17 Nisan 2008 00:00

MGK tarım ve ekonomiyi görüşecek

Milli Güvenlik Kurulu, dünyanın içine girdiği ekonomik darboğazın Türkiye’ye yönelik etkileri ve gıda ve tarımdaki sıkıntıları önümüzdeki hafta masaya yatıracak.

Paylaş

Milli Güvenlik Kurulu, dünyanın içine girdiği ekonomik darboğazın Türkiye’ye yönelik etkileri ve gıda ve tarımdaki sıkıntıları önümüzdeki hafta masaya yatıracak.
Son toplantısını türban tartışmalarının yoğunlaştığı şubat ayında yapan Milli Güvenlik Kurulu’nun bu ay ki toplantısı da AKP’ye açılan kapatma davasının gölgesinde gerçekleştirecek. 24 Nisan’da Çankaya Köşkü’nde yapılacak toplantıdan iki gün önce komutanların Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda bir araya gelmeleri, MGK gündemiyle ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapmaları bekleniyor. Komutanların MGK Ön Toplantısı’nda, Kurul’da gündeme getirecekleri konulara son şeklini verecekleri bildiriliyor.
Son yıllarda MGK toplantılarının ana gündem maddesi haline gelen PKK eylemleri, bu ay yapılacak MGK’da da ilk sırada yer alıyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı’nın sunumlarının ardından, konu masaya yatırılacak. Toplantıda askerlerin, baharla birlikte K. Irak’ta yeniden toparlanmaya çalışan PKK’ye yönelik bölgede alınan önlemler ve askeri hareketlilik konusunda bilgi vermeleri bekleniyor. Toplantıda ayrıca olası sınır ötesi kara ve hava operasyonlarıyla ilgili değerlendirme yapılması da bekleniyor.
Kriz değerlendirilecek
Kurul, dünyada ekonominin girdiği darboğaz ve bunun Türkiye’ye yönelik etkilerini de ele alacak. Bu çerçevede bazı ekonomiyle ilgili bakan ve yüksek bürokratlarının da toplantıya davet edilebileceği bildiriliyor. Kurulda, dünyadaki ekonomik krizden Türkiye’nin nasıl etkilenebileceği ve en asgari düzeyde etkilenmesi için alınacak önlemler de değerlendirilecek. Ekonomideki durgunlaşmanın önüne geçmek için yapılacak reformların da kurulda ele alınması bekleniyor.
BM’nin tarımda verdiği felaket uyarısının ardından, Türkiye’nin tarım politikalarının da MGK’da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu çerçevede bir sıkıntıyla karşılaşmamak için, Türkiye’nin çevre kaynaklarının tüketimi konusunda ne tür acil önlemler alabileceği de değerlendirilecek. Toplantıda ayrıca, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye’nin komşuları ve özellikle de Irak’la olan ilişkileri de değerlendirilecek. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ta toplantılar başlıyor

SONRAKİ HABER

JİN û JîN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...