17 Nisan 2008 00:00

JİN û JîN

Gelinin rüyası bir kez daha kana bulandı. İtalyan barış eylemcisi, sanatçı Pippa Bacca, Gebze’de 12 Nisan’da ölü bulundu.

Paylaş

Gelinin rüyası bir kez daha kana bulandı. İtalyan barış eylemcisi, sanatçı Pippa Bacca, Gebze’de 12 Nisan’da ölü bulundu.
Bacca, 33 yaşındaki bu İtalyan sanatçı, arkadaşı sanatçı Silvia Moro ile birlikte Filistin’e ulaşıp, dünyaya barış mesajları vermek istiyordu.
Sanatçı ve kadın duyarlılığı, onları İtalya’da rahat bırakmamış, on yıllardır kan gölüne çevrilen Filistin topraklarına barış gelmesi için katkıda bulunmaya karar vermişlerdi. Filistinli kadınların sancılı yüreğinin yanına barışsever iki insanın şahsında tüm kadınların yüreğini koymayı hedefleyerek, 8 Mart 2008’de Milano’dan gelinlik giyip yola çıkmışlardı.
Beyaz gelinlikler, tüm saflığın, masumiyetin, barışın ve kadın duyarlılığının sembolüydü. Heyhat yanılmış, beyaz gelinliğin, kendilerini korumaya yeteceğini düşünmüşlerdi. Pippa, çok yakın Türk arkadaşları olduğu için, Türklere özellikle çok güvenmiş ve Türkiye’ye gelince, ayrı seyahat etmeyi önermişti. 31 Martta gelin Pippa Gebze’de kaybolunca, Silvia da, İskenderun’dan İtalya’ya geri dönmüştü.
Pippa’nın annesi, bu olay nedeniyle Türk’lere hiçbir düşmanlık beslemediğini, halen Türk’leri çok sevdiğini ve kızının başına gelenin her yerde olabileceğini, kızının cesur ve bağımsız bir kız olduğunu ve onun kararlarına saygı duyduğunu söyledi.
Gelişmiş bir demokratik bilincin ifadesi, güzel sözler. Aynı güzellikle, Türkiyeli kadınlar birçok kentte, bu tecavüz ve cinayeti lanetleyen, Pippa ve tüm kadınlarla dayanışma eylemleri yaptılar. Türk, İtalyan, Kürt hepimiz; celladın ait olduğu bütün bir halkı değil, sadece onların katillerini lanetliyoruz.
Kadınlar, demokrasi güçleri; bir barış eylemine yönelen öldürücü şiddete, bir kadına yönelen cinsel şiddete tepki gösterdiler, “üzgünüz ve öfkeliyiz” dediler. Erkek egemen şiddeti, şiddet kültürünü besleyen savaşları sorguladılar. Kürt sorunun savaş yöntemleriyle çözümü politikasının beslediği kadınlara yönelik şiddetin tüm biçimlerine bir kez daha dikkat çektiler, yetkililerin kadına yönelik şiddet için yeterli önlemler almadığından yakındılar.
Kadınlar, demokrasi güçleri; üzgün, öfkeli ve kaygılı. Devlet yetkilileri rahat… Kültür bakanı Ertuğrul Günay, “dünyanın hiçbir yerinde bir turiste koruma verilmez” demiş. Pippa, bir turist değil, bir barış eylemcisiydi ve elbette onun yol güvenliğinden devlet sorumludur, talep etmese dahi, devlet onu korumakla görevlidir.
Pippa, dünya barışı için Filistin’e ulaşmayı umuyordu. Rachel Corie, Amerikalı genç barış eylemcisi, yıkımları durdurmak için Filistinlilerin evlerinin önünde, “İsrail askeri, çocukları öldürme”yazısının önünde durduğunda İsrail Siyonist katilleri tereddütsüz, tanklarıyla Rachel’in genç bedeninin üzerinden geçmişti.
Rachel, Pippa ve diğerleri… Barış için, insanlık için kendilerini ortaya koyan cesur ve asil kızlar.. Kadınlar ölümlere, tecavüzlere rağmen barış için konuşmaya, barış için yürümeye, barış için koşmaya devam ediyorlar.
Kadınlar tarafından organize edilen dikkat çekici bir eylemin hazırlıkları da yapılıyor. Ortadoğu’da süren savaşın özellikle kadın ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için kadınların bir araya geldiği bisiklet turu “Kadınları Takip Et-Kadınlar Barış İçin Pedal Çeviriyor(Follow the Women)” adıyla bu yıl 2-15 Mayıs’ta yapılacak.
2 Mayıs’ta Beyrut’ta buluşacak eylemciler, Sabra ve Şatilla kamplarına, Golan tepelerine, Ürdün’e, Filistin’de Batı Şeria’ya ve mülteci kamplarına bisiklet sürüp Filistin ve Irak’lı kadınlarla toplantı yapacaklar. Türkiye 2004’ten beri projeye katılıyor. Geçen senelerde ortalama 10 civarında kadın katılımcı yer alırken, bu yıl bu sayı 23’e ulaşmış bulunuyor.
Kadınlar savaşta da, barışta da en ağır bedelleri ödemeyi sürdürüyorlar. Kadınlar barış mücadelesine, eşitlik mücadelesine harç koymaya devam ediyor. Cesaretle savaşın, erkek egemen şiddetin üstüne yürüyorlar; çıplak elleriyle, çıplak yürekleriyle…
Kadınları takip edin… Yalnız sevgiyle, vicdanla, insanlıkla…


Yıldız İmrek Koluaçık
ÖNCEKİ HABER

MGK tarım ve ekonomiyi görüşecek

SONRAKİ HABER

Suçlu olan DTP’li vekiller oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...