şefik Gül Kültür Evi restorasyonu.
Tarihi Harput kentine ait sivil mimarinin en olgun örneklerinden sayılan bu ev, merkezi İstanbul’da bulunan ÇEKÜL’ün çabaları ile restore edildi. ÇEKÜL’ün teklifi üzerine GÜLSAN AŞ tarafından 2004 yılında satın alınan ve ÇEKÜL’ün mimar ve mühendislerince tarihi kentin mimari dokusu dikkate alınarak rölevesi ve restorasyon projesi çıkartılan ev, GÜLSAN AŞ tarafından sağlanan finansmanla aslına uygun biçimde restore edilerek “Harput Şefik Gül Kültür Evi” adıyla kullanıma açıldı.
Harputlular koruma planını destekliyor
Harput koruma amaçlı imar planıyla yeniden tarihsel kimliğine kavuşmayı beklerken, Harputlular ise gelişmeler hakkında herhangi bir bilgi sahibi olamamaktan kaynaklı olarak tedirgin bir bekleyiş içinde. Konuyla ilgili yapılan bir iki toplantıda da koruma çalışmalarının nasıl yapılacağı, evlerine yönelik uygulamaların nasıl gerçekleşeceği konusunda yetkililerden yeterli bilgi alamayan mahalle sakinleri, gelecekten kaygılı.
Tarihsel mirası koruma adına yapılacakların tam olarak anlaşılmadığı bir ortamda halk, koruma amaçlı imar planı sonunda kimlerin evleri yıkılacak, yerlerine ne yapılacak, sorularına cevap verecek bir muhatap bulamamaktan da şikayetçi. Geçmişte bu konuda kötü örnekler yaşayan Harput halkının tedirginliği de bu yüzden artıyor. Kalenin karşısında bulunan ve Sokubaşı olarak adlandırılan tarihi kayalık alanların üzerinde bulunan belediye lojmanlarının tarihsel mirasa uygun olmadığı gerekçesiyle yıkılmasından sonra burada yapılan dev cüsseli Harput Evi, bugün restoran olarak hizmet veriyor. Harputlular bu acı tecrübeden sonra yıkılan evlerinin yerine betondan yapılan yeni kafeler, restoranlar, dev dinlenme alanları görmek istemiyor. Harput’un tarihi dokusunun korunması konusunda yapılacak çalışmaları destekleyen Harputlular, yetkililerden planın kendilerine neler getireceğini anlatmasını bekliyor. (Elazığ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’ın geleceğini garanti altına aldık

SONRAKİ HABER

Harput müziğinin mekteplileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa