17 Nisan 2008 00:00

Recep Tayyip Berlusconi

İtalya’da yapılan genel seçimlerde yüzde 47 oy alarak “net bir zafer” kazanan Silvio Berlusconi’nin, dün İtalya Devlet Televizyonu RAI’ye verdiği demeçte kullandığı ifadeler Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözlerini anımsattı.

Paylaş

İtalya’da yapılan genel seçimlerde yüzde 47 oy alarak “net bir zafer” kazanan Silvio Berlusconi’nin, dün İtalya Devlet Televizyonu RAI’ye verdiği demeçte kullandığı ifadeler Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözlerini anımsattı. Daha önceki başbakanlık döneminde Erdoğan’ın oğlu Bilal’in nikah törenine de katılan Berlusconi, “göçü engellemek için sınırları kapatacaklarını ve yeni doğacak çocuklar için ailelere para yardımı yapacaklarını” söyledi.
Ailelere çocuk yardımı
Berlusconi, dün yaptığı konuşmada, “yasadışı göçle mücadelenin” yeni kurulacak hükümetin öncelikli konuları arasında yer alacağını belirtirken, suçla mücadele konusundaki soruya verdiği yanıtta, yabancı göçmenler ve yasadışı göç konusuna vurgu yaptı. Berlusconi, “Sınırları kapatacağız. Göçmen ağırlama merkezlerini güçlendirmemiz, semtlerdeki polis ve jandarma sayısını artırmamız gerekecek. Hayır ordusu, caddelerde şer ordusuyla mücadele edecek” diye konuştu. İtalya’da “neo-faşist” dönemin başbakanı olarak değerlendiren Berlusconi, “yeni doğacak çocuklar için ailelere 1000 Avro para yardımı yapılması” konusunun da oluşturulacak bakanlar kurulu tarafından öncelikle ele alınacağını bildirdi. Berlusconi’nin bu sözleri, her fırsatta “kanka” olduklarını söyleyen Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’a gireceklere vize uygulaması” ve “kadınlara 3 çocuk doğurmaları” çağrılarını hatırlattı.
Daha fazla yetki
İtalya’da devlet kurumlarının yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu iddia eden Berlusconi, “Başbakanın yetkileri artırılmalı. Parlamenter sayısı azaltılarak, yasama tek meclisle mümkün duruma getirilmeli. Ben, 2001’deki Berlusconi değilim. Artık devlet aygıtını daha iyi tanıyorum” dedi. Yeniden Komünist Yapılanma Partisi, İtalya Komünistler Partisi ve Yeşiller Partisi’nin, genel seçimde tümüyle parlamento dışında kalmalarını da “olumlu bir gelişme” olarak değerlendiren Berlusconi, “Aşırı uçlar parlamentoya giremedi. Bu, parlamentoda iki kesim arasında daha iyi bir diyalog kurulmasını sağlayacak. Gerekli olan anayasal reformların her iki tarafın katkısıyla, daha hızlı bir tempoda yapılmasına da olanak tanıyacaktır” diye konuştu. Erdoğan da 2007 Temmuzunda yapılan seçimlerden önce, DTP’nin Meclise girmesi halinde MHP ile “çatışma yaşanacağını” ve bu nedenle de “Meclisin verimli çalışamayacağını” ileri sürmüştü.
Mizaha tahammülleri yok
İki başbakanın bir diğer ortak noktaları da mizaha karşı olan tahammülsüzlükleri. Erdoğan, kendisini eleştiren karikatüristlere açtığı davalarla tanınırken İtalya’nın en büyük üç özel televizyonunun, en büyük gazetesinin ve en büyük yayınevinin sahibi olan Berlusconi de, 2006 seçimleri öncesinde, iktidarda bulunmasının etkisiyle iki kamu televizyonunu da yönlendirerek yanlı yayınlar yaptırmakla itham ediliyor. Ayrıca, bu dönemde Berlusconi’yi eleştiren komedyenlerin ekrana çıkamadığı da ifade edilmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Filipinliler de isyan etti

SONRAKİ HABER

Kuzey Irak’a hava harekatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...